Učiteľka spáchala samovraždu, nevydržala šikanovanie zo strany rodičov.Twitter/voice Of America/
StoryEditor

Učiteľka nevydržala šikanovanie zo strany rodičov, spáchala samovraždu. Jej kolegovia vyšli do ulíc

iDnes.czČTK06.09.2023., 12:00h

Dvadsaťtriročná učiteľka základnej školy 5. júna zaznamenala do svojho denníka, ako ju premôže strach vždy, keď vstúpi do triedy. O dva mesiace neskôr ju kolegovia našli v škole mŕtvu.

Lajkuj Brainee.sk na

Mladá učiteľka z Južnej Kórey Lee Min-so vyučovala niečo málo cez rok. Splnila si tým vraj svoj detský sen nasledovať v učiteľskej dráhe svoju matku. „Deti milovala,“ uviedol jej bratranec pre BBC News.

Po smrti svojej sesternici objavil v jej byte denník so stovkami zápisov a textové správy svedčiace o obrovskom tlaku, ktorému učiteľka čelila, a tiež o sporoch s rodičmi. Tí ju bombardovali množstvom sťažností. Posledný z konfliktov sa týkal prípadu, keď jeden zo žiakov zranil iné dieťa ceruzkou na hlave, po čom nasledovala séria rozhorčených nočných telefonátov a sms správ.

Jeden z rodičov citovaný BBC vyjadril obavy, že sa sťažnosti vymkli kontrole. Ukázal spravodajskej stanici chatovú skupinu, v ktorej sa rodičia navzájom nabádali k trýzneniu učiteľa kvôli istému jeho rozhodnutiu.

Protesty

Tragédia vyvolala medzi učiteľmi základných škôl po celej Južnej Kórei vlnu rozhorčenia. Desaťtisíce sa rozhodli štrajkovať, aby si vymohli lepšiu ochranu práv v zamestnaní. Učitelia pritom uviedli, že sú obťažovaní neustálymi telefonátmi rodičov, a to aj po práci a cez víkendy. Sťažnosti sa často týkajú bežných disciplinárnych opatrení, ku ktorým učitelia pristupujú, ak ich žiaci hnevajú.

Pedagógom vadí, že proti študentom nemôžu nijako zakročiť, aby neboli obvinení z psychického či fyzického týrania detí. V takom prípade im totiž hrozí okamžité prepustenie. Za psychické týranie môže byť označený aj fakt, že učiteľ žiakovi vynadá.

Nemôžu sa na žiakov ani škaredo pozrieť

Jeden z učiteľov uviedol, že bol obvinený z psychického týrania chlapca, ktorému po útoku nožnicami na spolužiaka vzal samolepky, ktoré mu dal predtým za odmenu. Iný rodič sa sťažoval, že učiteľ odmietol každé ráno budiť telefonicky jeho potomka.

image

Tisícky slovenských učiteľov vyšli do ulíc. Bojujú za lepšie podmienky a vyššie platy

Dvadsaťosemročná učiteľka Kim Čin-so priznala, že aj ona mala po dvoch zvlášť agresívnych sťažnostiach rodičov samovražedné myšlienky a musela si vziať tri mesiace voľna. V prvom prípade poslala vyrušujúceho žiaka na päť minút na toaletu, aby sa nad sebou zamyslel, v druhom prípade nahlásila rodičom, že sa ich dieťa v škole pobilo. Škola ju prinútila sa ospravedlniť.

Násilie medzi študentmi

Prehnané sťažnosti rodičov súvisia do značnej miery s extrémne konkurenčnou juhokórejskou spoločnosti, kde takmer všetko závisí na akademickom úspechu. Študenti už od veľmi raného veku tvrdo bojujú, aby dostali čo najlepšie známky a zaistili si v budúcnosti prijatie na prestížnu univerzitu. „Nevedia, ako sa zbaviť tlaku, tak sa navzájom zraňujú,“ povedal jeden z učiteľov.

Šikana a násilie medzi študentmi sú v juhokórejských školách dobre známe. Pojednáva o tom juhokórejský seriál Sláva, ktorý opisuje príbeh ženy, ktorá sa rozhodne pomstiť tým, ktorí ju na strednej škole šikanovali. Seriál je založený na skutočných udalostiach a zobrazuje znepokojujúce prejavy násilia.

Môže za to prísny školský systém

Podľa tohtoročného prieskumu je so svojou prácou spokojná menej ako štvrtina juhokórejských učiteľov, zatiaľ čo v roku 2006, kedy sa začali tieto prieskumy robiť, bolo spokojných 68 percent. Väčšina opýtaných uviedla, že v uplynulom roku premýšľala o odchode z profesie.

image

PREHĽAD školských prázdnin v novom školskom roku. Priprav sa na poriadnu nádielku voľných dní

Vláda v snahe pomôcť učiteľom vydala nové smernice, podľa ktorých si napríklad rodičia musia s vyučujúcimi vopred dohodnúť dátum a čas stretnutia, pokiaľ s nimi chcú o niečom hovoriť, a učitelia môžu stretnutie odmietnuť, ak by malo byť po pracovnom čase. Učitelia tiež budú novo môcť vyrušujúcich študentov poslať z triedy preč alebo ich inak umravniť, ak to bude nutné.

Minister školstva I Ču-ho vyjadril nádej, že tieto opatrenia „vrátia školy tam, kde by mali byť“. Mnohí kritici však poukazujú na to, že problémom nie sú iba školy, ale celý juhokórejský vzdelávací systém a spoločnosť so svojou jasne vymedzenou definíciou úspechu.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 07:20