Čína popravuje odsúdených na každom rohu.X/Dailystar/
StoryEditor

Čína popravuje odsúdených na každom rohu. Používa na to aj pojazdné dodávky smrti

Michal Čiernik06.02.2024., 09:00h

Pre Peking je počet ľudí, ktorých každý rok popraví, prísne stráženým tajomstvom, no organizácie na ochranu práv to odhadujú na tisíce. Môžu za to ich drakonické zákony.

Lajkuj Brainee.sk na

Mobilné dodávky smrti, popravné čaty, smrtiace injekcie. To všetko sú metódy, ktoré Čína používa na vykonanie väčšieho počtu štátom schválených popráv ako všetky ostatné krajiny dohromady.

image

Odsúdený vrah sa poprave vyhol už trikrát. Zabijú ho úplne novou kontroverznou metódou, OSN ju považuje za nehumánnu

Tresty smrti sa často vynášajú za zločiny od obchodovania s drogami cez vraždy, až po korupciu. Podľa správy zverejnenej v roku 2021 obsahuje čínsky trestný zákonník z roku 1997, ktorý je dodnes platný, 46 trestných činov, za ktoré sa trestá smrťou, vrátane 24 násilných trestných činov a 22 nenásilných trestných činov.

Zabil vlastné deti

Trest  smrti sa v Číne opäť dostal na titulky len pred pár dňami, keď v stredu 31. januára krajina popravila pár za zabitie dvoch malých detí, ako aj syna, ktorý bol popravený za to, že svoju matku ubil na smrť činkou, uvádza Daily Mail. 

Celoštátne pobúrenie vyvolal najmä prípad páru, ktorí vyhodili deti z okna bytovky. Zhang Bo a Ye Chengchen boli zodpovední za smrteľné pády dvojročného dievčaťa a ročného chlapca z 15. poschodia obytnej veže v juhozápadnej Číne v Čchung-čchingu.

Zhang, ktorý bol otcom dvoch detí, si začal pomer s Ye, ktorá spočiatku nevedela, že je ženatý a má deti. Potom vyzvala Zhanga, aby zabil svoje dve deti, lebo ich „považovala za prekážku“ ich svadby a „záťaž pre ich budúci spoločný život“, uviedol vo vyhlásení súd v Chongqingu. V novembri 2020 Zhang vyhodil svoje deti z okna bytu v neprítomnosti ich matky, s ktorou sa dohodol na rozvode.

V Číne nie sú trestom smrti len násilné alebo drogové zločiny. V januári 2021 bol čínsky magnát a vysoký vládny úradník Lai Xiaomi odsúdený na smrť za prijímanie úplatkov a spáchanie bigamie.

Tento 58-ročný muž bol obvinený z toho, že si v rokoch 2008 až 2018 vyžiadal úplatok vo výške 300 miliónov dolárov a že si počas manželstva so svojou manželkou založil tajnú rodinu. Popravený bol 29. januára 2021 – 24 dní po vynesení rozsudku.

Popravné dodávky

Zatiaľ čo tieto prípady boli zverejnené, Čína uchováva údaje o používaní trestu smrti v tajnosti. Napriek tomu sa z krajiny objavili detaily. V roku 2022 Svetová koalícia proti trestu smrti uviedla, že od roku 2007 bolo v Číne popravených najmenej 8 000 ľudí ročne. No jedným z najšokujúcejších odhalení bolo, že Peking nasadzuje „popravné dodávky“, známe aj ako mobilné popravné jednotky.

Dodávky umožňujú pojazdným čatám smrti vykonávať štátom schválené zabíjanie bez toho, aby bolo potrebné premiestniť väzňa na popravisko. Z toho, čo vieme o dodávkach, majú tendenciu byť upravenými 24-miestnymi autobusmi.

image

Dodávky umožňujú pojazdným čatám smrti vykonávať štátom schválené zabíjanie bez toho, aby bolo potrebné premiestniť väzňa na popravisko.

Facebook/United Nations For Tibet /

Navonok vyzerajú ako bežné policajné vozidlá bez vonkajšieho označenia, ktoré by naznačovalo, na čo sa používa. Vo vnútri je však popravná komora. Podľa správ sa v zadnej časti vozidla nachádza komora bez okien, kde prebieha samotná poprava.

V dodávke sa nachádza aj niekoľko kamier, čo znamená, že poprava môže byť zaznamenaná alebo sledovaná, ak si ju úradníci želajú monitorovať.

Koncepcia dodávok sa údajne prvýkrát použil koncom 90. rokov. Čína dokonca tvrdí, že ich dodávky smrti sú „pokrokom“, prevádzka je podľa krajiny lacnejšia ako popravné zariadenia a odstraňuje potrebu prepravovať väzňov.

Obchodovanie s orgánmi

Ďalším šokujúcim faktorom pri využívaní trestu smrti v Číne je prax odoberania orgánov, ktorá ťaží z vysokého počtu popráv v krajine. Najmä dodávky sú údajne kľúčovou súčasťou čínskeho obchodu s orgánmi, pričom odhad z roku 2012 uvádza, že 65 percent darovaných orgánov pochádzalo od popravených ľudí, píše Daily Mail. 

image

Podozrivé praktiky väznice, ktorá mlčí. Telo mŕtveho väzňa vrátili rodine bez orgánov, chýbal aj mozog

Aktivisti tvrdia, že telá rýchlo spopolnia, čo znemožňuje rodinám popravených zistiť, či im boli odobraté orgány. Amnesty International v roku 2022 zaznamenala mimo Číny 883 popráv, čo je obrovský skok z 579 v roku 2021. Irán podľa správy zabil okolo 570 ľudí, po ňom nasledovala Saudská Arábia, ktorá takýmto spôsobom propravila o život 196 odsúdených.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 08:53