Peter Pellegrini vystúpil pred novinárov.Martin Baumann/Tasr
StoryEditor

Prezidentské voľby 2024: Slovenky a Slováci si zvolili nového prezidenta. Do úradu zasadne Peter Pellegrini

TASRMichal Čiernik06.04.2024., 07:10h

V sobotu sme si volili novú hlavu štátu. Stane sa prezidentom Peter Pellegrini alebo Ivan Korčok?

Lajkuj Brainee.sk na

Celý priebeh druhého kola prezidentských volieb pre teba celý deň budeme sledovať ONLINE. Všetky dôležité informácie nájdeš v tomto článku, detailný priebeh môžeš sledovať aj na webe Hospodárskych novín.

Ukončujeme ONLINE článok. 

01:33 Peter Pellegrini sa stane novým slovenským prezidentom. Vyplýva to neoficiálnych výsledkov volieb po spočítaní 100 percent okrskov. Peter Pellegrini získal 1 409 255 hlasov, čo predstavuje 53,12 percenta. Ivana Korčoka volilo 1 243 709 ľudí, dosiahol podporu 46,87 percenta.

0:23 Prezidentka Zuzana Čaputová večer telefonicky zablahoželala Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. 

0:19 Sčítaných je už 99,47 percenta zápisníc. Víťaz volieb, predseda parlamentu Peter Pellegrini, získal zatiaľ 53,38 percenta hlasov. Ivan Korčok má 46,61 percenta hlasov.

0:11 Pellegriniho prišiel podporiť aj bývalý prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico ako aj minister obrany Robert Kaliňák. “Chcem poďakovať všetkým voličom, ktorí prišli k voľbám. Je to pre mňa obrovský záväzok a obrovská česť. Čím som si musel pri voľbách ľudsky prejsť, je to pre mňa obrovským zadosťučinením,” povedal Pellegrini na pódiu počas tlačovej konferencie k výsledkom.

Prečítaj si, ako vyzerala cesta Petra Pellegriniho do úradu. 

23:58 "Som sklamaný a rozčarovaný," povedal pri prvom vystúpení po jasných výsledkoch volieb porazený kandidát Peter Korčok.

23:50 Peter Pellegrini má víťazstvo v prezidentských voľbách isté. Sčítaných je už 96,05 percenta zápisníc. Pellegrini nad Ivanom Korčokom vedie s vyše 54 percentami hlasov. Korčok má takmer o desať percent menej hlasov.

23:31 Sčítaných je už 88,07 percenta zápisníc a v prezidentských voľbách výrazne vedie Peter Pellegrini so ziskom 55,88 percenta hlasov, čo je 1 186 154 obálok. Ivan Korčok má aktuálne 44,11 percenta hlasov.

23:21 Sčítaných je už 80,11 percenta zápisníc, oznámil Štatistický úrad. Vedie Peter Pellegrini so ziskom 56,71 percenta platných hlasov. Ivan Korčok zatiaľ získal 43,28 percenta hlasov. 

Model Denníka N naznačuje, že novým prezidentom Slovenska bude Peter Pellegrini.

23:14 Exprezident Andrej Kiska očakáva veľmi tesný výsledok druhého kola prezidentských volieb. Uviedol to krátko po spočítaní necelej tretiny okrskových zápisníc. "Je to veľmi ťažko odhadnúť. Vieme, že na úvod sú sčítavané práve menšie mestečká a dedinky, kde vždy zvíťazia ľavicoví kandidáti. Tak to bolo aj v mojom prípade, keď som kandidoval proti Robertovi Ficovi. Treba vydržať, počkať, ale podľa mňa to bude veľmi tesné," poznamenal.

23:10 Štatistický úrad už sčítal 67,59 percenta zápisníc. V čele sa drží líder Hlasu Peter Pellegrini so ziskom 57,60 percenta hlasov, čo je 799 522 obálok. Druhý je Ivan Korčok so ziskom 588 501 obálok, čo je 42,39 percenta hlasov.

22:50 Štatistický úrad už sčítal 49,44 percenta zápisníc. Vedenie si stále drží koaličný kandidát Peter Pellegrini so ziskom 59,31 percenta hlasov. Percentá rastú kandidátovi Ivanovi Korčokovi, ten má aktuálne 40,68 percenta platných hlasov.

22:33 Prezidentského kandidáta Ivana Korčoka prišla podporiť aj herečka Vica Kerekes.

image

Ivana Korčoka prišla na volebný štáb podporiť aj herečka Éva Vica Kerekes.

