Peter Pellegrini opúšťa vlastnú stranu.Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?

TASR07.04.2024., 11:40h

Zakladateľ opúšťa vlastnú stranu. Víťaz prezidentských volieb oznámil, že sa vzdá funkcie aj členstva v Hlase.

Lajkuj Brainee.sk na

Peter Pellegrini oznámil, že sa vzdá funkcie predsedu Hlasu-SD aj členstva v strane. Chce byť nadstraníckym prezidentom. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike. Zatiaľ nepovedal, kto ho nahradí na poste straníckeho lídra.

image

Do prezidentského kresla po Čaputovej zasadne Peter Pellegrini, prečítaj si o jeho ceste do úradu

O budúcnosť strany sa nebojí

„Ja sa vzdám aj postu predsedu a vzdám sa aj členstva v Hlase-SD, aby som dodržal nepísanú tradíciu,“ skonštatoval Pellegrini. Neobáva sa o budúcnosť strany, nevidí dôvod ani na spájanie strany s niekým iným.

Je presvedčený, že strana vygeneruje jedného schopného kandidáta, ktorý bude na sneme schválený ako predseda. Navrhovať bude niekoho z podpredsedov či generálneho manažéra strany.

image

Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom

Hľadá sa aj nový predseda parlamentu

Pellegrini naďalej deklaruje aj stabilitu vládnej koalície a pripravenosť ministrov Hlasu-SD napĺňať svoj program. Dodal, že v koalícii sa musia dohodnúť aj na jeho nástupcovi vo funkcii predsedu Národnej rady (NR) SR. Všetko podľa jeho slov vyriešia do inaugurácie nového prezidenta, ktorá je plánovaná na 15. júna

Skonštatoval, že po nástupe do prezidentského úradu chce mať s vládou konštruktívny vzťah. Vyjadruje jej podporu v pomoci ľuďom a pri krokoch pre lepšiu budúcnosť krajiny. „Tam, kde sa vláda odkloní od týchto vecí alebo by chcela robiť niečo, čo je v rozpore s ústavou, ako prezident budem mať povinnosť sa ozvať,“ zdôraznil.

Dodal, že po nástupe do funkcie by uvítal aj skoré stretnutie všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov. Pellegrini sa zároveň poďakoval všetkým občanom, ktorí využili svoje právo voliť a ocenil vysokú volebnú účasť. 

Najtesnejší súboj v histórii

Peter Pellegrini sa stal oficiálnym víťazom prezidentských volieb s celkovým ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok svoje prvenstvo z prvého kola neobhájil, získal 46,87 percenta hlasov. Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla 61,14 percenta.

Výsledok druhého kola prezidentských volieb je podľa údajov Štatistického úradu SR najtesnejší v histórii priamej voľby prezidenta na Slovensku. Rozdiel medzi víťazom Petrom Pellegrinim a Ivanom Korčokom predstavuje 6,25 percenta hlasov (rozdiel 165 546 hlasov).

image

Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc

V prvých priamych voľbách prezidenta SR v roku 1999 zvíťazil Rudolf Schuster nad Vladimírom Mečiarom, rozdiel medzi nimi bol 14,37 percenta, čo predstavovalo 433 839 hlasov. Ivan Gašparovič v roku 2004 vyhral nad Mečiarom s náskokom 19,83 percenta (rozdiel 357 224 hlasov). Gašparovič následne zvíťazil v roku 2009 nad Ivetou Radičovou, rozdiel predstavoval 11,07 percenta (rozdiel 245 979 hlasov). 

Andrej Kiska v roku 2014 zvíťazil nad Robertom Ficom s náskokom 18,77 percenta (rozdiel 413 224 hlasov). V roku 2019 bol rozdiel medzi víťazkou Zuzanou Čaputovou a Marošom Šefčovičom 16,81 percenta, čo predstavovalo 304 179 hlasov.  

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:56