Väznica poslala pozostalým telo bez orgánov.Brainee/Canva/
StoryEditor

Podozrivé praktiky väznice, ktorá mlčí. Telo mŕtveho väzňa vrátili rodine bez orgánov, chýbal aj mozog

Michal Čiernik20.01.2024., 11:30h

Telo Charlesa Edwarda Singletona, ktorý zomrel počas odpykávania si trestu vo väzení v Alabame, vrátili jeho rodine bez všetkých jeho orgánov vrátane mozgu.

Lajkuj Brainee.sk na

Ide o druhý zaznamenaný prípad, kedy telo odsúdeného z väzenského systému v Alabame, ktorý bol dlho kritizovaný za neľudské zaobchádzanie s väzňami, vrátili v hroznom stave a s chýbajúcimi časťami, uvádza ABC 33/40 News.

Prvý prípad sa týkal tela 43-ročného Brandona Claya Dotsona. Ten viedol minulý mesiac k tomu, že rodina zosnulého podala federálnu žalobu na Alabamské ministerstvo nápravy (ADOC). Právnička rodiny Lauren Faraino tvrdí, že spolu so Singletonovým prípadom ide o „súčasť schémy,“ uviedla pre agentúru Associated Press.

image

Neďaleko Slovenska je ostrov, ktorý zažil náreky a zverstvá. Väzni sa mordovali v neľudských podmienkach, takto to tam vyzerá

Minulý týždeň federálny sudca nariadil ADOC a Alabamskému ministerstvu forenzných vied, aby do najbližšieho pojednávania odovzdali na preskúmanie dokumenty týkajúce sa Dotsonovej štátnej pitvy. Žiadny predstaviteľ z týchto inštitúcií totiž na poslednom súdnom procese v Birminghame nevedel odpovedať na otázku, kam zmizlo srdce Brandona Dotsona.

Telo bez mozgu

74-ročný Singleton zomrel v novembri 2021. Nedávno získané súdne dokumenty podľa ABC 33/40 odhaľujú, že bol umiestnený vo väzenskom zariadení pre seniorov s názvom Hamilton Aged and Infirmed Center predtým, ako ho poslali do nemocnice, kde zomrel. Pitvu jeho tela potom vykonali na Alabamskej univerzite (UAB).

V súdnych dokumentoch jeho rodina tvrdí, že požiadala o zaslanie tela do pohrebného ústavu v neďalekom meste. Keď dorazilo, riaditeľ pohrebnej služby im povedal, že „bude ťažké pripraviť jeho telo na obhliadku, pretože bolo v pokročilým stave rozkladu,“ uviedla stanica ABC 33/40.

Rodine potom povedali, že v tele sa nenachádzajú žiadne orgány a že bol odstránený aj mozog. Riaditeľ pohrebnej služby dodal, že bežnou praxou je vrátiť orgány vo vrecku uloženom v tele zosnulého. Keď požiadali UAB o vrátenie orgánov, inštitúcia tvrdila, že ich nikdy nedostala.

„Pitvy vykonávame len so súhlasom alebo povolením a spravodlivo dodržiavame štandardné postupy pre každého, kto dal súhlas alebo povolenie na pitvu,“ uviedla univerzita v písomnom vyhlásení pre ABC 33/40.

Dotsonovy chýbalo srdce

Medzitým Dotsona, ktorý si odpykával 99-ročný trest za vlámanie, našli v novembri 2023 mŕtveho v nápravnom zariadení Ventress. Faraino povedal, že keď konečne dostali telo, bolo tak zničené, že riaditeľ pohrebnej služby tvrdil, že „nikdy nedostal telo v takom hroznom stave.“

Zúfalá rodina si najala patológa, ktorý vykonal druhú pitvu a zistil, že Dotsonovi chýba srdce. Okrem toho pre Fox News prezradili, že nikdy nedostali úmrtný list, a naďalej si nie sú istí, ako zomrel.

„Ich otrasné pochybenie nie je ničím iným ako mrzačením a vykrádaním tiel,“ uvádza sa podľa agentúry AP v žalobe proti Alabamskému ministerstvu nápravy.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 16:45