Hn/peter Mayer/

22:32 Po spočítaní prvých hlasov vedie v južných okresoch Peter Pellegrini. V Dunajskej Strede, Galante, Komárne, Šali aj Leviciach má Ivan Korčok len zhruba tretinu hlasov, zvyšné dve tretiny pripadli Pellegrinimu. Zatiaľ sú zrátané len prvé volebné miestnosti. Podiel potvrdených okrskových zápisníc je 3,28 percenta. 

22:27 Priebežné výsledky sledujeme na oficiálnej stránke Štatistického úradu SR.

22:05 Moratórium skončilo, volebné miestnosti uzavreli. Komisie sčítavajú hlasy.

21:45 Hospodárske noviny prinášajú LIVE štúdio, ktoré prinesie prvé predbežné výsledky.

21:15 Niektoré volebné miestnosti postupne hlásia vyššiu účasť, ako evidovali prvé kolo prezidentských volieb.

20:25 V najväčších bratislavských mestských častiach neevidujú počas druhého kola prezidentských volieb žiadne narušenie či incidenty. Účasť by mohla byť podobná, prípadne aj vyššia ako v prvom kole volieb. Pre TASR to uviedli hovorcovia miestnych samospráv či z miestneho úradu. Priebeh volieb nenarušili podľa hovorkyne staromestského starostu Veroniky Gubkovej ani zdravotné komplikácie jednej z členiek volebnej komisie na Základnej škole s MŠ M. Hodžu, ktorá mimo volebnej miestnosti dostala epileptický záchvat. „Našťastie boli na mieste dvaja lekári a zdravotná sestra ako členka komisie. Dôchodkyňu následne odviezla sanitka,“ ubezpečila Gubková. Zaujímavosťou podľa nej je, že do volebného okrsku na ZŠ Matky Alexie prišla akademická maliarka zo zahraničia, ktorá mala záujem kresliť priebeh volieb. „Komisia s tým nemala problém a zabezpečila jej stôl, ale tak, aby nevidela za volebnú plentu,“ podotkla Gubková.

image

Voliči vchádzajú do volebných miestností aj podvečer.

Tasr/adriána Hudecová/Tasr

20:08 V obci Kaluža v okrese Michalovce prichádzajú do volebnej miestnosti odovzdať svoj hlas vo voľbách nielen obyvatelia, ale aj ľudia, ktorí prišli na Zemplínsku šíravu. Členovia volebnej komisie odhadujú, že volebná účasť v obci bude vyššia ako v prvom kole prezidentských volieb, keď dosiahla 55,4 percenta. Počet ľudí s hlasovacími lístkami je asi dvojnásobný v porovnaní s prvým kolom, zhodli sa členovia okrskovej volebnej komisie.

19:25 Jedným z miest, kde ľudia v sobotu volili prezidenta SR, bolo aj košické letisko. Stalo sa tak na základe požiadavky niektorých cestujúcich, ktorí odlietali do zahraničia ranným lietadlom a inak by odvoliť nestihli. "Promptne sme to riešili s okrskovou volebnou komisiou v mestskej časti Barca, aby tam išli dvaja členovia okrskovej komisie s prenosnou volebnou schránkou a umožnili cestujúcim odvoliť pred ranným odletom, samozrejme, po 7:00," uviedol pre TASR predseda okresnej volebnej komisie Košice František Palkó.

18:12 - Členka volebnej komisie v Kolárove mala odvoliť za inú osobu. Prednosta Mestského úradu Kolárovo oznámil, že v jednej z volebných miestností odvolila 50-ročná členka volebnej komisie za inú osobu, ktorá nebola prítomná vo volebnej miestnosti. „Na miesto sa dostavila hliadka PZ v Kolárove, ktorá vo veci vykonala štandardné postupy. Vypočula členov komisie, ako aj samotnú členku, ktorá je podozrivá zo spáchania priestupku,“ informoval riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia PZ plk. Mgr. Stanislav Hromádka.

17:42 - V súvislosti s konaním prezidentských volieb zasahovali záchranári zatiaľ trikrát. „Záchranári ošetrili 67-ročného muža vo volebnej miestnosti v Moldave nad Bodvou, ktorý trpel bolesťami brucha. Transportovali ho do nemocnici v Šaci. Vo volebnej miestnosti na základnej škole v Banskej Bystrici ošetrili záchranári 63-ročnú ženu s kolapsovým stavom,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová. Dodala, že v Leviciach zasahovali pred volebnou miestnosťou u 81-ročnej ženy, ktorá si po páde poranila hlavu.

image

Pacient vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do prenosnej volebnej schránky v druhom kole prezidentských volieb vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline.

