Milla SofiaMilla Sofia/Twitter
StoryEditor

Nová dávka falošnej reality? Umelá inteligencia vygenerovala influencerov, ľudia ich followujú a veria, že sú skutoční

Nikola Michalkova23.07.2023., 12:00h

Kultúra influencerov sa rozšírila o nový fenomén. Do hry totiž vstúpila umelá inteligencia tvoriaca umelé osobnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Už niekoľko mesiacov sa vedú diskusie o umelej inteligencii, o jej užitočnosti, ale aj rizikách. Ako všetko, aj táto nová vymoženosť má svoje výhody a nevýhody. Momentálne ale vyšlo na povrch opäť niečo, čo trochu premieša karty vo svete sociálnych sietí. 

Umelo vytvorení influenceri majú desiatky tisíc sledovateľov

Umelú inteligenciu totiž začali využívať aj influenceri. Je úplne prirodzené, že do tejto kultúry bola vtiahnutá a že ju aj niekto z nich využil. Jedna influencerka vytvorila vlastnú verziu chatbota na báze umelej inteligencie, ktorú prenajímala ako „virtuálnu priateľku“ za jeden dolár za minútu, píše sa na portáli Futurism. Na tom by, samozrejme, ešte nebolo nič zvláštne, ale nezostalo to len pri tom.

image

Umelej inteligencie sa pýtali, ako by vyzerali dokonalí ľudia. Čerpala z fotiek na Instagrame, týchto ľudí by si však ťažko hľadal

Keďže sa do obehu dostali nástroje na generovanie obrázkov, ako je napríklad Stable Diffusion či Midjourney, začali sa vytvárať internetové osobnosti, ktoré v skutočnosti vôbec neexistujú. 

Tento nový fenomén sa pomaly šíri na Twitteri a Instagrame, čiže dávka falošnosti na sociálnych sieťach postúpila na ďalší level. Všetky tieto profily falošných, umelou inteligenciou vygenerovaných influenceriek, tvoria príťažlivé ženy, ktoré pózujú. Čo je ale zvláštne, získali si hneď niekoľko tisíc fanúšikov. A tí veru nie sú pravdepodobne vygenerovaní technológiou. 

Príkladom je aj účet s menom „Milla Sofia“, ktorého „majiteľkou“ je 19-ročné virtuálne dievča pochádzajúce z Fínska. Na sociálnych sieťach ako Twitter, Instagram a TikTok si získala niekoľko tisíc sledovateľov. 

Takmer každý jej príspevok obsahuje skromne oblečenú postavu pózujúcu v predvídateľných dovolenkových destináciách na piesočnatých plážach. Fotky zbierajú tisícky lajkov či stovky komentárov. 

image

Milla Sofia

Milla Sofia/Twitter

Viac falošnosti

Samozrejme, tvorca, ktorý Sofiu vytvoril nereagoval na žiadosť o vyjadrenie. Ale s určitosťou mu zjavne neprekáža, že predstavuje niečo, čo v skutočnosti neexistuje a čo môže ovplyvniť ľudí, ktorí ju sledujú. Síce je na prvý pohľad zjavné, že nejde o skutočnú osobu, môže vytvoriť dojem, že takto dokonalo musia ženy vyzerať, aby zaujali. Už v súčasnosti sa spoločnosť pasuje s nereálnou predstavou vysielajúcou skutočnými influencermi prezentujúcich perfektný život, vyretušované fotky či zázračné produkty. V prípade Sofie ale má na profile uvedené, že ide o osobu vytvorenú len umelou inteligenciou. Avšak ak sa toto rozšíri, nemôžeme čakať toto priznanie všade. 

Okrem sociálnych sietí má Sofia aj webovú stránku, na ktorej je uvedený aj životopis. Ten ľuďom prezradí, že bola modelkou a „v súčasnosti zvažuje, ktorej značke bude robiť módnu ambasádorku a virtuálnu influencerku.“ Údajne mala získať aj titul na „Univerzite života“ v oblasti „samoaplikačného učenia a majstrovstva založeného na údajoch.“ Pri niečom takomto by sme ale vôbec neboli prekvapení, keby na tvorbu jej životopisu použil umelú inteligenciu.

Nie je to len Sofia

Samozrejme, že to nezostalo len pri jednej. Na Twitteri môžeme nájsť desiatky profilov, ktoré obsahujú influencerov vytvorených umelou inteligenciou. A hoci ide len o umelo vytvorenú osobnosť, získavajú množstvo sledovateľov. 

V týchto prípadoch ešte na profile uvádzajú, že ide o kreácie umelej inteligencie, ale dôvod, prečo si aj napriek svojej nereálnosti získavajú toľko fanúšikov, môžeme len hádať. „Len obyčajné dievča, ktoré zverejňuje svoj virtuálny život, v ktorom môžem byť čímkoľvek, kedykoľvek chcem,“ uvádza sa v životopise umelo vytvorenej osobnosti. 

Nový fenomén ale vyvoláva množstvo otázok, ako napríklad či si ľudia vôbec uvedomujú, že ide o nereálnych ľudí. Ak si to aj uvedomujú, čo ich na tom tak láka? Je tu istá záhada, prečo ľudí zaujíma, čo robí obyčajný bot, isté ale je, že tento trend sa pomaly šíri. 

Je tu ale možnosť, že tieto vygenerované obrázky len vykrádajú skutočné náprotivky, keďže sa školia na obrovskom množstve verejne dostupných vizuálnych údajov. Ale deje sa aj to, že niektoré účty kradnú videá skutočných ľudí, ich tváre nahradia vygenerovaným obrázkom a neuvedú ani kredit. Čo znamená, že musíme byť ešte opatrnejší a neverme všetkému, čo na internete a sociálnych sieťach objavíme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 11:15