.Brainee X Canva/
StoryEditor

Zelené videohry. Ako virtuálny svet môže pomôcť uzdraviť ten skutočný

Michal Čiernik30.09.2023., 10:30h

Na celom svete hrá hry viac ako 2,6 miliardy ľudí. To je dosť široké publikom, na ktoré sa po novom snažia zacieliť organizácie na ochranu klímy. Výsledkom nie sú len špeciálne ekologické eventy či edukatívne Easter Eggy v hrách, ale aj plnohodnotné videohry zamerané na ochranu planéty.

Lajkuj Brainee.sk na

Pre niektorých herných vývojárov sa začala nová éra, v ktorej ekologické príbehy podnecujú klimatické akcie v hernej komunite. Rôzne ekologické združenia sa po novom zamerali na takmer tri miliardy hráčov po celom svete, aby im ukázali a zdôraznili ochranu planéty im vlastným spôsobom.

Ide o environmentálne eventy a misie v populárnych hrách, skryté zelené Easter Eggy či edukatívne aspekty, s ktorými chcú hráčsku verejnosť informovať o aktuálnych klimatických problémoch. Pre zapálených hráčov, však vývojári pripravili aj celé plnohodnotné hry zamerané na ekológiu a ochranu klímy.

Ekologické hry

Skvelým príkladom populárnej a úspešnej série je Civilization VI: Gathering Storm. V hre sa musíš preniesť cez viac ako 6000 rokov, od staroveku po budúcu éru, budovať mestá, rozhodovať sa o tom, ako najlepšie využiť zdroje, posilňovať diplomaciu na svetovom kongrese. Budovať technologickú infraštruktúru, ako sú pobrežné veterné elektrárne či zmierniť mnohé environmentálne účinky zmeny klímy.

Tvoje rozhodnutia týkajúce sa využívania zdrojov počas hry ovplyvnia teplotu planéty a úroveň emisií CO2, čo spôsobí celý rad rôznych environmentálnych vplyvov. v hre sa stretneš s reáolnymi hrozbami ako napríklad topenie ľadovcov a stúpajúca hladina morí, ktoré sa v priebehu hry na základe rôznych scenárov zintenzívňujú.

Floodland

Floodland vykresľuje obraz Zeme po apokalypse. Tentoraz predstavená desivá dystopia nie je produktom zombíkov, zrážky meteorov alebo pandémie, ale klimatickej zmeny a topiacich sa ľadovcov, ktoré spôsobujú zmätok vo svete. 

Katastrofické záplavy zredukovali obývateľnú pevninskú plochu Zeme len na niekoľko ostrovov a civilizácia, ako ju poznáme, je na kusy. Cieľom hry je obnoviť spoločnosť pomocou dostupných zdrojov, väčšinou ide o  odpadky, na stavbu domov, hľadanie spôsobov, ako vyčistiť vodné zdroje, postaviť farmy a rybárske prístavy na nakŕmenie obyvateľstva či vytvoriť ekonomiku a pracovné príležitosti pre ľudí.

Plasticity

V hre odohrávajúca sa v roku 2140, kde nadmerná spotreba plastov na jedno použitie priniesla „svet plný plastov“, ktorý je neživý a pustý. 

Hra sleduje príbeh zvedavého mladého dievčaťa menom Noa, ktoré opúšťa svoj pochmúrny znečistený domov „hľadať lepší život“ a určiť lepšiu budúcnosť pre svoj svet. Hráč sa môže v hre rozhodnúť a pokúsiť sa prebudovať prostredie, pričom každá voľba ovplyvňuje sled udalostí a dej hry. 

Reálna pomoc

Okrem virtuálneho oboznamovania verejnosti s klimatickými problémami dokázali hráči pomôcť aj reálne. V roku 2019 na Deň Zeme bolihráči PokemonGo vyzvaní, aby zbierali odpad. 17-tisíc hráčov v 41 krajinách vyzbieralo neuveriteľných 145 ton odpadu. Každý, kto sa zapojil do akcie dostal špeciálne herné odmeny.

Alipay, čínska platobná aplikácia, predstavila Ant Forest: miniprogram na výsadbu stromov, kde sa každý zasadený virtuálny strom rovná skutočnému. Viac ako 600 miliónov používateľov vysadilo viac ako 326 miliónov stromov , čím podporili opätovné zalesňovanie v najsuchších oblastiach Číny. 

image

Od znásilňovania až po nepremožiteľné hrdinky. Ako sa menilo zobrazenie žien vo videohrách

Keď v roku 2019 v Austrálii zúrili požiare, hráči sa opýtali vývojárov zo Space Ape, ako by mohli pomôcť. Spoločnosť rýchlo podnietil nákupy niekoľkých mobilných hier, pričom celý výťažok pôjde na charitu. Za štyri dni vyzbierali 120-tisíc dolárov.

OSN

Obrovský potenciál a zhoršujúca sa klimatická kríza prinútila reagovať aj samotnú OSN, ktorá sa rozhodla problém riešiť globálne a to vďaka aliancii Playing for the Planet. Aliancia podporovaná Programom OSN pre životné prostredie (UNEP) pomáha vývojárom softvéru preniesť do hier posolstvá a misie o zmene klímy, strate biodiverzity a znečistení.

image

Ako bude vyzerať svet v roku 2123? O sto rokov väčšina komunikácie nebude biologická, výrazne sa zmení aj medicína

Ako súčasť summitu o zmene klímy v New Yorku  tento rok sa spustili v rámci programu aj vlastnú mobilnú hru s názvom „Misia 1,5°C “.  Okrem toho pravidelne organizujú aj „Green Game Jam “ – súťaž medzi hernými vývojármi o vytvorenie nápaditých, no vplyvných hier, ktoré obsahujú „zelené pošťuchovanie“ základných klimatických tém.

Do boja za záchranu planéty sa pridala aj NASA. Spustila platformu na ochranu klímy s názvom „NASA Climate Kids “, ktorá obsahuje infografiky, videá a hry, ktoré sa zameriavajú na najväčšie otázky týkajúce sa zmeny klímy. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 13:09