Najviac ohrozenou skupinou konzumentov HHC-P produktov sú adolescenti.Mitio Babccino, Unsplash/Brainee X Canva/
StoryEditor

Vyskúšali sme legálnu drogu. Má účinky ako marihuana, môžu si ju kúpiť aj deti v automate v Bratislave

Marek Moravčík17.09.2023., 12:00h

Má podobný účinok ako THC a možno ho dostať vo forme želatínových cukríkov, vaporizérov alebo konopných šišiek postriekaných roztokom. HHC produkty sú pritom dostupné aj neplnoletým - kúpiť ich môžu v automatoch, kamenných predajniach, ale aj na e-shopoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Pod skratkou HHC sa rozumie hexahydrokanabinol, ktorý je jednou z viacerých látok obsiahnutých v konope. Na trhu však možno dostať jeho polosyntetickú verziu, ktorá je vyrobená z THC alebo CBD. Tá sa oproti molekule THC líši minimálne, a to len v type chemickej väzby (názornú ukážku rozdielov viď. v obrázkoch nižšie).

image

Psychedeliká nie sú drogy a nevzniká na nich závislosť, hovorí česká terapeutka, ktorá lieči svojich klientov ketamínom

Keď si otvoríš niektoré z online shopov predávajúcich produkty s HHC, môžeš sa dočítať, že kanabinoid má rad priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Od uvoľnenia a navodenia príjemnej nálady, po pomoc s nechutenstvom alebo ťažkosťami so zaspávaním. Kratomit.sk HHC produkty dokonca odporúča aj na „boj proti depresii“. Predajcovia jednotne deklarujú, že ich produkty s obsahom HHC majú podobný účinok ako THC. Predávajú ich však ako predmet určený pre vedcov, zberateľov či na záhradnícke účely. Aby sa zmestili do diery v zákone.

Podľa tvnoviny.sk sa na Slovensku nachádza osem automatov, prevažne v priestoroch veľkých nákupných centier. Pri kúpe produktov musí zákazník preukázať svoju plnoletosť občianskym preukazom priloženým k čítačke. 

Keď sme sa Ministerstva zdravotníctva SR pýtali na konkrétnejšie účinky látky, prípadné riziká, odpovedali, že v súvislosti s užívaním HHC u ľudí máme zatiaľ len veľmi málo údajov. „Ale je možné predpokladať, že môžu byť približne podobné ako pri užívaní látok z konope.“

K fyzickým prejavom ovplyvnenia kanabinoidmi z konope patrí výrazné prekrvenie očných spojiviek, zvýšený tep, sucho v ústach, nekonštantné pocity na zvracanie, zvýšená chuť k jedlu alebo naopak nechutenstvo. Užívatelia tiež popisujú paradoxné vnímanie plynutia času, ktorý sa pre nich zdanlivo predlžuje, čo môže vplývať aj na ich schopnosť orientovať sa v priestore a čase.

image

Slovenský lekár o psychedelikách: Pre spoločnosť droga, pre medicínu možný liek

Osobne som vyskúšal HHC vo forme vaporizéra. Dym mal príjemnú chuť, no neskôr mi z neho začalo zvierať trocha hrdlo a začal som kašľať. Sila účinkov ma však prekvapila najviac. HHC je možno voľnopredajné, no s účinkom kávy alebo aspirínu sa zrovnávať nedá. Výrazne zasahuje do spôsobu premýšľania aj reakčného času, vďaka čomu má človek pocit spomalenia. Účinok je skôr utlmujúci - nie je to práve vec, pri ktorej by si si zafilozofoval s kamošmi, skôr sa len smial na vlastnej hlúposti a spomalenosti. Cítil som tiež sucho v ústach a zvýšenú chuť na sladké. 

Je HHC nebezpečné?

Hexahydrokanabinol bol prvýkrát popísaný v roku 1940. Podľa laboratórnych štúdií prevádzaných na niekoľkých živočíšnych druhoch sa uvádza, že HHC má vo všeobecnosti podobné účinky ako THC. „Farmakologické a behaviorálne účinky HHC u ľudí však doposiaľ neboli skúmané,“ uvádza sa vo vyjadrení ministerstva.

Portál Vedator_sk došiel k rovnakému záveru - odpoveď, či je užívanie látky HHC bezpečné alebo nie, je kvôli nedostatočnému množstvu dát stále váhavá. Peter Búran vo svojom článku čitateľov vyzval, aby si skúsili dohľadať informácie vo vedeckej databáze Pubmed. „Pokiaľ zadáte slovo THC, nájdete približne 1700 prehľadových článkov pojednávajúcich o jeho účinkoch. Pokiaľ do vyhľadávania zadáte HHC, dostanete presne 0 prehľadových článkov.“

Autor článku na Vedator_sk nazval fakt, že túto psychoaktívnu látku si môžeš aj napriek tomu takmer kdekoľvek kúpiť a že sa môže pomerne ľahko dostať aj do rúk neplnoletým osobám, „legálnym zahrávaním sa so psychickým zdravím“.  

image

Drogy sa užívali už v dobe bronzovej. Vedcom sa vďaka zachovalým vlasom podarilo identifikovať aj konkrétne látky

Viaceré štúdie potvrdili, že dlhodobé užívanie kanabinoidov v mladom veku ovplyvňuje základné funkcie mozgu. 

