Európska únia chce v domácnostiach obmedziť chov exotických zvierat.Unsplash/bonnie-kittle/
StoryEditor

Bez škrečkov či papagájov. Európska únia chce v domácnostiach obmedziť chov exotických zvierat

Tomáš LánskýiDnes.cz24.10.2023., 10:00h

Kúpiť si škrečka? Chovať činčilu, chameleóna, hada alebo papagája? To všetko by už čoskoro mohlo byť zakázané. Nie, nejde o aprílový žart. Z Bruselu prichádza iniciatíva, ktorá má vo všetkých 27 štátoch únie zakázať chov divokých a exotických zvierat v zajatí.

Lajkuj Brainee.sk na

Do dvoch rokov má vzniknúť celoeurópsky zoznam zvierat vhodných na chov. Čo by na tomto zozname nebolo, by nesmel s výnimkou zoologických záhrad nikto chovať, rozmnožovať ani predávať.

Nejde o planú obavu. Takýto zoznam už má deväť európskych štátov – Francúzsko, Taliansko, Litva, Belgicko, Holandsko, Cyprus, Luxembursko, Slovinsko a Malta. Ich zoznamy zakzaujú chov napríklad škrečkov džungarských, osmákov degu, činčil, ale aj papagájov ara, austrálskych neofém či kakarikov, ďalej veľkých plazov či jedovatých pavúkov.

Nariadenie vyvolalo odpor

Európsky parlament už poveril Európsku komisiu, aby vytvorila štúdiu uskutočniteľnosti vzniku takého zoznamu, ktorý by platil pre celú európsku dvadsaťsedmičku. Teraz sa hľadá realizátor tejto štúdie. V Česku napríklad táto myšlienka vyvoláva paniku a odpor. „Dotkne sa to všetkých divokých zvierat chovaných v zajatí. Všetko, čo nie je domáce zviera, bude zakázané. Výnimku dostanú nejaké najtypickejšie zvieratá, ako napríklad andulka. Skončí obchod, skončí výmena, skončia výstavy. Bude to koniec českého chovateľstva,“ obáva sa Predseda Českého zväzu chovateľov Ondřej Matouš.

image

Kam sa hrabe bolesť hlavy? Podľa najnovšej štúdie sa samice žiab hrajú na mŕtve, aby sa vyhli páreniu

Voči zámeru vystúpila aj Únia českých a slovenských zoologických záhrad, zväzy chovateľov, a dokonca aj česká mimovládna neziskovka Nadácia na ochranu zvierat.

„Kto má právo povedať, aké zvieratá sa môžu chovať a aké nie? A podľa akého kľúča? Je to príliš veľké sociálne inžinierstvo. Pre nás sú prijateľné negatívne zoznamy, ktoré už u nás platia a ktoré obmedzujú chov veľkých šeliem alebo medveďov, ale pozitívny zoznam je nezmysel. Je to postupný postup, ako raz zakážu chov zvierat aj nám,“ myslí si za Úniu českých a slovenských zoologických záhrad David Nejedlo, riaditeľ libereckej zoo.

Za všetkým stoja ekologickí aktivisti 

Nápad stvoriť pozitívne zoznamy chovaných zvierat pritom neprišiel od európskych úradníkov. Ide o výmysel ekologických aktivistov z organizácií Eurogroup for Animals alebo Animal Advocacy and Protection. Tie prostredníctvom petícií tlačia od roku 2020 na EÚ, aby zvieratá v chovoch tvrdo regulovali.

„V Európe sa chová viac ako 200 miliónov domácich zvierat, vrátane cicavcov, vtákov, plazov, rýb a obojživelníkov. Mnoho druhov, najmä exotických zvierat, sa však pre život v zajatí nehodí. To môže viesť k vážnym problémom v oblasti životných podmienok týchto zvierat, môže to poškodiť biodiverzitu, mať negatívny vplyv na verejné zdravie a predstavovať nebezpečenstvo pre zdravie iných zvierat,“ zdôvodňuje svoj postoj hlavná lobistická organizácia Eurogroup for Animals.

image

Ak by zákon prešiel, museli by zakázané druhy zvierat oddeliť, aby sa už nemohli ďalej rozmnožovať a takzvane by iba dožili v zajatí. V prípade niektorých druhov papagájov je to ale nesplniteľná úloha.

Unsplash/ Jonatan-lewczuk/

„Pozitívny zoznam by nahradil rôzne zoznamy zákazov, ktoré vždy zaostávali za realitou. Predchádzajúce pokusy zlyhali, pretože pozitívny zoznam bol napadnutý združením majiteľov exotických zvierat. Úprimne dúfame, že teraz nový pozitívny zoznam obstojí,“ nechal sa počuť David van Gennep, riaditeľ Animal Advocacy and Protection (AAP) z Holandska.

Debata na pôde EÚ sa ale už nevedie o druhoch, ktoré na zozname majú alebo nemajú byť. Aktivisti vedia, že diskusia by sa mohla zaseknúť práve na nejakom spornom druhu, ktorý je u chovateľov obľúbený. Preto sa teraz usilujú o to, aby sa zoznam prijal plošne bez toho, aby špecifikovali, čo na ňom bude.

image

Vedci skúmali homosexuálne správanie u 1500 zvieracích druhov. Je bežnejšie a prirodzenejšie, ako si myslíš

V prípade, že by pozitívny zoznam nakoniec Európska komisia nariadila v EÚ vytvoriť, pre chovateľov by vyvstal okamžitý problém. Museli by zakázané druhy zvierat oddeliť, aby sa už nemohli ďalej rozmnožovať a takzvane by iba dožili v zajatí. V prípade niektorých druhov rýb alebo papagájov je to ale nesplniteľná úloha.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:40