Vyhľadávané dovolenkové destinácie menia svoje poplatky, bojujú tak proti nadmernej turistike.Unsplash/Visualsofdana, Anthony-delanoix, Damiano-baschiera,/
StoryEditor

Od Benátok až po Bali. Vyhľadávané dovolenkové destinácie menia svoje poplatky, v týchto krajinách si priplatíš

Michal Čiernik05.01.2024., 13:00h

V obľúbených dovolenkových rezortoch budeš v roku 2024 platiť turistickú daň. Niektoré mestá poriadne zdraželi.

Lajkuj Brainee.sk na

Poplatky v obľúbených destináciách

V Rakúsku platíte daň z ubytovania, ktorá sa líši v závislosti od toho, v ktorej provincii sa nachádzate. Vo Viedni alebo Salzburgu zaplatíte navyše 3,02 percenta z účtu za hotel na osobu.

Poplatok v Belgicku je niekedy zahrnutý v cene hotelovej izby, ale niektoré oddeľujú náklady a robia z nich dodatočný poplatok, takže si vždy dôkladne skontroluj svoj účet. Antverpy a Bruggy účtujú sadzbu za izbu. Cena v Bruseli sa líši v závislosti od veľkosti a hodnotenia hotela. Vo všeobecnosti je to okolo 7,50 eur.

image

Chudoba ako najväčšia turistická atrakcia. Údajne najľudnatejší ostrov sveta bol postavený na odpadkoch

V Bulharsku Je turistická daň veľmi nízka a líši sa v závislosti od oblasti a klasifikácie hotela, maximálne však do výšky 1,50 eur. V Chorvátsku je turistická daň tiež v rozmedzí od jedného do dvoch eur.

Pri návšteve hlavného mesta Prahy stačí v Českej republike zaplatiť turistický poplatok. Je veľmi malý do jedného eura a platí sa na osobu a noc až do 60 nocí. Daň sa nevzťahuje na deti do 18 rokov.

Vo Francúzsku sa platí „taxe de séjour“. Pridáva sa do hotelového účtu a líši sa v závislosti od mesta, v ktorom sa nachádzaš. V očakávaní olympijských hier v roku 2024 sa turistická daň z hotelových izieb od januára 2024 zvýšila o 200 percent. V závislosti od typu ubytovania sa poplatok pohybuje od 0,75 eur do 15 eur za noc.

image

Vo Francúzsku sa platí „taxe de séjour“. Pridáva sa do hotelového účtu a líši sa v závislosti od mesta, v ktorom sa nachádzaš.

Unsplash/Anthony-delanoix/

Nemecko má takzvanú „kultúrnu daň“ („kulturförderabgabe“) a tiež „daň za posteľ“ (a bettensteuer) v mestách vrátane Frankfurtu, Hamburgu a Berlína. Poplatok je približne päť percent z tvojho hotelového účtu.

Turistická daň v Grécku závisí od počtu hviezdičiek hotela alebo počtu izieb, ktoré si prenajímate. Môže to byť čokoľvek do štyroch eur za izbu. Zaviedlo ho grécke ministerstvo turizmu, aby pomohlo znížiť dlh krajiny.

Turistické dane v Taliansku závisia od toho, kde sa nachádzaš. Na Sicílii sa poplatky pohybujú od jedného do troch eur za noc. Rímsky poplatok sa pohybuje od troch do siedmych eur za noc v závislosti od typu izby, ale niektoré menšie mestá si účtujú viac.

image

Rímsky poplatok sa pohybuje od troch do siedmych eur za noc v závislosti od typu izby, ale niektoré menšie mestá si účtujú viac.

Unsplash/Davide-buongiorno,/

Nízka turistická daň v Portugalsku sa platí za osobu a noc a vzťahuje sa len na hostí, ktorí majú 13 a viac rokov. Je to okolo dvoch eur a momentálne platí v 13 z 308 portugalských samospráv, vrátane miest Porto, Lisabon a Faro. Platí sa len počas prvých siedmych dní pobytu.

Udržateľná turistická daň, ktorá sa vzťahuje na dovolenkové ubytovanie na španielskych Baleárskych ostrovoch (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), sa vzťahuje aj na každého dovolenkára vo veku 16 a viac rokov. Počas hlavnej sezóny môže daň dosiahnuť až štyri eurá za noc.

Za exotiku si priplatíš

Zatiaľ čo vo väčšine krajín sa turistické poplatky pohybujú pod hranicou 20 eur, daň v Bhutáne je v porovnaní s nimi extrémna. Minimálny denný poplatok pre väčšinu cudzincov je 228 eur na osobu na deň počas hlavnej sezóny a o niečo menej mimo sezóny. Zahŕňa však veľa vrátane ubytovania, dopravy v krajine, sprievodcu, stravy a vstupných poplatkov.

image

Minimálny denný poplatok pre väčšinu cudzincov v Bhutáne je 228 eur na osobu na deň počas hlavnej sezóny a o niečo menej mimo sezóny.

Unsplash/Nihar-modi/

Väčšina karibských ostrovov má turistické dane pripočítané k cene hotela alebo k poplatku za odlet. Pohybujú sa od 13 eur na Bahamách do 45 eur na Antigue a Barbude.

A keď chceš navštíviť napríklad Nový Zéland, pri príchode musíš zaplatiť medzinárodný poplatok za ochranu návštevníkov a cestovný ruch (IVL). Je to 35 dolárov novozélandských, čo je približne 21 eur.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 19:34