Čo je toxická pozitivita?Freepik
StoryEditor

Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť?

Viktória Revajová24.03.2024., 12:00h

Aj negatívne emócie majú svoj význam. Neustála snaha o udržanie pozitívnej nálady paradoxne škodí tvojmu mentálnemu zdraviu. Čo je toxická pozitivita?

Lajkuj Brainee.sk na

Nikto z nás neprežíva pozitívne emócie 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Aj napriek tomu sa často snažíme presvedčiť samých seba, že to čo prežívame predsa nie je až také zlé. Takéto uistenia sa v určitých momentoch môžu zdať užitočné, no z dlhodobého hľadiska sú to falošné uistenia, ktoré majú negatívny vplyv na duševné zdravie. 

Toxickú pozitivitu máme v sebe mnohí tak zakorenenú, že už ju ani nedokážeme rozoznať. Používame ju nielen vo vzťahu k sebe samým, ale aj k ostatným. Určite si sa už stretol s vetami typu: “Pozri sa na to z tej lepšej stránky. Vidíš to príliš čierno. Nie si na tom až tak zle, čo by za to dali deti v Afrike.“ 

image

Kríza duševného zdravia sa prehlbuje. Web s chatbotom, ktorý imituje psychoterapeuta, má až 3,5 milióna návštev denne

Tieto frázy sú typickým príkladom toxickej pozitivity, ktorá nás núti ignorovať potrebu vyjadriť a prežívať nepríjemné a bolestivé emócie, ktoré tiež majú svoj význam. Nevinné poznámky, ktorými sa možno len snažíme seba či druhého povzbudiť, majú opačný efekt. 

Ďalšia forma gaslightingu

Prvýkrát termín toxická pozitivita spomenul v roku 2011 americký akademik Jack Halberstam vo svojej knihe “Divné umenie zlyhania”. Toxickú pozitivitu si často mylne zamieňame s optimizmom. Štúdia zistila, že optimisti zvyčajne očakávajú pozitívny vývoj udalostí, no viaže sa na ich vlastnú aktivitu.

Toxická pozitivita je však iba nátlak na udržanie pozitívnej nálady, bez ohľadu na to, aké zlé sú okolnosti, a aký máme na ne dosah. Ide tak teda iba o ďalšiu z foriem gaslightingu - psychickú manipuláciu, ktorej cieľom je rozvrátiť vnímanie reality. Nemusí pritom prichádzať iba od okolia. Svoje emócie môžeme hodnotiť aj my sami. 

image

Niekedy vie byť život poriadne náročný

Unsplash

Aj negatívne emócie sú dôležité

Tieto praktiky rozhodne nie sú prospešné. Schopnosť rozoznať svoje skutočné pocity a pracovať s nimi je veľmi dôležitá pri zvládaní stresových situácií. 

Výskum potvrdil, že ľudia, ktorí obvykle odsudzujú alebo maskujú svoje negatívne pocity, majú viac symptómov úzkosti a depresie a cítia sa menej spokojní so svojím životom, než ľudia, ktorí svoje emócie nijako nehodnotia. 

Ako sa tomu vyhnúť 

V prvom rade nevytesňuj negatívne emócie a pokús sa ich prijať. Každý má dobré aj zlé chvíle, je dôležité prijať, že jednoducho nemáš svoj deň. Namiesto toho, aby si sa snažil byť neustále pozitívny, si snaž udržať rovnováhu. 

image

Zažil si už syndróm vyhorenia? Ak nie, vedci vyvinuli nástroj, ktorý ti prezradí, či máš k nemu blízko

Optimizmus je dôležitý, ale realistický pohľad na veci tiež. Nesnaž sa zatvárať oči pred problémami a nahovárať si, že všetko bude dobré. Niekedy sa jednoducho dejú aj nepríjemné veci. Ak nemáš moc, aby si ich ovplyvnil, pre tvoju psychickú pohodu je lepšie prijať ich také, aké sú a postupne sa s nimi vyrovnať.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:26