Pytagoras zrejme nie je autorom Pytagorovej vetyBrianee x Canva
StoryEditor

V škole nás poriadne potrápila, teraz bojuje o autorstvo. Babylončania poznali Pytagorovu vetu o tisíc rokov skôr

Miroslav Kamody04.10.2023., 09:00h

Vedci majú aj logické a rozumné vysvetlenie, prečo sa vlastníctvo tohto výpočtu pripisuje práve slávnemu Grékovi.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás sa počas svojho študentského života stretol na hodinách matematiky s menom Pytagoras. Po tomto odborníkovi na astronómiu, hudbu a matematiku je totiž pomenovaná veta, ktorá sa svojho času stala nočnou morou života mnohých žiakov, píše portál Unilad.

Najnovšie poznatky archeológov teraz ukazujú, že tento slávny Grék zrejme nebol tým, kto so slávnou rovnicou a2 + b2 = c2 prišiel. Rovnaká totiž bola nájdená na starovekej tabuľke, ktorá je o tisíc rokov staršia. Pre upresnenie, Pytagoras zrejme žil v rokoch 570 – 490 pred Kristom.

image

Toto učivo z matematiky musí vedieť každý deviatak aj ráno o polnoci. Tento kvíz rozplače aj dospelého človeka

O vyše tisíc rokov starší

Staroveký text s názvom IM 67118 však pochádza z roku 1770 pred Kristom a mohol sa dokonca používať na vyučovanie, pretože rieši dĺžku uhlopriečky vo vnútri obdĺžnika. Ďalšia skoršia tabuľa z rokov 1800 – 1600 pred Kristom dokonca zobrazuje štvorec s označenými trojuholníkmi.

Preložením týchto starovekých textov odborníci dokázali, že civilizácia poznala pokročilú matematiku dávno pred legendárnym filozofom. „Záver je nevyhnutný. Babylončania poznali vzťah medzi dĺžkou uhlopriečky štvorca a jeho stranou...”, vysvetlil vo svojom článku matematik Bruce Ratner.

image

Pytagoras

Wikipedia/Galilea

Logické vysvetlenie

Ako je teda možné, že tento šikovný výpočet sa stal synonymom Pytagorasa? Na rozdiel od jeho matematiky však existuje prekvapivo jednoduché vysvetlenie. Učenec za svojho života zriadil školu, kde vyučoval študentov matematiku, ale aj iné predmety.

Skupina, známa ako Pythagorov polkruh, sa vzdelávala prevažne ústnym podaním, pričom vedomosti boli nesprávne pripisované starovekému akademikovi. S tak malým počtom písomných zdrojov to pokračovalo počas histórie, až kým sa rovnica úzko nespojila s gréčtinou a ľudia verili, že je jeho.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:31