Saková môže nahradiť Petra Pellegriniho na poste predsedu parlamentu.Tasr/martin Baumann/Tasr
StoryEditor

Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu

Viktória RevajováTASR07.04.2024., 15:00h

Ministerka Denisa Saková nevidí problém v digitálnej manipulácii fotky ukrajinského vojaka, ktorú počas moratória zdieľala ako výzvu k účasti vo voľbách. „Čo je na tom zlé,“ pýtala sa v relácii TV Markíza Na Telo. Okrem toho prezradila, kto by mohol nahradiť novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho na poste predsedu parlamentu.

Lajkuj Brainee.sk na

Ministerka hospodárstva Denisa Saková verí, že Peter Pellegrini bude prezidentom všetkých ľudí. Uviedla to v diskusnej relácii Na telo v reakcii na výsledok prezidentských volieb. Predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka povedal, že aj napriek agresívnej kampani Petra Pellegriniho, ktorá rozdeľovala spoločnosť verí, že bude nadstranníckym prezidentom. 

Ministerka nepochybuje o tom, že Pellegrini „nájde konsenzus medzi ľuďmi, ktorí ho volili, aj ktorí ho nevolili.“ Verí, že tak ako sľúbil pred voľbami, prinesie do spoločnosti pokoj a zmierenie. To, že bude Peter Pellegrini nezávislým prezidentom, podľa nej dokázal už v pozícii premiéra v roku 2018. „Myslím si, že nebol nikoho podržtaška, jednal samostatne, jednal profesionálne,“ uviedla.

image

Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom

Michal Šimečka aj napriek tomu, že sa to tak zatiaľ nejaví, verí, že nový prezident, „bude vedieť aj spolupracovať s vládou, ale keď je to potrebné, bude ju vedieť aj kritizovať.“ Dodal však, že sa má isté obavy z toho, že koalícia má v súčasnosti všetky dôležité funkcie v štáte. „Podľa mňa to nie je zdravé, ale prosím, je to výsledok demokratických volieb,“ doplnil. Saková zdôraznila, že Pellegrini deklaruje konštruktívny vzťah s vládou i to, že v prípade rozporov s ústavou sa ozve.

„Bohužiaľ na tlačovke, ktorú mal sa v podstate prihlásil k tomu, že bude ako prezident chrániť a kryť chrbát vláde,“ dodal Šimečka. „Ak by Peter Pellegrini bol tak nezávislý vo svojej funkcii ako bola Zuzana Čaputová, tak mu budem gratulovať,“ vyhlásil predseda PS. Dodal, že mu želá, aby takým prezidentom bol. Okrem toho zdôraznil potrebu garancie zahranično politického smerovania Slovenska zo strany novej hlavy štátu. 

image

Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?

Na politickú budúcnosť neúspešného kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka sa podľa Šimečku treba pýtať jeho. Nepovedal, či by mu PS ponúklo miesto predsedu hnutia.

Kto sa stane predsedom parlamentu?

Saková v súvislosti s postom predsedu NR SR podotkla, že osobné preferencie idú bokom a rozhodne predsedníctvo strany. Potvrdila však, že Petra Pellegriniho by mohla na poste predsedu Národnej rady nahradiť ona alebo minister investícií Richard Raši (obaja Hlas-SD). 

Otázku lídra Hlasu-SD má vyriešiť stranícky snem, vyberať sa podľa nej bude z podpredsedov či generálneho manažéra. Dodala, že Hlas-SD zatiaľ neuvažuje o prípadnej kandidatúre v najbližších parlamentných voľbách v koalícii so Smerom-SD, no nevylúčila to.

image

GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval

Agresívna kampaň

Ministerka Saková spolu s podpredsedom NR SR a lídrom opozičného PS ocenili vysokú volebnú účasť v prezidentských voľbách. Nezhodli sa, kto viedol akú kampaň. Obaja vinia opačný tábor z agresívnej a štvavej kampane.

„Voľby jednoznačne potvrdili, že slovenský národ chce mať pokoj,“ skonštatovala Saková. Kritizovala pritom kampaň Korčoka a opozičných strán. Podľa nej šírili strach, že víťazstvom Pellegriniho padne vláda. Aj táto „agresívna mobilizácia“ opozície podľa nej „dvíhala zo stoličiek“ i voličov, ktorí pôvodne voliť ísť nechceli.

Šimečka to vidí opačne a štvavú kampaň podľa neho viedli podporovatelia Pellegriniho. Dodal, že víťaz volieb zmobilizoval voličov Štefana Harabina a extrémistov aj za cenu, že im nadbiehal v kampani. Podčiarkol tiež, že Korčok získal značný počet hlasov voličov.

Kauza ukrajinskej vlajky

Predseda PS pripomenul, že aj ministerka Saková počas moratória zdieľala kontroverznú grafiku s digitálne upravenou fotografiou ukrajinského vojaka a šírila strach z vojenskej mobilizácie slovenských mužov. Ministerka, ako aj viacero členov strany Hlas-SD zdieľali v predvečer volieb fotografiu, z ktorej odstránili ukrajinskú vlajku na jeho uniforme. 

„Tento kampaňový vizuál v prvom rade vnímam tak, že som matka syna, a že chem mier, tak ako všetky matky na Ukrajine, nechcem ani ja, aby môj syn išiel do vojny,“ reagovala emotívne. Ostránenie ukrajinskej vlajky Saková nepovažuje za nekorektné a dôvodnila ho tým, že nemali záber slovenského vojaka, ktorý by vyjadril podobnú emóciu. V digitálnej manipulácii fotky ministerka nevidí problém. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:56