Prezidentka sa zastala Zuzany FialovejFacebook/tomáš Taraba • Sns - Život Ns/archív/
StoryEditor

Na Zuzanu Fialovú sa spustila po Tarabovom príspevku lavína hejtu. Herečku si zastala aj prezidentka

Viktória Revajová02.04.2024., 10:00h

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) si vybral ďalšiu obeť pre svoj verejný lynč. Na facebooku kritizoval článok o Zuzane Fialovej, ktorý zverejnil web verejnoprávnej RTVS. Na herečku sa následne spustila lavína nenávistných komentárov.

Lajkuj Brainee.sk na

Minister životného prostredia v sobotu zverejnil status, v ktorom kritizoval článok, zverejnený na webe RTVS. Prekážalo mu, že v čase Veľkonočných sviatkov verejnoprávne médium píše o herečke Zuzane Fialovej. „Dnes kresťania slávia najväčší sviatok v roku a naša ružovučká neverejnoprávna televízia v rukách Progresívneho Slovenska, ktorú im ľudia musia platiť z daní, nám na titulke webu RTVS namiesto príbehu o najväčších sviatkoch, predkladajú ‘duchaplný príbeh" o Zuzane Fialovej,“ napísal. 

Taraba článok označil za „bezduchý brak odtrhnutý od slovenskej reality“ a dodal, že verejnoprávne médium si nezaslúži financie z daní občanov. Netrvalo dlho a pod príspevkom sa začali zbierať nenávistné komentáre nielen na adresu RTVS a jej vedenia, ale aj na samotnú herečku. 

image

Zuzana Fialová čelí nenávistným odkazom po tom, čo Taraba kritizoval článok RTVS.

Facebook/tomáš Taraba • Sns - Život Ns/

Zastala sa jej prezidentka

Za herečku sa postavila Zuzana Čaputová a ďalšie osobnosti. „Vyjadrujeme podporu a solidaritu herečke Zuzane Fialovej, ktorá sa po statuse člena vlády kritizujúcom RTVS stala objektom verbálnych útokov na sociálnych sieťach,“ napísala v reakcii na Facebooku, pod ktorú sa podpísala aj rektorka VŠVU Bohunka Koklesová, exministerka rezortu kultúry Silvia Hroncová a desiatky ďalších osobností. 

„Ponižujúce komentáre spôsobujú bolesť aj opodstatnené obavy o bezpečnosť. Na takéto konanie neexistuje ospravedlnenie a dôrazne ho odsudzujeme,“ dodala Čaputová a zároveň poďakovala ľuďom, ktorí sa Zuzany Fialovej kultivovaným spôsobom zastali. Prezidentka pritom odkázala na platformu proti násiliu na dievčatách a ženách, ktorej vznik ohlásila počas Medzinárodného dňa žien.

Prešla si tým aj Čaputovej dcéra

Bývalý člen ĽSNS zvolil podobný scenár ako v minulosti. Lynč Tarabových fanúšikov totiž dávnejšie zažila aj dcéra prezidentky Emma Čaputová, ktorá sa živí modelingom. Taraba vtedy zverejnil fotku z módnej prehliadky, ktorú doplnil ironickým statusom. „Po včerajšom dni vieme, že máme na Slovensku novú topmodelku,“ stálo v príspevku.

Na prezidentkinu dcéru, ktorá v tom čase mala len 17 rokov, sa následne spustila lavína hejtu a bodyshamingu. Podobne ako v prípade Zuzany Fialovej sa jej vtedy zastali verejne známe osobnosti aj niektorí politici.

image

Tlačová konferencia o zmenách v RTVS sa zvrtla: Taraba zaútočil na Machaja. Pred novinárskymi otázkami zutekali

Minister zavádza

Taraba RTVS vykreslil vo svetle, ako by sa vo svojom programe kresťanským sviatkom vôbec nevenovala. Verejnoprávne médium však Veľkonočným sviatkom vyčlenilo značnú časť svojho programu.

Predmetný článok, ktorý minister životného prostredia kritizuje pritom RTVS publikovala ešte pred sviatkami v stredu 27. marca ako upútavku k relácii Hit roka. 

Príspevok má dohru

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) podala v utorok ráno na Tomáša Tarabu trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre. Informuje o tom portál aktuality.sk. Riaditeľ organizácie Peter Weisenbacher uviedol, že odsudzuje hanlivé výroky ministra na adresu Zuzany Fialovej a herečke vyjadril solidaritu. Podľa neho by člen vlády nemal svoje postavenie zneužívať na šírenie nenávisti. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 17:22