Aj metropola východu ponúka super miesta na výlety.Instagram/I_fbn, Balonyvkosiciach, Botanical_garden_upjs_kosice/
StoryEditor

Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc

Michal Čiernik06.04.2024., 14:00h

Využi skvelé počasie a vybehni na nejaký zaujímavý výlet v okolí Košíc.

Lajkuj Brainee.sk na

Radikálne oteplenie nás prirodzene núti vypnúť Netflix, zdvihnúť sa z postele, obuť pohodlnú obuv a vyraziť na čerstvý vzduch. Aby si si však nemyslel, že sa všetko točí len okolo Bratislavy, prinášame ti zaujímave tipy na výlet aj v okolí našej východnej metropoly.

image

Veľkonočné prázdniny v okolí Bratislavy: Od romantických prechádzok nad Malým Dunajom až po túry s rozprávkovými výhľadmi

Po návšteve volebnej miestnosti si môžeš v Košiciach a ich blízkom okolí vybrať z celej rady zážitkov. Od príjemnej prechádzky do najväčšej botanickej záhrady, cez túru naprieč zabudnutou históriou až po adrenalínové športy vo vode či v oblakoch.

Zabudnutý Košický hrad

Áno, aj Košice majú svoj hrad. Nie je síce taký pompézny a ani taký známy ako Bratislavský, no za návštevu určite stojí. Dobre, v skutočnosti ide len o zrúcaninu hradu, o ktorej veľa ľudí ani nevie, pretože sa o nej nezachovali takmer žiadne historické dokumenty. Niektorí historici tvrdia že sa začal stavať v 13. storočí, ale nikdy sa nedokončil. Posledný archeologický výskum odhalil jeho skutočnú rozlohu až 6,5 hektárov, čo ho radí medzi najväčšie na Slovensku.

image

Hrad leží na zalesnenom vrchu hradová severne od mesta.

Facebook/Akcie V Košiciach/

Hrad leží na zalesnenom vrchu hradová severne od mesta. Vedie k nemu značená turistická trasa a od zastávky MHD Vyhliadková veža a parkoviska je hrad vzdialený asi jeden kilometer. Výlet okrem samotnej zrúcaniny poskytuje aj infocentrum s fotogalériou, amfiteáter a stredovekú dedinu.

Dychberúce výhľady

Výlet na hrad určite spoj aj s návštevou neďalekej vyhliadkovej veži Hradová. Je vysoká 21,51 metrov a poskytuje panoramatické výhľady na celú Košickú kotlinu. Momentálne je otvorená cez víkendy od desiatej ráno do šiestej večer.

image

Výlet na hrad určite spoj aj s návštevou neďalekej vyhliadkovej veži Hradová.

Instagram/I_fbn

Úžasné výhľady na na Slanské vrchy, časť Volovských vrchov či údolie rieky Torysy sa ti naskytne zase z Rozhľadne Čerešenka. Táto 12 metrov vysoká veža sa nachádza medzi obcami Rozhanovce, Čižatice a Chrastné. Rohodne ju neminieš, pretože svojou netradičnou architektúrou pripomína stredovekú strážnu vežu.

image

Úžasné výhľady na na Slanské vrchy, časť Volovských vrchov či údolie rieky Torysy sa ti naskytne zase z Rozhľadne Čerešenka.

Instagram/Tripy_po_slovensku/

Ak si zvyknutý na trochu náročnejšie túry, asi 15 kilometrov severne od Košíc medzi obcami Kysak a Veľká Lodina sa nachádza vápencová skala Jánošíková bašta. Skala vystupuje zo zalesneného hrebeňa Volovských vrchov a je obľúbená nielen u turistov, ale i horolezcov.

Relax medzi mäsožravými rastlinami

Nebaví ťa šliapať do kopca, neďaleko centra mesta sa nachádza najväčšia botanická záhrada na Slovensku. Na rozlohe 30 hektárov ťa ohúria rastliny z celého sveta. Od tých tropických, ktoré sú rozdelené v skleníkoch až po vonkajšie arborétum s unikátnymi stromami.

V košických oblakoch

Adrenalínoví nadšenci, ktorý sa na svet radi pozerajú z vtáčej perspektívy, si môžu v Košiciach zaplatiť hodinový zážitkový let balónom. Máš radšej rýchlejšiu jazdu? Z letiska Bidovce môžeš na palube dvojmiestnej Cessny zažiť 15 až 120 minútový let nad mestom a jeho okolím. Stále ti je málo? Na letisku si namiesto vyhliadkového letu môžeš zakúpiť rovno tandemový zoskok padákom. Užiješ si 30 sekundový voľný pád z výšky 4-tisíc metrov, pri ktorom nabeireš rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu.

image

Adrenalínoví nadšenci, ktorý sa na svet radi pozerajú z vtáčej perspektívy, si môžu v Košiciach zaplatiť hodinový zážitkový let balónom.

Instagram/Balonyvkosiciach

Ak by ale náhodou zapršalo, skryť sa môžeš v jednej z viac ako tuctu únikových miestností od The Rooms. Na výber máš od Tutanchamonovej hrobky, cez útek z väzenia až po Záhady Rokfortu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:04