Mlyny UKDano Veselský/Tasr
StoryEditor

Internáty zavádzajú absurdný poplatok. Študenti si tak priplatia aj za to, že si chcú uvariť čaj

nik16.08.2023., 10:00h

Internáty Univerzity Komenského v Bratislave od nového akademického roka zavedú doslova bizarné poplatky. Študenti tak po novom budú platiť aj za to, že si na izbe budú chcieť uvariť kávu alebo čaj.

Lajkuj Brainee.sk na

Táto novinka ale študentov vôbec nepotešila a v skupine na Facebooku sa rozprúdili vášne. 

Nové poplatky

Novinky sa týkajú ďalších poplatkov, ktoré študenti budú povinní platiť, ak si na internátnu izbu budú chcieť priniesť vlastný elektrospotrebič. Dôvodom má byť zdražovanie energií. „Neviem si predstaviť, ako pomôže ušetriť energiu to, že budeme študentov nútiť používať zastaralé platničky namiesto oveľa efektívnejších kanvíc a toasterov. Ako alternatívu, ktorá skutočne prispeje k šetreniu, vidím napríklad stanovenie energetických charakteristík spotrebičov – šetrnejších a modernejších, ktoré by sme smeli používať, a dokonca by boli povzbudzované – nestálo by to internáty nič, ale naopak by to znižovalo náklady,“ píše študent v skupine.

image

Zabudlo sa na študentov? Nová bratislavská daň za ubytovanie ovplyvní aj internáty, mnohí budú musieť siahnuť hlboko do vrecka

V internátnom poriadku sa píše, že študenti bez povinnosti platby môžu používať počítač, notebook, WiFi router (ak nie je zabezpečený ubytovateľom), fén či žehličku na vlasy, rádio a stolovú lampu. V prípade, že si študenti chcú priniesť súkromný elektrospotrebič, budú musieť vyplniť formulár žiadosti. „V prípade, ak majú ubytovaní záujem používať v ubytovacom priestore súkromný elektrospotrebič, môžu sa spoločne s ubytovanými z izby/bunky dohodnúť a požiadať o povolenie maximálne dvoch dodatočných elektrospotrebičov,“ píše sa v poriadku. Za každý elektrospotrebič ale bude účtovaný poplatok vo výške päť eur. 

Študenti sú pobúrení

Je pochopiteľné, že študenti s novým poplatkom nesúhlasia. Okrem toho, za porušenie týchto pravidiel im hrozí pokuta vo výške sto eur. V skupine, kde sa nachádzajú študenti ubytovaní na internátoch univerzity, sa nachádza množstvo nahnevaných reakcií študentov. Keďže sú povolené len dva spotrebiče, otázkou podľa študenta v skupine je, čo majú urobiť napríklad zahraniční študenti. „Teraz, keď majú niektorí viac ako dva spotrebiče, a nepochádzajú ani zo Slovenska alebo pochádzajú a bývajú ďaleko, čo majú robiť? Vyhodiť ich do koša? Predať niekomu inému? Čo keď sa mi tá vec páči a chcem si ju nechať na budúce bývanie?“ 

Samozrejme, ďalším problémom je aj dohoda medzi spolubývajúcimi, keďže sa ubytovaní na izbe či v bunke budú musieť spoločne dohodnúť na dvoch spotrebičoch, ktoré chcú mať navyše. „Vlastne, čo sa stane, keď sa nedohodneme na bunke/izbe? Dvaja chcú mikrovlnku a kanvicu a traja chcú vysávač a mikrovlnku. Máme sa pobiť? Zavoláme SBS, nech nám spraví rozhodcu? Lebo tu sa už nebavíme o tom, kto kedy bude tú bunku upratovať, ale sa bavíme o rozhodnutí, ktoré bude mať vplyv na desať mesiacov nášho spolubývania a názor každého je dôležitý,“ pokračuje študent. 

image

Študenti na internátoch Univerzity Komenského si po novom priplatia za súkromné elektrospotrebiče.

Adolfo Felix/Unsplash

Internáty sú v zlom stave

Študenti sa okrem iného odvolávajú aj na zvýšenie nájmu, ktoré ich od nového akademického roka čaká. Študenti kritizujú aj stav internátov. „Za čo išiel nájom hore? Za pekné Atriaky alebo prerobené Šturáky? Nové sprchy všade vo všetkých budovách? Za nové plesne? Výpad internetu a elektriny? Chladnička, ktorá tečie a nikto to nevie opraviť ani vymeniť? Za 15 eur za návštevu? Pokazené lampy? Permanentne pokazené výťahy?“ píše ďalší študent. 

Okrem toho tvrdia, že na niektorých internátoch nie je k dispozícii kanvica a vysávač je pravidelne pokazený. „Chcete, aby sme upratovali, dobre. Metla nepomáha, treba občas povysávať. Permanentne je ten vysávač pokazený. A keď má niekto svoj, aby mohol upratovať vaše staré internáty, tak dáme mu sto eur pokutu?“ pokračuje. 

„Kanvica? Máme ísť do jaskyne? Vodu zohriať na ohni? V zime, keď všetci sú chorí, čo máme robiť? Teplú vodu z vodovodu si dať na čaj?“ dodáva. 

Moderné využívajú menej energie

Študentka, ktorá pochádza zo zahraničia do facebookovej skupiny napísala pripomienku, že ako zahraničná študentka nemá ako všetky zvyšné spotrebiče zaniesť domov. Okrem toho píše, že moderné spotrebiče využívajú menej energie, ako je to v prípade tých starých, ktoré na internátoch sú k dispozícii. „Napríklad na našom sporáku sa voda ledva varí a trvá to minimálne pol hodiny,“ hovorí. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 09:35