Vyhľadávané dovolenkové destinácie menia svoje poplatky, bojujú tak proti nadmernej turistike.Unsplash/Visualsofdana, Anthony-delanoix, Damiano-baschiera,/
StoryEditor

Od Benátok až po Bali. Vyhľadávané dovolenkové destinácie menia svoje poplatky, v týchto krajinách si priplatíš

Michal Čiernik05.01.2024., 13:00h

V obľúbených dovolenkových rezortoch budeš v roku 2024 platiť turistickú daň. Niektoré mestá poriadne zdraželi.

Lajkuj Brainee.sk na

Masový turizmus bol asi najfrekventovanejšie slovo v cestovnom ruchu v roku 2023. Správy o negatívnych dopadoch priveľa turistov boli všade. Najpopulárnejšie destinácie sveta ako Benátky, Barcelona a Nový Zéland, sa preto snažia udržať počet návštevníkov pod kontrolou. Jedným z opatrení sú aj nové poplatky v podobe turistických daní.

Prečo je nadmerný turistický ruch problém? Na jednej strane síce dovolenkári prinášajú do regiónu financie a podporujú ekonomiku. Ak ich je však príliš, má to aj negatívnu stránku.

image

Počul si už o novej dani? Tri obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov zvyšujú poplatky pre turistov

Ako príklad uvádza Euronews množstvo odpadkov, ktoré po sebe turisti nechávajú a často nimi ničia kultúrne pamiatky a prírodu. Ďalším problémom je nedostatok nehnuteľností pre miestnych, kvôli množstvu prenajímateľov, ktorí ich skupujú a využívajú ako dovolenkové prenájmy.

Turistická daň však nie je nič nové. Ak si niekedy cestoval do zahraničia, pravdepodobne si sa s ňou už stretol, len si možno ani nevedel, že ju platíš. Niekedy je totiž zapracované do leteniek alebo daní, ktoré sa platia v hoteloch.

Nové turistické dane

Jedným z nových miest, ktoré tento poplatok zavedú je Valencia. Oficiálne sa nazýva Valencijská daň z turistických pobytov (IVET). Účinnosť má nadobudnúť v tomto roku, hoci presný dátum ešte nebol oznámený.

Návštevníci budú musieť zaplatiť od 50 centov do 2 eur za noc v závislosti od zvoleného ubytovania. Cestujúci výletnou loďou zaplatia 1,50 eura za deň. Týkať sa bude všetkých typov ubytovania v regióne vrátane hotelov, hostelov, apartmánov a kempingov.

image

Jedným z nových miest, ktoré tento poplatok zavedú je Valencia.

Unsplash/William-carletti/

Úrady tvrdia, že poplatok pôjde na udržateľný rozvoj turistického sektora v regióne. Výťažok sa použije aj na zabezpečenie cenovo dostupnejšieho bývania pre miestnych obyvateľov v turistických centrách. 

Turistickú daň po novom zavedie aj Bali. Od 14. februára 2024 budú musieť medzinárodné a domáce prílety zaplatiť poplatok v prepočte 8,80 eura. Toto bude potrebné zaplatiť v špeciálnych stánkoch na medzinárodnom letisku Ngurah Rai. výťažok pôjde na projekty, ktoré „zachovajú životné prostredie, prírodu a kultúru, ako aj zlepšujú kvalitu“ Bali.

image

Turistickú daň po novom zavedie aj Bali.

Unsplash/Visualsofdana/

Poplatok od roku 2024 zavádza aj obľúbené Benátky. Obmedzenia budú spočiatku platiť od 25. apríla do 5. mája od 8.30 h do 16.00 h a potom do polovice júla počas väčšiny víkendov. Turisti si budú musieť návštevu mesta rezervovať online za päť eur.

Vstupné má za cieľ znížiť davy ľudí, podporiť dlhšie návštevy a zlepšiť kvalitu života obyvateľov. Výťažok zo vstupného pôjde na služby, ktoré pomáhajú obyvateľom mesta, ako je údržba, upratovanie a znižovanie životných nákladov.

image

Poplatok od roku 2024 zavádza aj obľúbené Benátky.

Unsplash/Damiano-baschiera/

Barcelona síce turistickú daň zaviedla už v roku 2012. No od roku 2022 ju pravidelne zvyšuje. A zdražovanie bude pokračovať v hlavnom meste Katalánska aj v roku 2024. Minulý rok bol poplatok vo výške 2,75 eur. Od 1. apríla 2024 sa však zvýši na 3,25 eur.

Daň sa vzťahuje na návštevníkov ubytovaných v oficiálnom turistickom ubytovaní. Mestská rada uviedla, že výťažok bude použitý na financovanie mestskej infraštruktúry vrátane zlepšení ciest, autobusovej dopravy a eskalátorov. 

Turistické dane v ostatných krajinách nájdeš na ďalšej strane.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 03:54