Odkaz detí pre BanksyhoFacebook/Roma Spirit/Stano Daniel
StoryEditor

Deti z Luníka IX poslali odkaz samotnému Banksymu. Ponúkajú mu stenu, na ktorej môže zanechať svoje nové dielo

Miroslav Kamody07.03.2024., 12:30h

Vypočuje slávny pouličný umelec volanie detí z košického Luníka IX.?

Lajkuj Brainee.sk na

Na svete niet tajomnejšieho a známejšieho pouličného umelca, ako je Banksy. Tento (zrejme) britský politický aktivista a dokonca aj filmový režisér je aktívny od 90. rokov 20. storočia. Jeho satirické pouličné umenie a podvratné epigramy spájajú čierny humor s graffiti prevedenými osobitou šablónovou technikou.

Slávny a tajomný

Jeho diela politických a sociálnych komentárov sa objavili na uliciach, múroch a mostoch po celom svete. A to ani nehovoríme o tom, že všade tam, kde sa objaví, prichádzajú davy. Jeho umenie má obrovskú hodnotu a naprieč celým svetom sa ho snažia úrady aj ľudia udržiavať.

image

Europoslanec v osade pri Michalovciach: Je hanbou pre Slovensko i EÚ, že Rómovia žijú ako v stredoveku

Najbližšie k nám zanechal svoje diela na Ukrajine. To by sa však čoskoro mohlo zmeniť. Roma Spirit, verejná platforma, ktorá už od roku 2009 vytvára komunitu a priestor na rozvoj interkultúrneho dialógu, prezentáciu reálnych príbehov a aktivít zameraných na podporu spoločenskej inklúzie, na facebookovej stránke totiž zverejnila fotografiu s odkazom pre samotného Banksyho.

Odkaz pre umelca

Je od detí z neslávne známeho košického sídliska Luník IX. Na jednu zo stien napísali odkaz v anglickom jazyku: „Dear Mr. Banksy, we are kindly offering you this wall” (Vážený pán Banksy, srdečne Vám ponúkame túto stenu). Ide zrejme o trafostanicu, pričom v pozadí je vidieť jeden z panelákov sídliska. 

Vzhľadom na umenie, ktoré Banksy po celom svete tvorí, sa toto miesto zdá byť ideálne pre jeho najnovšie dielo. Otázne je, či vypočuje prosbu, najmä ak sa niekde očakáva, že by sa mohol ukázať. Ale človek nikdy nevie - možno sa už čoskoro budú na košické sídlisko hrnúť davy ľudí, aby na vlastné oči videli nový odkaz slávneho umelca. 

Koniec koncov, bol tu aj pápež, prečo by nemohol prísť aj Banksy?

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:05