Podľa amerického Národného inštitútu drogových závislostí môže dlhodobé a intenzívne užívanie kanabinoidov v konope zanechať trvalé následky. U skúmaných dospievajúcich sa preukázalo menej spojení v častiach mozgu, ktoré sa spájajú s bdelosťou, učením a pamäťou. Testy u niektorých ľudí potvrdili aj znížené skóre IQ. Takýto adolescenti môžu mať neskôr v živote aj zvýšené riziko diagnózy schizofrénie. 

Ďalším nemenej dôležitým faktorom je aj samotný spôsob užitia. V inhalátoroch sú liquidy, v ktorých nie je garantované presné zloženie - nie je uvedené ani na obale, ani na stránkach predajcov. Keďže vaporizéry nie sú oficiálne určené na užitie človekom a sú len zberateľskými predmetmi, výrobcovia túto povinnosť nemajú. Môže sa tak stať, že okrem HHC do tela vdýchneš aj látky, ktorých pôvod je nejasný. 

image

Straight edge hardcore ako protiváha k zničujúcemu punku: Subkultúra odmieta drogy aj sebadeštrukciu

Rovnaký názor zdieľal aj majiteľ smokeshopu v Bratislave (neželal si, aby sme uvádzali jeho meno). Ten zo svojej predajne produkty s HHC typu P stiahol z dôvodu, že by mohli byť pre zákazníkov potencionálne nebezpečné.

Ako sa obišiel zákon

Čo sa legislatívy týka, HHC je zaradené v zozname omamných a psychotropných látok (nachádza sa v I. skupine rovnako ako napr. heroín) od 1. marca 2011. Čo znamená, že v prípade jeho vyrábania, predávania, držby alebo obchodovania s ním by hrozilo porušenie trestného zákona.

Predajcovia sa však vynašli a na trh prišli s obmenenou molekulou, a síce s HHC typu P. Táto molekula je oproti tej pôvodnej zmenená len v dĺžke bočného reťazca, avšak čo je pre výrobcov dôležitejšie - nie je už na spomínanom zozname so zakázanými látkami a prekurzormi. 

image

Socialistické Československo malo prvenstvo vo výskume LSD, látku údajne vyskúšal aj Miloš Zeman

Ďalším rozhodujúcim faktorom, ktorý predaj látky umožňuje, je aj fakt, že paradoxne nie je určená na konzumáciu. Na e-shopoch tak môžeš doslova natrafiť na výstrahu, že produkt je určený pre zberateľov a vedcov. Portál Veda na dosah v tejto veci trefne poznamenáva, že napriek tomu zostáva otáznym, či si predajcovia pri objednávkach overujú zamestnanie svojich zákazníkov.

Monitorovanie psychoaktívnych látok

Na Slovensku síce neprebiehajú žiadne oficiálne výskumy účinkov a potencionálnych rizík HHC, ako potvrdilo Ministerstvo zdravotníctva, sme však súčasťou európskeho Systému včasného varovania (Early Warning System - EWS). Ten zahŕňa detekciu, analýzu, predpovedanie a následné šírenie varovania. Jeho cieľom je predchádzať škodám (alebo ich znižovať) spôsobených prípadným nebezpečenstvom.

Podľa informácií ministerstva je HHC predmetom intenzívneho skúmania Európskym monitorovacím centrom pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA ) od 7. novembra 2022 a to práve prostredníctvom systémom EWS.

image

Manželia, ktorí dostali 8 rokov za varenie šamanského elixíru, sú na slobode. Dostali milosť od Zemana

Ako ďalej objasňuje ministerstvo, EMCDDA monitoruje všetky nové psychoaktívne látky v momente ich formálneho oznámenia. Počas monitorovania môže EMCDDA identifikovať signály, ktoré naznačujú, že nová psychoaktívna látka môže predstavovať závažné riziko pre verejné zdravie alebo sociálne riziká.

Európski vedci z tohto monitorovacieho centra na svojom odbornom stretnutí v decembri minulého roka diskutovali o možných rizikách s predajom nových psychoaktívnych látok. 

Dajú sa nové drogy včas regulovať?

Nové psychoaktívne látky (tzv. designer drugs) ako HHC a jeho rôzne typy sa postupne zaraďujú do zoznamov omamných a psychotropných látok jednotlivých členských krajín EÚ. V niektorých štátoch únie bol zavedený generický model (napr. v Nemecku, Poľsku, Maďarsku).

image

O tejte droge veľa ľudí nevie, celosvetovo je však najpoužívanejšou. Hovorí ti niečo betelový oriešok?

To znamená, že ak nová psychoaktívna látka spĺňa určité kritériá týkajúce sa jej chemickej štruktúry, tak je automaticky považovaná za nelegálnu látku. V prípade, že nová psychoaktívna látka nespĺňa požadované kritériá, tak sa zaraďuje klasickým spôsobom. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že sa „generický model pripravuje aj na Slovensku“.

Predajca produktov s obsahom CBD z konope v Pezinku sa pre nás vyjadril, že by viacej uvítal reguláciu (čo sa týka konopných produktov aj produktov s obsahom HHC). Hlavným dôvodom je, že by sa tak mohli k predajcom aj zákazníkom dostávať čistejšie produkty. 

Ministerstvo pre Brainee potvrdilo, že „je vysoko pravdepodobné, že táto látka bude zaradená do zoznamu omamných látok a psychotropných látok.“

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. apríl 2024 14:29