Symbol X si subkultúra adoptovala z koncertov, kde ho mladistvým písali na predlaktia z dôvodu, aby sa im nepodával alkohol.Youtube/waldo Pancholon/
StoryEditor

Straight edge hardcore ako protiváha k zničujúcemu punku: Subkultúra odmieta drogy aj sebadeštrukciu

mor07.01.2023., 15:00h

Životný štýl so značkou punk je typický nie len oblečením, ale aj určitým typom správania. To bolo často charakteristické práve užívaním drog, ktoré veľakrát hraničilo s množstvom, ktoré je smrteľné.

Lajkuj Brainee.sk na

Refrén „No Future“ z God Save the Queen od skupiny Sex Pistols sa v 80. rokoch stal heslom pre punk rock komunitu. Tá vtedy patrila k jednému z najinovatívnejších a zároveň najkonfliktnejších umeleckých hnutí vôbec, píše sa v knihe Rebel Music od Rossa Haenflera.

image

Metal nie je pre svedomitých. Neurotickí ľudia počúvajú Nirvanu, tvrdí štúdia

Pre túto kultúru bolo typické aj iné heslo - „ži rýchlo a zomri mladý“. To sa však postupne stávalo smutnou realitou, ktorá vyústila v sebadeštruktívne branie drog, pitie alkoholu, inhalovanie rôznych riedidiel a nadmernému užívaniu konopy. Ako reakcia na tento životný štýl prišiel hardcore punk a jeho subkultúra straight edge.

Rebélia voči rebélii

Ten do hudby vniesol agresivitu a rýchle tempo. Najvýraznejšími kapelami, ktoré žáner reprezentovali, sa stali Circle Jerks, Fear a Bad Brains a Black Flag. Spolu s ním sa do punkáčskej komunity vniesli aj ľudia, ktorí naopak neverili, že na to, aby boli tvrdými punkáčmi, potrebujú brať tvrdí drogy alebo sa upiť na smrť. Vyznávali naopak striedmosť a čistú myseľ.

Straight edge hnutie má pre každého iný význam, ale na čom sa všetci jeho príslušníci zhodnú je, že jeho základným hodnotovým pilierom je celoživotná abstinencia od drog, tabaku a alkoholu. Žiaden nikotín, žiadne rekreačné drogy ani narodeninové prípitky. 

Množstvo jeho príslušníkov sa hlási aj bezpečnému a rešpektujúcemu sexu, v ktorom súhlas partnera alebo partnerov zohráva kľúčovú rolu. Nejde len o uspokojenie vlastných túžob a využitie druhých pre vlastné uspokojenie.

Subkultúre nie je cudzie ani vegetariánstvo či vegánstvo, samozrejmosťou je aj politický odkaz v podobe rázneho antifašizmu, antirasizmu, hlásenie sa k feministickému hnutiu a volanie po väčších právach pre zvieratá.

image

Do Bratislavy príde hviezda prvej veľkosti Imagine Dragons. Už sa začal aj predpredaj lístkov

X ako vzdor 

Straight edge X prevzalo ako svoju vlajku vzdoru voči rozšírenej kultúre intoxikácie. Keď sa písmeno dostalo aj na debutové EP Minor Disturbance od Teen Idles, kde sa nachádza nakreslené na prekrižených rukách (taktiež do písmena X), stalo sa symbolom hnutia. Písmeno sa písalo aj na predlaktia mladistvých na koncertoch, aby sa jednoduchšie odlíšili a nepodával sa im alkohol.

Ľahko ich rozpoznáš na svojich koncertoch s rukami nad hlavou, na ktorých majú nakreslené čierne X. A keď sme už pri koncertoch, táto sorta punkáčov nie je vôbec suchá aj napriek tomu, že nepije.

Práve naopak, zabávajú sa o to divokejšie. Akrobatické skoky, dupanice, výkopy ako z kung-fu filmov... Kapela a jej publikum sú niekedy na nerozoznanie zmiešaní v jednej veľkej pohyblivej mase. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:34