Erika Ďurčová/Tasr

17:12 - V Michalovciach na Základnej škole Teodora Jozefa Moussona sa uskutočňuje nielen druhé kolo prezidentských volieb, ale aj celonárodná kvalifikácia na prvé majstrovstvá sveta vo florbale 3+1 vo Fínsku. Blízkosť volebných miestností využívajú športovci a voliči sa zas chodia pozrieť na športové podujatie.

15:51 - V sobotu môžu voliť aj ľudia s trvalým pobytom mimo Slovenska. Hlasovať môžu v ktorejkoľvek volebnej miestnosti, ak predložia platný cestovný doklad a čestné vyhlásenie o tom, že majú trvalý pobyt v zahraničí. Vzor čestného vyhlásenia uverejnili na webe Ministerstva vnútra, prípadne ho voličovi v deň volieb poskytne okrsková volebná komisia.

15:15 - Polícia eviduje dve hlásenia počas volebného dňa. Jeden prípad súvisel s členom volebnej komisie, ktorý nastúpil pod vplyvom alkoholu. „Táto udalosť však nemala vplyv na narušenie a priebeh konania volieb,“ uviedol riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru (PPZ) Stanislav Hromádka.

image

Politici reagujú na výsledky prvého kola prezidentských volieb. Zatiaľ ide všetko podľa plánu, odkazuje Fico

Rovnako tak ako druhé hlásenie, ktoré sa týkalo 56-ročného člena volebnej komisie, ktorý mal na sebe tričko s nevhodným nápisom na jeho zadnej strane s náznakmi porušenia pravidla volebného moratória.

14:45 - Na druhom kole prezidentských volieb sa v sobotu zúčastnila aj 100-ročná Zuzana Mázorová z Kalinova v Poltárskom okrese. S prenosnou urnou k nej domov prišla okrsková volebná komisia. Klub pamätníkov doplnil aj 100-ročný Ladislav Lampert z bratislavskej Petržalky. Ako hovorí, na svoj vek sa vôbec necíti a ísť voliť považuje za svoju povinnosť. „Ja ani neviem, že mám 100 rokov. Nič ma nebolí. Aj preto som prišiel voliť. Chodievam na všetky voľby. Myslím si, že je to občianska povinnosť,“ povedal pre TASR.

image

Na druhom kole prezidentských volieb sa v sobotu zúčastnila aj 100-ročná Zuzana Mázorová z Kalinova v Poltárskom okrese.

Silvia Tannhauserová/Tasr

14:22 - Voľby prezidenta SR sa v sobotu konajú aj v košickej väznici na Floriánskej ulici. „O prezidentské voľby je zo strany obvinených a odsúdených osôb vyšší záujem ako o iné voľby. Je to z pochopiteľných dôvodov, kvôli kompetenciám, ktoré prezident SR má,“ uviedol pre TASR riaditeľ Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Košice Marek Kristan.

image

O prezidentské voľby je zo strany obvinených a odsúdených osôb vyšší záujem ako o iné voľby.

František Iván/Tasr

13:42 - Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v prezidentských voľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu. Takýto volič môže vziať so sebou do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie.

image

GALÉRIA Slovenský internet reaguje na výsledky prezidentských volieb. Běž domů, Ivane! Ví-ťaz je len je-den

12:56 - Obyvatelia Radošoviec v okrese Skalica hlasujú v sobotu okrem druhého kola prezidentských volieb aj v miestnom referende o súhlase s výstavbou veterného parku.Hlasovacie miestnosti pre prezidentské voľby i miestne referendum sú umiestnené v priestoroch tamojšieho kultúrneho domu.

12:19 - Odvolené majú už obaja kandidáti na prezidenta. Peter Pellegrini tak urobil vo volebnej miestnosti v miestnej škole v obci Rovinka. Okrem neho svoje ústavné právo využil aj ďalší Bývalý prezident Ivan Gašparovič. Na sociálnych sieťach sa k nim ešte pridali aj ostatní slovenskí politici ako šéf Progresívneho Slovenska s rodinou Michal Šimečka či Igor Matovič.

11:20 - Svoj hlas vhodil do urny aj bývalý prezident Rudolf Schuster a aj súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová. V Pezinku sa vyjadrila aj aktuálnej tragédii v Spišskom Podhradí.Chcela by som vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým obetí, je mi to nesmierne ľúto a myslím na všetkých, ktorých sa to týka,“ prezradila vo svojom vyjadrení. Čo sa týka volieb, vyzvala občanov, aby využili svoje ústavné právo a aby sa podieľali na výsledku volieb. 

