Budúcnosť s lietajúcimi autami je znovu o krok bližšie.Alef Aeronautics/
StoryEditor

Lietajúce autá sú doslova za rohom. Americká spoločnosť získala povolenie od Federálneho úradu pre letectvo

Michal Čiernik30.06.2023., 12:00h

Kalifornská spoločnosť Alef Aeronautics získala zákonný súhlas od Federálneho úradu pre letectvo, na svoje sto percentne elektrické lietajúce auto.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť, ktorá uvádza, že od roku 2019 testuje prototyp modelu A v plnej veľkosti, nazvala novinku „malým krokom pre lietadlá, veľkým krokom pre autá“. Alef prezradila, že ich lietajúce auto je 100 percent elektrické a je spôsobilé na jazdu po verejných komunikáciach. Vozidlo bolo navrhnuté pre možnosti vertikálneho vzletu a pristátia a mohlo prepravovať jedného až dvoch cestujúcich, píše DailyMail.

Vzhľadom na novú regulačnú hranicu spoločnosť Alef poznamenala, že jej osobitné osvedčenie od FAA v súčasnosti obmedzuje miesta a účel, za ktorým môžu ich autá testovať. Napriek tomu sú z pokroku nadšení. „Sme nadšení, že sme dostali túto certifikáciu od FAA,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Alef Jim Dukhovny. „Umožňuje nám to priblížiť sa k tomu, aby sme ľuďom priniesli ekologicky šetrné a rýchlejšie dochádzanie do práce,“ povedal Dukhovny.

Svoj prvý prototyp predstavili len v októbri minulého roka v San Mateo v Kalifornii. Vtedy Alef predstavil svoj model športového auta v plnej veľkosti a dve plne funkčné technologické demonštračné autá v plnej veľkosti.

Stojí takmer 300-tisíc

Počas vertikálneho vzletového manévru lietajúceho auta a po ňom zostávajú vodič a cestujúci stabilizovaní vďaka špeciálne navrhnutej, rotujúcej konštrukcii kabíny Alef. „Predpokladá sa, že ak vodič potrebuje rýchlejšiu trasu, využije letové schopnosti Alefu,“ uvádza sa na stránke s predobjednávkami modelu A. Ten stojí 299,999 dolárov, čo je v prepočte približne 275-tisíc eur.

image

Toto luxusné futuristické auto ti vyrazí dych. Volant nebudeš potrebovať, nahradila ho interaktívna šachovnica

Podľa webovej stránky spoločnosti Alef bude Model A na cestách kategorizovaný ako nízkorýchlostné vozidlo. To je označenie amerického Národného úradu pre bezpečnosť cestnej premávky, ktoré znamená, že vozidlo bude mať vo väčšine štátov zákonné obmedzenia.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 07:18