Sériový vrah prežil svoju popravu.X/Local4news, Abc30/
StoryEditor

Sériový vrah prežil svoju popravu. Injekciu smrti mu nepodarili pichnúť ani na ôsmykrát

Michal Čiernik01.03.2024., 10:30h

Ani väzeň si nezaslúži taký odchod zo sveta. Muža nedokážu už roky zabiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Thomas Eugene Creech (73), ktorý bol odsúdený za päť vrážd v troch štátoch, bol v stredu ráno prevezený do popravnej komory vo väznici v Idahu.

Creech, ktorý je za mrežami už 50 rokov zostáva jedným z najdlhšie sediacich zločincov odsúdených na smrť v USA. Ale trom členom lekárskeho tímu sa napriek ôsmim pokusom nepodarilo nájsť žilu na zavedenie kanyly. Keď bola poprava odvolaná, dozorca išiel za Creechom a mal s ním niekoľko minútový rozhovor.

image

Čína popravuje odsúdených na každom rohu. Používa na to aj pojazdné dodávky smrti

O niekoľko hodín neskôr generálny prokurátor Raul Labrador uviedol, že „spravodlivosť sa opäť oneskorila“.

Po neúspešných pokusoch Creechovi právnici rýchlo podali návrh na jeho zrušenie. „Zle zbabraný pokus o popravu dokazuje neschopnosť oddelenia nápravy vykonať humánnu a ústavnú popravu“, uviedli podľa Metro.uk jeho právnici v podaní na okresnom súde USA. Ten odklad popravy povolil.

Sériový vrah

Rodák z Ohia bol v roku 1973 zbavený obvinenia zo zabitia v Tucsone, no nasledujúci rok bol odsúdený za vraždy v Oregone a Kalifornii, kam odišiel po víkendovom prepustení z psychiatrickej liečebne. Neskôr v roku 1974 bol Creech zatknutý po vražde dvoch maliarov, ktorí si Thomasa a jeho priateľku vybrali ako stopárov.

Creech je síce  za mrežami už pol storočie no na trest smrti ho odsúdili až v roku 1981 za ubitie na smrť 22-ročného väzňa Davida Dalea Jensena.

Federálna organizácia verejných obhajcov v Idaho obvinila zariadenie, že umožnilo „nekvalifikovaným osobám“ vykonať popravu. „Toto je presne ten druh nešťastia, pred ktorým sme varovali štát a súdy, keď sa pokúsime popraviť jedného z najstarších odsúdených na smrť v krajine,“ napísala organizácia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 15:40