Odborník na reč tela prezradil, ako odhaliť klamáraCanva/x/ Scott Taylor Cpp, Jp/
StoryEditor

Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov

Viktória Revajová25.03.2024., 11:30h

Podozrievaš partnera, že ťa klame, no nie si si istý? Všímaj si tieto nenápadné signály v mimike a reči tela.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako odhaliť, že ťa niekto klame? Kým niektorí ľudia sa prezradia hneď pri prvej vete, sú aj takí, ktorí dokážu klamať naozaj presvedčivo. Odborník na reč tela Scott Taylor, ktorý má za sebou dlhoročnú kariéru v oblasti bezpečnosti, vrátane práce pre FBI opísal niekoľko signálov, vďaka ktorým zistíš, že ťa niekto klame.

Ako píše Dailymail, Taylor počas svojej kariéry odhalil množstvo podvodníkov vďaka tomu, že si všímal špecifické znaky v mimimike, ale aj reči tela. 

Tri očividné znaky

„Neexistuje jediný ukazovateľ klamstva, ale kombinácia reči tela a niektorých slov nám dáva skutočne veľké ukazovatele,“ hovorí. Na to, aby si zistil, že ťa niekto klame, nemusíš byť odborník. Scott Taylor prezradil tri znaky, ktoré sú aj na prvý pohľad zrejmé. 

Jedným z nich je časté žmurkanie. Môže za to vplyv stresu. „Žmurkáme 12 až 14 krát za minútu a u ľudí pod stresom a nátlakom sa ich frekvencia žmurkania prudko zvyšuje,“ prezradil. Pozor si daj aj na časté olyzovanie pier a ťažké prehĺtanie. „Keď ľudia klamú, uvoľňuje sa im v tele kortizol, stresový hormón, a ten vysušuje ústa a znižuje produkciu slín,“ vysvetlil odborník. 

image

Americké krimi seriály sú mimo, mestskí policajti chodia aj k vraždám. Hovorí Simona, ktorá v USA pracovala ako policajtka

Nerob si však unáhlené závery. Taylor Scott upozorňuje, že klamstvo neodhalí len jeden z týchto podvedomých znakov, ale ak spozoruješ kombináciu viacerých, mal by si byť opatrný. 

Všímaj si ako človek hovorí

Aj určité jazykové stopy môžu klamára odhaliť. „Pravdovravci hovoria a klamári presviedčajú,“ upozorňuje Scott. Osoba, ktorá nehovorí pravdu, môže zájsť príliš ďaleko v snahe presvedčiť ťa. Zameraj sa teda na to, aké slová používa. 

Ak niekto príliš často využíva slová ako „som si stopercentne istý“ alebo „určite“ môže to naznačovať, že klame. Podľa Scotta sa títo ľudia snažia byť až príliš presvedčiví, snažia sa príbeh predať, nie povedať. Vďaka tomu sa nechtiac môžu prezradiť.

image

Scott Taylor má za sebou 30-ročnú prax v oblasti bezpečnosti. Pracoval aj pre FBI.

X/ Scott Taylor Cpp, Jp/

Tvár prezradí veľa

Ďalším potenciálnym signálom, že ťa niekto klame alebo nie je celkom úprimný je sčervenanie tváre. Podľa Scotta to zapríčiňuje adrenalín, ktorý sa uvoľňuje v tele pod vplyvom stresu.

Aj špúlenie, či stláčanie pier môže indikovať klamstvo. Scott dopĺňa, že tento znak sa často objavuje u politikov, pričom sa často spája s naťovaním dĺžky jednotlivých slov.

Pozoruj reč tela

Človek, ktorý sa ťa pokúša oklamať môže podvedome prejavovať ďalšie správanie, ktoré naznačuje, že má obavy alebo strach z odhalenia. Patrí k nim časté dotýkanie sa tváre, najmä brady alebo natočenie tela do inej strany.

„Naklonia bradu alebo mierne naklonia telo, aby vám odstránili prístup do ventrálnej (brušnej) oblasti, takže keď sa na to sústredíte, celkom ľahko si to všimnete,“ vysvetľuje.

image

Prečo ochorieme v momente, keď sa chystáme odísť na dovolenku? Lekár vysvetľuje, čo sa s nami vlastne deje

10 signálov, ktoré prezradia, že ťa niekto klame

Častejšie žmurkanie

Oblizovanie pier 

Ťažké prehĺtanie 

Dotýkanie sa tváre

Naklonenie tela do inej strany

Dotýkanie sa brady 

Sčervenanie tváre

Stláčanie alebo špúlenie pier

Zmena pohybov očí 

Časté používanie fráz ako „určite“ alebo „stopercentne“

Najväčším znakom klamstva je podľa odborníka to, „keď ľudia niečo hovoria, no ich gestá a reč tela s tým nie sú v súlade.“ Spozorovať takéto rozpory však môže byť pre laika náročné. Aj Taylor Scott musel absolvovať niekoľkoročné výcviky na to, aby zaručene rozpoznal podvodníkov.

Odborník ďalej upozorňuje, že aj keď na niekom spozoruješ niektoré z týchto znakov, nemusia hneď indikovať klamstvo. Dôležité je vnímať aj situáciu. Nie vždy totiž musí byť človek nervózny alebo v strese, kvôli tomu, že sa ťa pokúša oklamať. Preto nerob unáhlené závery a snaž sa vycibriť svoje pozorovateľské schopnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 02:05