Vysoké TatryUnsplash/Tomáš Malík
StoryEditor

Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku

Nikola Michalkova16.04.2024., 09:24h

Jar a blížiace sa leto znamená teplejšie počasie a vhodný čas na turistiku či prechádzky v prírode. My ti v článku povieme, ako sa správať v určitých stupňoch ochrany prírody.

Lajkuj Brainee.sk na

Nebuď ako Filip Kuffa a správaj sa v prírode tak, ako máš. Stupne ochrany v prírode nie sú len tak pre srandu a slúžiť majú predovšetkým na ochranu biotopov. Veď ak chceme aspoň nejaký cestovný ruch na Slovensku, neničme si prírodu, ktorá ho môže zvýšiť. Tomuto by sa mal venovať aj minister životného prostredia, aby zachoval a ochránil prírodu, ktorá môže byť lákadlom aj pre zahraničných turistov. A veru, nie sú to len Tatry.

Na Slovensku totiž máme viacero národných parkov či prírodných rezervácií, ktoré ohromujú krásnou prírodou a pokojom. Nemôžeme ale zabúdať, že tieto územia sú domovom rôznych rastlín a živočíchov, a preto by sme sa mali správať tak, ako sa na slušnú návštevu patrí.

image

Tvrdá rana pre ochranárov prírody. Taraba povedal, že nový národný park na juhu Slovenska nevznikne

Na celom území Slovenska platí prvý stupeň ochrany. Predstavuje všeobecnú ochranu rastlín a živočíchov. To znamená, že by sme v prírode nemali robiť činnosti, ktoré ohrozujú, poškodzujú alebo ničia rastliny a živočíchy. Je pochopiteľné, že si človek chce odniesť pekné kvety, ale určite sám uznáš, že v prírode vyzerajú oveľa lepšie. Preto ich tam radšej nechaj a len sa nimi kochaj. 

Druhý stupeň ochrany

Druhý stupeň ochrany najčastejšie platí v chránenej krajinnej oblasti, prípadne v chránenom areáli. Chránená krajinná oblasť je územie s rozlohou tisíc hektárov a nachádzajú sa na ňom rôzne ekosystémy. Tie sú významné najmä preto, aby sa zachovala biologická rozmanitosť a stabilita.

Za chránený areál sa považuje územie vo veľkosti 500 hektárov. „Sú tam biotopy európskeho významu alebo biotopy národného významu, a kde priaznivý stav týchto biotopov záleží na obhospodarovaní človekom. Vyhlásiť ho môže vláda nariadením,“ píše na svojom portáli Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky.

image

Topoľčiansky park

Wikipedia/Tomáš Merta

Príkladom chráneného areálu je napríklad Tovarnícky park v okrese Topoľčany, ale aj známy Topoľčiansky park, ktorý sa nachádza pri Národnom žrebčíne Topoľčianky. V druhom stupni ochrany je zakázaný vjazd či státie s motorovým vozidlom, vrátane trojkolky a štvorkolky, skútra či záprahového vozidla.

Tretí stupeň ochrany

Platí najmä v národných parkoch. Na Slovensku ich máme celkovo deväť. Charakterizuje sa ako územie s rozlohou nad desaťtisíc hektárov, „prevažne s ekosystémami podstatne nezmenenými ľudskou činnosťou alebo v jedinečnej a prirodzenej krajinnej štruktúre, tvoriace najvýznamnejšie prírodné dedičstvo, v ktorom je ochrana prírody nadradený nad ostatné činnosti,“ píše sa na portáli. Najznámejším národným parkom je TANAP. Tretí stupeň ochrany prírody môže byť tiež použitý aj v chránenom areáli.

image

TANAP

Wikipedia/Kristo

Okrem vyššie spomenutých činností je v tomto stupni ochrany zakázané jazdiť na bicykli mimo vyznačených trás. Nemôžeš tiež zísť z turistického či náučného chodníka. Rovnako je zakázané táborenie, stanovanie, jazda na koni či zakladanie ohňa. Horolezectvo či skalolezecký výstup je tiež zakázaný.

Nemôžu sa tu organizovať žiadne telovýchovné, športové či iné turistické podujatia. Takisto veľmi dobre urobíš, ak si so sebou nezoberieš žiadne hlučné nástroje, ako je pyrotechnika, laserové zariadenia či zariadenia na prehrávanie hlasnej hudby. Okrem toho nemôžeš trhať rastliny ani ich plody, organizovať poľovnícke akcie či vykonávať banskú a jej podobnú činnosť.

Štvrtý stupeň ochrany

Platiť môže väčšinou v prírodnej rezervácii, prípadne ak ide o prírodnú pamiatku. Rovnako môže platiť aj v chránenom areáli. Prírodná rezervácia je vo veľkosti do tisíc hektárov a „predstavuje pôvodné alebo ľudskou činnosťou málo pozmenené biotopy európskeho alebo národného významu.“

Patrí sem napríklad známa Manínska tiesňava. Prírodná pamiatka je bodový či líniový ekosystém, s výmerou do 50 hektárov. Väčšinou majú vedecký, kultúrny, ekologický či estetický význam. Prírodnými pamiatkami sú väčšinou jaskyne.

Okrem vyššie spomenutých zákazov je zakázané ťažiť drevo, nemôžu sa umiestňovať informačné či iné reklamné a propagačné tabule. Používanie chemických látok či hnojív je zakázané. Tiež aj poškodzovanie existujúcich trávnatých porastov či rúbanie drevín. Ak vojdeš na takéto územie, nemôžeš vynášať žiadne nerasty či skameneliny. Ak sa vyberieš aj so psom, nemôžeš ho pustiť na voľno.

image

Prírodná rezervácia Jankov vŕšok

Wikipedia/Palickap

Piaty stupeň ochrany

Platiť môže rovnako ako pri štvrtom stupni, to znamená, že môže byť v prírodnej rezervácii či pamiatke. Rovnako môže platiť aj v chránenom areáli. Príkladom prírodnej rezervácie s piatym stupňom ochrany je napríklad známy Jankov vŕšok.

Zakázané sú tu všetky činnosti, ktoré sme spomínali vyššie. Pridáva sa ale zákaz zásahu do lesného porastu, čim by sa poškodila vegetácia. Nemôže sa tam stavať žiadna lesná cesta ani rôzne poľovnícke či rybárske zariadenia. Nenájdeš tu ani osvetlenie bežeckej trate. Rovnako je potrebné byť na takomto území potichu. Zakázané je aj trhanie kvetov a chytanie, zabíjanie či lovenie živočíchov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 21:55