Spôsoby, ako sa vyhnúť kúpe falzifikátuTwitter/Yogendra Choukiker, Brainee X Canva
StoryEditor

Internet je plný falošných produktov. Prinášame ti tipy, ako ľahko rozoznáš fake od originálu

Nikola Michalkova11.08.2023., 15:17h

Internetové obchody sú plné podvodníkov, ktorí ponúkajú falošné tovary, ktoré vydávajú za reálne. Tieto tipy ti pomôžu odhaliť, či je tovar pravý.

Lajkuj Brainee.sk na

Kupovanie z druhej ruky môže byť síce výhodné, prináša však so sebou riziko v podobe podvodníkov a špekulantov.  To sa ale netýka len predaja z druhej ruky, falošné tovary už dokonca môžeš nájsť aj na dobre známych stránkach. Dopomohla k tomu aj pandémia, pretože predaj cez internet sa zvýšil a falšovateľom sa začalo dariť. Zlepšili sa v tom natoľko, že sa dnes už naozaj veľmi ťažko rozlišuje fake od toho pravého. Tu sú ale spôsoby, ktoré ti môžu pomôcť. 

Nápovedou môže byť cena

Ak natrafíš na tovar, ktorý vieš, že býva naozaj drahý a zrazu vidíš cenu, ktorá je príliš dobrá na to, aby to bola pravda, niekedy to znamená, že to pravda nie je. Preto je vhodným pomocníkom aj internet, kde si na iných autorizovaných stránkach môžeš ceny skontrolovať, a tak zistiť, či tovar, nad ktorého kúpou premýšľaš, je naozaj reálny. „Ak nájdete niečo so 70-percentnou zľavou a nie je to z druhej ruky, je to zvyčajne prvá výstraha,“ povedal pre portál Business Insider. zakladateľ a hlavný riaditeľ značky IP a platformy MarqVision​ Dokyun Lee,

image

Nová dávka falošnej reality? Umelá inteligencia vygenerovala influencerov, ľudia ich followujú a veria, že sú skutoční

Zisti si, kto tovar predáva

Na mnohých stránkach je možnosť pozrieť si účet predávajúceho. Preto ak nechceš skončiť s falošným tovarom a o určitú sumu peňazí ľahší, radšej tomu venuj chvíľu času. Podľa Bena T. Smitha, ktorý vedie prax v oblasti komunikácie, médií a technológií v poradenskej spoločnosti Kearny, je vhodným spôsobom, napríklad na Amazone, nakupovať na „Amazon Storefronts“. Sú to menšie stránky, ktoré slúžia na zvýraznenie konkrétnej značky. Tá ma registrovanú ochrannú známku a bola tiež overená spoločnosťou Amazon. Určité vodítko môže poskytnúť aj samotný názov účtu predajcu. 

„Ak nakupuješ od XYZ_321 na eBayi namiesto overeného obchodného účtu, nakupuješ v podstate na základe slepej viery,“ povedal Lee. To znamená, že ak dáš prednosť účtu s podobným menom, hádžeš samého seba do risku. Samozrejme, stále môžeš mať šťastie a tovar bude naozaj pravý, ale načo riskovať?

Over si pozadie predávajúceho

Odborníci avizujú, aby si sa predtým, ako samotný tovar kúpiš, trochu zameral aj na samotné pozadie predajcu. Odporúčajú, aby si zadal jeho meno do vyhľadávača, aby si zistil, či majú nejakú oficiálnu stránku či detaily o kontakte. Ak o ňom príliš veľa informácií na internete nie je, môže to byť varovaním. Okrem toho to môže následne sťažiť aj prípadné vrátenie tovaru. 

image

Falošné tovary sa šíria na stránkach, ktoré poznáš aj ty

Yogendra Choukiker/Twitter

Ďalším spôsobom, keď o predajcovi nie sú uvedené žiadne kontaktné údaje, je zadať si spolu s jeho názvom firmy či menom aj slová ako „podvod“, „falošný“ či „sťažnosť“. Môže ti to pomôcť zistiť, či sa na internete nenachádzajú skúsenosti iných ľudí. „Ak je uvedené telefónne číslo, na ktoré môžeš zavolať, skús to. Ak číslo nefunguje, môžeš si byť celkom istí, že ide o falzifikát,“ povedal Bob Barchiesi, prezident Medzinárodnej koalície proti falšovaniu. 

Recenzie môžu byť falošné

Recenzie môžu byť pomocníkom, ako odhaliť, že sa jedná o falzifikát. Je jednoduché kúpiť si falošné päťhviezdičkové hodnotenie, no oveľa ťažšie je sfalšovať tie napísané. Pri nich sa zameraj najmä na to, či neobsahujú pravopisné či gramatické chyby. Varovným signálom zväčša býva aj to, že sa v priebehu niekoľkých dní objaví množstvo pozitívnych recenzií. Vtedy je možné, že nie sú pravé a podvodník sa len snaží rýchlo zvýšiť dôveryhodnosť svojho profilu. 

Aj fotky vedia veľa povedať

Ak sa ti na fotografiách produktu niečo nezdá a chceš si byť istý, je dobrý spôsob poslať predávajúcemu email, v ktorom ho požiadaš o viac fotografií. Keď s tým bude mať problém a nebude ti chcieť snímky poskytnúť bez toho, aby udal dôvod, aj to sa môže považovať za varovný signál, aby si tovar nakúpil inde. 

Balenie produktu

V prípade, že si tovar predsa len kúpiš, po doručení si dôkladne skontroluj obal. „Nevyzerá obal poškodený, starý alebo nedbalo zabalený? Ak vidíte niektorý z varovných znakov, výrobok môže byť falošný,“ varuje odborník. 

Zameraj sa predovšetkým na to, či sa nenachádzajú gramatické či pravopisné chyby na etiketách a skontroluj aj krajinu, či sa zhoduje s tou, v ktorej sa výrobok vyrába. 

Nakupuj v obchodoch s dobrými podmienkami

Ak sa chceš s veľkou pravdepodobnosťou vyhnúť tomu, že minieš peniaze na falošný produkt, nakupuj cez stránky, ktoré majú priateľské podmienky na vrátenie tovaru. Ak je produkt pravý a budeš ho chcieť vrátiť, spoločnosti s tým nebudú mať veľký problém, čo sa pri predajcovi falošného tovaru až tak s istotou povedať nedá. Niekedy sa totiž stáva, že sa takýto predajca vypne, odmlčí a skontaktovať sa s ním bude naozaj náročné, až nemožné. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 09:05