Zelenskyj v boji proti korupcii zverejnil svoje príjmy za posledné roky.Markus Schreiber/Tasr
StoryEditor

Koľko zarobil Zelenskyj v priebehu vojny? V rámci boja proti korupcii zverejnil svoje príjmy za posledné roky

iDnes.czČTK29.01.2024., 09:00h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu zverejnil príjmy, ktoré on a jeho rodina mali v uplynulých rokoch. Prezident tak urobil v rámci snahy znížiť korupciu na Ukrajine a k podobnému činu vyzval aj ďalších ukrajinských predstaviteľov.

Lajkuj Brainee.sk na

Z príspevku na webovej stránke svojho úradu www.president.gov.ua vyplýva, že medzi rokmi 2021 a 2022 Zelenského príjmy výrazne klesli. Rusko na Ukrajinu zaútočilo na konci februára 2022, odvtedy sa napadnutá krajina bráni.

image

Dynamické rokovania s Rusmi. Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba mal nutkanie vraziť Lavrovovi do nosa

Celkovo príjmy Zelenského a jeho rodiny klesajú už od roku 2020. V roku 2020 predstavovali celkové príjmy zhruba 12 miliónov hrivien (291-tisíc eur) a o rok neskôr 10,8 milióna hrivien (takmer 264.000 eur), z ktorých podstatnú časť tvoril výnos z predaja ukrajinských štátnych dlhopisov.

Trikrát menej ako pred vojnou 

V roku 2022, keď na Ukrajine začala ruská invázia, príjmy prezidenta a jeho rodiny klesli na 3,7 milióna hrivien (približne 90 234 eur). Pokles bol podľa prezidentskej kancelárie spôsobený vypovedaním niektorých nájomných zmlúv kvôli začiatku vojny.

Zelenskyj vyzval aj ďalších ukrajinských predstaviteľov a politiky, aby zverejnili svoje príjmy v rámci snahy znížiť korupciu v krajine. Kyjev sa pokúša potlačiť korupciu v snahe urýchliť vstup do Európskej únie a NATO. Je to prvýkrát, čo ukrajinský prezident verejne priznal svoje príjmy.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 03:53