10:57 - Tlačový odbor Ministerstva vnútra upozorňuje, že voliť možno len s platným občianskym preukazom. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní.

Občiansky preukaz je neplatný, ak uplynula jeho platnosť, je poškodený tak, že sa ním nedá preukazovať totožnosť alebo v ňom uvedený údaj, alebo je porušená jeho celistvosť. Za neplatný sa považuje aj v prípade, ak obsahuje neplatné alebo nesprávne údaje, alebo držiteľ ohlásil jeho stratu alebo odcudzenie.

10:13 - Svoj hlas odovzdal aj kandidát na prezidenta Ivan Korčok. Spolu s manželkou Soňou odvolili v Senci. Okrem nich sa s fotografiou z volebnej miestnosti pochválil predseda SaS Branislav Gröhling či herec Ján Koleník.

image

Svoj hlas odovzdal aj kandidát na prezidenta Ivan Korčok.

Martin Baumann/Tasr

9:24 - V takýchto netradičných priestoroch sa volí na Kysuciach. v meste Krásno nad Kysucou v okrese Čadca otvorili volebnú miestnosť v budove železničnej stanice.

8:55 - Volebné okrsky po celom Slovensku postupne hlásia bezproblémové otvorenie všetkých miestností. „Otvorenie volebných miestností v rámci druhého kola volieb prezidenta SR sa zaobišlo bez incidentov. Polícia pri otvorení volebných miestností, ako aj prvú hodinu od začatia konania samotných volieb, nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku,“ informoval plk. Mgr. Stanislav Hromádka, riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru.

8:35 - Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť voliť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu.

image

Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť voliť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu.

Erika Ďurčová/Tasr

Hlasovať do prenosnej volebnej schránky môže len v územnom obvode okrsku, pre ktorý sa okrsková volebná komisia zriadila. Volič, ktorý sa cez voľby nenachádza v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, môže zo závažných zdravotných dôvodov hlasovať do prenosnej volebnej schránky na základe hlasovacieho preukazu, ak si ho vyžiadal.

7:50 - Priebežné výsledky druhého kola prezidentských volieb bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňovať na portáli volbysr.sk počas volebnej noci, v sobotu (6. 4.) po 22.00 hodine, presnejšie po uzatvorení poslednej volebnej miestnosti. Každých desať minút sa budú postupne zverejňovať štyri okruhy dát - priebežný stav sumarizácie, ukazovatele o volebnej účasti, súhrnné ukazovatele o platných hlasoch a takisto úspešnosť oboch kandidátov.

7:34 - Policajti v Košickom kraji sú počas sobotňajšieho druhého kola prezidentských volieb v teréne od skorých ranných hodín. „Ani tentokrát nič nenecháme na náhodu, a preto sme opäť vyčlenili dostatočný počet policajtov, ktorí budú dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku, bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Volebným miestnostiam budú zvýšenú pozornosť venovať nielen uniformovaní policajti v motorizovaných či peších hliadkach, ale i policajti, ktorí tam budú aj napriek tomu, že ich nebudete vidieť,“ povedal košický krajský policajný riaditeľ Štefan Mulik.

Polícia tiež vyzýva všetkých, ktorí budú disponovať informáciami o možnom narušení pokojného priebehu volieb či akejkoľvek protiprávnej činnosti. Aby to bezodkladne na najbližšom útvare Policajného zboru alebo na známom bezplatnom telefónnom čísle 158 oznámila.

7:00 - Volebné miestnosti sú otvorené. O prezidentský palác bojujú dvaja kandidáti, ktorí postúpili z prvého kola, Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Hlasovací lístok dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom, približuje ministerstvo vnútra. Voliči si za plentou vyberú na lístku len jedného kandidáta, ktorého poradové číslo zakrúžkujú. Pri dvoch krúžkoch bude hlasovací lístok neplatný. Lístok vložia do obálky a potom ju vhodia do volebnej schránky.

image

GALÉRIA Slovenský internet reaguje na výsledky prezidentských volieb. Běž domů, Ivane! Ví-ťaz je len je-den

Nepoužitý alebo zle upravený hlasovací lístok musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý môže dostať pokutu 33 eur. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

image

Na Slovensku sa v sobotu 6. apríla 2024 bude konať druhé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky, občania si v ňom môžu vybrať z dvoch kandidátov. 

Radovan Stoklasa/Tasr

V prezidentských voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR voliť viac ako 4,3 milióna osôb. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5938 volebných miestnostiach.

Po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné neoficiálne výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk každých desať minút. Definitívne výsledky majú byť známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 7. apríla.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 23:54