Poslanec Huliak fajčil v priestoroch NR SR.Instagram/sns_sk/
StoryEditor

VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané

Viktória Revajová18.04.2024., 12:00h

Slovenská národná strana na sociálnej sieti uverejnila bizarné video. Poslanec Rudolf Huliak na ňom vysvetľuje, ako CO2 pomáha rastlinám, pričom vydychuje dym z cigary do nádoby s kvetinou. To však nie je ani zďaleka jediný problém. Huliak mohol porušiť zákon.

Lajkuj Brainee.sk na

Poslanec z radov SNS Rudolf Huliak sa už dávnejšie zviditeľnil svojimi vyjadreniami, ktoré spochybňujú klimatickú krízu či negatívny vplyv oxidu uhličitého na životné prostredie. Tentoraz však šokoval bizarným experimentom. 

image

Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu

Experiment s rastlinou

Slovenská národná strana na svojom instagramovom profile včera zverejnila bizarné video. Neúspešný kandidát na post ministra životného prostredia sa v ňom snaží vysvetliť, ako CO2 prospieva rastline.

Poslanec Huliak svoje meniny oslávil tým, že si v priestoroch svojej kancelárie v Národnej rade zapálil cigaru. Video zachytáva, ako Huliak vydychuje dym do sklenenej nádoby s rastlinou. „No takto si my tu žijeme. V súzvuku CO2 a rastlinka nám krásne rastie,“ okomentoval svoj experiment poslanec.

Podľa jeho slov to rastline pomáha. „Išla chcípnuť a teraz ide roztlačiť ikebanu,“ reagoval na otázku, či dym z cigary rastline naozaj pomáha.

Poslanec Huliak sa však prerátal. Cigaretový dym totiž neobsahuje CO2, teda oxid uhličitý, ale oxid uhoľnatý, ktorý sa označuje ako CO. Ten takpovediac vysáva kyslík z orgánov a vo vysokých množstvách môže byť nebezpečný. Cigaretový dym obsahuje aj desiatky ďalších toxických látok, ktoré predstavujú pre zdravie riziko.

Naopak oxid uhličitý, ktorý prirodzene vydychuje z úst každý živý tvor rastliny využívajú na fotosyntézu.

Zákaz fajčenia

Podivný experiment pritom nie je jediný problém. Podľa všetkého si poslanec zapálil cigaru v priestoroch svojej kancelárie v Národnej rade.

Ako upozorňuje portál televízie Markíza, v priestoroch Národnej rady platí prísny zákaz fajčenia. Zákon o ochrane nefajčiarov totiž hovorí jasne, že v úradných budovách sa nesmie fajčiť. Poslanec tak mohol porušiť zákon.

image

Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku

Nebol by pritom jediný radov SNS. Štátny tajomník rezortu životného prostredia Filip Kuffa musel vysvetliť svoj let vrtuľníkom ponad najprísnejšie chránené územie Malej Fatry, ktorý bol podľa opozície nelegálny. Neskôr vysvitlo, že sa premával na štvorkolke v Národnom Parku Poloniny, pričom správa parku o tom nevedela. Takáto jazda bez povolenia je trestným činom.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:03