Väčšina mladých sa chce učiť o investovaní.Brainee X Canva/
StoryEditor

Dočkajú sa žiaci nového školského predmetu? Väčšina mladých sa chce učiť o investovaní

TASR17.10.2023., 10:00h

Podľa najnovšieho prieskumu chce viacero mladých predmet o investovaní. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu pre TASR reagovalo, že to je možné a vyučovací predmet investovanie môže byť zaradený do školských vzdelávacích programov.

Lajkuj Brainee.sk na

Z prieskumu agentúry Ipsos pre investičnú platformu Fondee vyplýva, že 61 percent mladých ľudí vo veku 16 až 26 rokov by výučbu o investovaní na školách chcelo. Ukázal, že mladí sa boja inflácie a chceli by sa o svoj dôchodok postarať sami, ale nevedia ako. „Mladí si chcú investíciami zaistiť najmä dôstojnú budúcnosť. Neveria však sporiacim účtom a lákajú ich akcie, do ktorých by chcelo investovať až 59 percent z nich,“ uviedla spoluzakladateľka Fondee Eva Hlavsová.

Investovanie ako voliteľný predmet

Ako priblížili z ministerstva, každá škola má v rámcovom učebnom pláne štátneho vzdelávacieho programu k dispozícii voliteľné hodiny. Tie môže použiť na vytvorenie predmetu investovanie. Predmet musí zapísať do učebného plánu svojho školského vzdelávacieho programu, pripraviť jeho osnovy a schváliť ho radou školy. Následne bude povinný pre žiakov, ktorým je v programe určený.

image

V škole nás poriadne potrápila, teraz bojuje o autorstvo. Babylončania poznali Pytagorovu vetu o tisíc rokov skôr

Investovanie je aj súčasťou Národného štandardu finančnej gramotnosti, kde jednou zo šiestich tém je téma Sporenie a investovanie. „Problematika výchovy a vzdelávania na podporu rozvoja finančnej gramotnosti je v rozsahu uvedenom v Národnom štandarde finančnej gramotnosti súčasťou základného a stredného vzdelávania,“ uviedli z rezortu.

Priblížili tiež, že učitelia si pri zapracúvaní a aplikácií tém finančnej gramotnosti do vyučovania môžu pomôcť dokumentom s názvom Metodika pre zapracovanie a aplikáciu tém finančnej gramotnosti do školských vzdelávacích programov základných škôl a stredných škôl.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 14:49