Ukrajinské tajné služby začali so špeciálnou operáciou na okupovanom polostrove.Reuters/
StoryEditor

Na Kryme zaviala ukrajinská vlajka. Tajné služby začali so špeciálnou operáciou na okupovanom polostrove

rvČTK25.08.2023., 11:00h

Ukrajina ohlásila výsadok na západnom cípe Krymu. Počas obojživelnej akcie sa vylodili špeciálne sily pri jednej z ruských základní.

Lajkuj Brainee.sk na

Tajné služby na Telegrame oznámili, že operácia začala na okupovanom Kryme v noci na štvrtok za podpory ukrajinského námorníctva, píše iDnes.cz. Výsadok podnikli zvláštne jednotky na západnom výbežku polostrova. „Všetky ciele a úlohy boli dosiahnuté. Špeciálnu operáciu ukrajinskí obrancovia zvládli bez strát,“ uvádza ďalej HUR, podľa ktorej sa ukrajinskí bojovníci vylodili v okolí obcí Olenivka a Majak. Aké boli „ciele a úlohy“ vojenská rozviedka nespomína.

Hovorca rozviedky Andrij Jusov neskôr stanici Suspilne povedal, že pri ukrajinskom výsadku na západe Krymského polostrova bolo zabitých najmenej 30 Rusov a zničené štyri motorové člny. „V dôsledku toho nepriateľ utrpel straty personálu aj techniky. Tiež na ukrajinskom Kryme opäť viala (ukrajinská) štátna vlajka. Všetky ciele a úlohy boli splnené. Po skončení špeciálnej operácie ukrajinskej obrannej sily opustili miesto bez strát,“ stojí v správe.

Výbuchy na Kryme

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán ruskej vojny na Ukrajine obvykle nejde bezprostredne nezávisle overiť. Moskva sa k týmto informáciám zatiaľ nevyjadrila.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že podľa médií vo štvrtok skoro ráno boli počuť výbuchy neďaleko obce Majak pri myse Tarchankut. Ruské zdroje podľa BBC informujú o skupine "ukrajinských sabotérov", ktorí priplávali na člnoch a začali paľbu. V oblasti sa nachádza ruská rádiotechnická základňa a niekoľko radarových systémov, podotkla BBC.

Vyjadrenie Zelenského

Neskôr sa k operácii vyjadril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na otázku, či táto akcia znamená začiatok "deokupácie" polostrova, novinárom odpovedal, že je príliš skoro na to, aby išlo hovoriť o oslobodení Krymu, píše agentúra Unian. Zelenskyj poznamenal, že očakáva podrobnú správu od šéfa HUR Kyryla Budanova.

image

Čo vlastne robí ruská armáda s cvičenými delfínmi? Sú za tým roky výskumov, človek proti nim nemá šancu

Podľa interaktívnej mapy vojenských objektov na Kryme, ktorú prevádzkuje stanica RFE/RL, sa v obci Majak nachádza základňa 3. pluku rádiotechnických vojsk ruských vzdušných a kozmických síl. Na myse Tarchankut je taktiež umiestnený radarový uzol s radarmi Nebo-M a Kasta-2E2, v ktorého okolí sú stanovištia protivzdušnej obrany.

Podľa ruských zdrojov „skupina ukrajinských sabotérov priplávala na člnoch a začala paľbu“. O tom, že počuli explózie, referovali aj miestni obyvatelia. Krymský polostrov anektovalo Rusko v roku 2014 po zinscenovanom referende.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 21:38