Počul si už o Chorvátskom Alcatraze.X/Marthadankoo/
StoryEditor

Neďaleko Slovenska je ostrov, ktorý zažil náreky a zverstvá. Väzni sa mordovali v neľudských podmienkach, takto to tam vyzerá

Michal Čiernik28.11.2023., 15:00h

Už viac ako 40 rokov je opustený. Z prázdnych ruín však ešte aj dnes naskakujú zimomriavky. Odporcovia komunistického režimu tu dlhé roky prežívalo peklo.

Lajkuj Brainee.sk na

Pri chorvátskom pobreží sa nachádza malý izolovaný ostrov, ktorý dovolenkárom z pevninských pláží pripadá ako pokojná prírodná rezervácia. Bližší pohľad však odhalí strašidelné opustené väzenie s tmavými mučiarňami a zhrdzavenými celami, ktoré bývalí väzni označili za peklo na zemi.

image

Na brehy zakázaného ostrova vyplavilo pri obrovskej tragédii stovky tiel. Dnes opustené miesto láka dark turistov

Tento desivý, neobývaný ostrov v severnom Jadranskom mori sa volá Goli Otok a takmer 40 rokov sa používal ako väzenie pre vojnových zajatcov a politických demonštrantov, uvádza portál Ladbible. Dnes je síce súčasťou prírodnej rezervácie, no duch komunistických zverstiev v ňom pretrváva do dnes.

Titov režim

Po otvorení v roku 1949 bolo do roku 1956 na ostrov poslaných odhadom viac ako 15-tisíc ľudí. Podľa niektorých zdrojov mnoho väzňov trpelo fyzickým a psychickým týraním zo strany svojich väzniteľov.

Väznica bola celá riadená väzňami ktorí sa snažili dokázať svoju lojalitu vodcovi Titovi. Jej hierarchický systém nútil odsúdených medzi sebou doslova bojovať o holý život.

Okrem neľudského zaobchádzania a týrania museli väzni čeliť aj kombinácii extrémnych teplôt a nútených prác. Bez ohľadu na poveternostné podmienky museli pracovať v miestnom kameňolome. Odhaduje sa, že na ostrove zomrelo takmer 4-tisíc väzňov.

Chorvátsky Alcatraz

Väzenie bolo často označované ako chorvátsky Alcatraz kvôli jeho izolovanej polohe a drsným podmienkam, ktorým tam väzni čelili. Ostrov je obklopený skalnatými útesmi a mal len jeden prístav čo väzňom sťažovalo útek. Väzenské zariadenia boli nedostačujúce, preplnené a väzni boli vystavení ťažkým prácam a častým výsluchom.

image

Väzenie bolo často označované ako chorvátsky Alcatraz kvôli jeho izolovanej polohe a drsným podmienkam, ktorým tam väzni čelili.

X/Marthadankoo/

Väznica zavrela svoje brány v roku 1989 počas rozpadu Sovietskeho zväzu. Napriek hrôzam, ktoré sa na ostrove Goli Otok odohrali, zostal pomerne neznámou a prehliadanou súčasťou chorvátskych dejín. Dnes jeho návštevníci môžu preskúmať opustené väzenské budovy a dozvedieť sa o temnej minulosti ostrova.

Goli Otok slúži ako pripomienka porušovania ľudských práv, ku ktorému došlo počas juhoslovanského režimu, a z Jadranského mora sa týči ako varovný prst o nebezpečenstvách autoritárskych vlád.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:21