Dmytro Kuleba (vpravo).Gleb Garanich/Reuters
StoryEditor

Dynamické rokovania s Rusmi. Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba mal nutkanie vraziť Lavrovovi do nosa

TASR16.01.2024., 12:00h

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok zverejnenom rozhovore uviedol, že počas rokovaní v počiatočnej fáze vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu boli chvíle, keď cítil nutkanie udrieť šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova do tváre.

Lajkuj Brainee.sk na

Kulebove vyjadrenia boli súčasťou hodinového neformálneho interview s jedným ukrajinským videoblogerom. Rozhovor sa zameriaval na témy od varenia cez záľuby až po ukrajinský futbal.

Keď sa bloger v rámci série otázok opýtal Kulebu na jeho najťažšie rokovania, šéf ukrajinskej diplomacie odpovedal: „Najťažšími rokovaniami sú tie, počas ktorých cítite, že jednoducho chcete udrieť svojho rokovacieho partnera do nosa, ale nemôžete to urobiť.“

image

Pripravujú sa Nemci na vojnu s Ruskom? Armáda má plán, hovorí o mobilizácii 200-tisíc Rusov aj strete v roku 2025

„A môžem povedať, že toto sa stalo dva alebo tri razy. Jedna príležitosť bola s Lavrovom v (tureckom letovisku) Antalya na jar 2022,“ spresnil Kuleba.

Ukrajinskí a ruskí vyjednávači sa stretli na viacerých kolách rokovaní počas prvých týždňov ruskej vojenskej invázie, ktorá sa začala 24. februára 2022 – najprv v Bielorusku blízko ukrajinských hraníc a neskôr v Turecku.

Kuleba v tom čase povedal, že rozhovory v Turecku boli ťažké a týkali sa prímeria i zorganizovania humanitárnych koridorov. Nedospelo sa však k žiadnej dohode a odvtedy k vyjednávaniam medzi týmito stranami nedošlo.

image

Rusko sa nehanbí ukázať, aké v skutočnosti je, tvrdí Lavrov. Podľa britského admirála však už na Ukrajine prehralo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmieta rokovať s Moskvou dovtedy, kým sa ruskí vojaci nestiahnu z Ukrajiny. Momentálne okupujú takmer pätinu jej územia. Šéf Kremľa Vladimir Putin, naopak, tvrdí, že Rusko je na rokovania pripravené, zároveň však vyhlásil, že  Moskva bude pokračovať v „špeciálnej vojenskej operácii“, ako v Rusku nazývajú inváziu na Ukrajinu.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v reakcii na Kulebove vyjadrenia uviedla, že jeho najnovšie výroky dokazujú nekompetentnosť vedenia Ukrajiny, v ktorom dominujú "nevychovaní a agresívni ľudia". O Kulebovi povedala, že by sa zrejme lepšie než na ministerstve uplatnil v pästiarskych súbojoch bez pravidiel.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 17:59