Mercedes predstavil auto budúcnosti.Twitter/ Miguel_morales/
StoryEditor

Mercedes predstavil dychvyrážajúce auto budúcnosti. Riadiť ho môžeš pomocou náhlavnej súpravy s rozšírenou realitou

Michal Čiernik24.06.2023., 09:00h

Nemecká automobilka predstavila nový koncept plne elektrického futuristického auta pre dvoch ľudí. Ide o reinterpretáciou C111, experimentálneho vozidla zo 60. a 70. rokov 20. storočia.

Lajkuj Brainee.sk na

Svojou sýto oranžovou farbou a krídlovými dverami pripomína skôr exotický hmyz ako nové super auto budúcnosti. Samozrejme to myslíme v dobrom, nový koncept od Mercedesu s názvom Vision One-Eleven totiž vyzerá naozaj zaujímavo a extrémne futuristicky.

Nový automobil s ultraplochou aerodynamickou karosériou má byť spomienka na vozidlo Mercedes-Benz C111, s ktorým prišli pred viac ako päťdesiatimi rokmi. A podobne ako táto nová verzia, aj jej predchodca predbehol svoju dobu či už vzhľadom alebo technológiami motora.

Interiér One-Eleven vyzerá ako zo sci-fi „salónika“ s dvoma striebornými sedadlami v štýle F1 a obdĺžnikovým volantom, uvádza DailyMail. Futuristický pocit dopĺňa dlhá pixelová palubná doska. Komfort z jazdy zase prinesie panoramatická strecha a prekvapivo veľký priestor na sedenie.

Displej namiesto poznávacej značky

Nemecká automobilová spoločnosť hovorí, že koncepčný automobil „predvádza plynulú zmes svalnatých línií a elegantných kriviek“ a so svojím „ikonickým, minimalistickým a hladkým povrchovým dizajnom skôr pripomína sochársky kúsok.“

One-Eleven je kvôli aerodynamike extrémne nízky, jeho najvyšší bod dosahuje iba 117 centimetrov. A jeho predná najnižšia časť je vysoká len 50 centimetrov.

Na prednej a zadnej časti vozidla, kde by boli poznávacie značky, je sada „obdĺžnikových prvkov so zaoblenými koncami“, o ktorých spoločnosť hovorí, že ide o pixelovaný vonkajší displej, ktorý môže zobrazovať správy ostatným účastníkom cestnej premávky. Okolo oboch obdĺžnikov sa tiahnu svetelné pásky, ktoré nahrádzajú klasické svetlomety vpredu a červené zadné svetlá vzadu. 

Rozšírená realita

Obdĺžnikový kožou potiahnutý volant je vybavený štyrmi tlačidlami vrátane tlačidla zapnutia/vypnutia na štartovanie motora a tlačidla na aktiváciu systému kontroly trakcie. Volant je potom doplnený o dotykovú obrazovku, ktorá je naklonená smerom k vodičovi a zobrazuje ďalšie dodatočné informácie o vozidle, ako aj displej pre telefonovanie a ovládanie hudby. 

image

Asi najväčšie sci-fi je však možnosť nosiť náhlavnú súpravu s rozšírenou realitou.

Twitter/mercedes-benz/

Asi najväčšie sci-fi je však možnosť nosiť náhlavnú súpravu s rozšírenou realitou. Tá vodiča obohatí o digitálny obsah vo vysokom rozlíšení, ktorý je kontextovo integrovaný do jeho okolia. Náhlavnú súpravu môžeš použiť napríklad na zobrazenie pokynov na mape a ďalších navigačných funkcii. „Auto vytvára bezproblémovú priestorovú zmes fyzického interiéru a digitálneho používateľského rozhrania mimo obrazovky,“ uvádza automobilka.

image

Ikonická Tesla model S oslavuje 10 rokov. Takto elektrické auto Elona Muska zmenilo svet

Nie je jasné, ako by to fungovalo s bezpečnostnými predpismi, hoci vzhľadom na to, že ide len o koncepčné vozidlo, je spravodlivé povedať, že Mercedes-Benz je zatiaľ jednou nohou vo fiktívnom svete. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/auto, menuAlias = auto, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:22