Naozaj je toto najdepresívnejší deň v roku?Brainee x Canva
StoryEditor

Naozaj je toto najdepresívnejší deň v roku? Takto prežiješ Modrý pondelok bez ujmy

Michal Čiernik14.01.2024., 10:00h

Oslavy Vianoc a Silvestra sú na konci a po chvíľach radosti a pokoja prichádza logicky najdepresívnejší deň v roku. Vesmír predsa musí byť v rovnováhe a Modrý pondelok sa o to rád postará.

Lajkuj Brainee.sk na

Návrat do práce po decembrových dovolenkách je vo väčšine prípadov ťažký a čas radosti a veselosti vystrieda úzkosť a stres. Kombinácia zlého počasia, finančných problémov a celého radu ďalších negatívnych novoročných vplyvov vyvrcholí Modrým pondelkom.

Termín Modrý pondelok pochádza od britskej cestovnej spoločnosti Sky Travel, ktorá s týmto konceptom prvýkrát prišla v tlačovej správe v roku 2005.

image

Si introvert a desíš sa Silvestra? Tieto rady ti pomôžu prežiť hocijakú párty

Cestovná spoločnosť označila Modrý pondelok za najdepresívnejší deň v roku, pretože v tomto období na väčšinu ľudí doľahnú finančné problémy, počasie nie je zďaleka optimálne a neúspešné novoročné predsavzatia len podčiarkujú zhoršenie nálad.

Modrý pondelok sa koná tretí pondelok v januári, ale môže pripadnúť aj na druhý alebo štvrtý pondelok. Tento rok to vychádza na 15. januára.

Marketingový ťah

Modrý pondelok je však viac opradený kontroverziou ako skutočnou vedou, keďže pôvodná tlačová správa spoločnosti Sky Travel propagovala tento depresívny deň v nádeji, že sa predá viac dovoleniek.

V správe z roku 2005 sa tvrdilo, že modrý pondelok sa vypočítal „zohľadnením rôznych faktorov“, ktoré zahŕňali úroveň zadlženosti, počasie, počet dní do nasledujúceho sviatku, počet dní od výplatného termínu a priemerný počet hodín denného svetla.

Vzorec, ktorý vypočítal najdepresívnejší deň, bol rovnicou, ktorá „nám umožňuje určiť deň s najvyšším faktorom depresie, ktorý potom môžete použiť ako dôvod na zlepšenie situácie, napríklad rezerváciou dobrej dovolenky,“ znela reklamná kampaň cestovky.

image

Cestovná spoločnosť označila Modrý pondelok za najdepresívnejší deň v roku, pretože v tomto období na väčšinu ľudí doľahnú finančné problémy, počasie nie je zďaleka optimálne a neúspešné novoročné predsavzatia len podčiarkujú zhoršenie nálad.

Brainee/Canva/

Dr. Dean Burnett, lektor na oddelení psychologickej medicíny a klinických neurovied Cardiffskej univerzity, toto tvrdenie vyvracia a Modrý pondelok označuje za nezmysel. „Po prvé, táto rovnica nebola výsledkom psychologickej štúdie renomovaného laboratória, ale vykonala ju cestovná kancelária, ktorá potom hľadala psychológa, ktorý sa pod ňu podpíše, aby vyzerala dôveryhodne. Kombinuje veci, ktoré sa nedajú presne určiť,“ vysvetlil.

Ako poraziť Modrý pondelok

Či už Modrý pondelok je, alebo nie je najdepresívnejší deň, každý z nás podobné obdobia zažíva aj niekoľkokrát do roka. Preto sa ti určite nejaké rady, ako takýto depresívny deň prežiť.

Choď na prechádzku. Ak je však počasie proti, môžeš vniesť atmosféru zeleného sveta do bytu tým, že ho obohatíš o rastliny alebo si aspoň pustíš upokojujúce zábery a zvuky divočiny na telke. Je vedecky dokázané, že príroda skutočne lieči psychické zdravie.

image

Rok vrcholí, Vianoce prinášajú stres a úzkosti. Prinášame ti rady, ako zvládnuť hnev, ktorý tebou občas lomcuje

Zaplav svoje telo endorfínmi šťastia z cvičenia. Nemusíš kvôli tomu ani chodiť do posilňovne. Úplne stačí, keď si pustíš svoju obľúbenú pesničku pri ktorej si poriadne zavrtíš bokmi. Poriadne kardio dokáže urobiť zázraky nie len s fyzickým ale aj duševným zdravým.

Pomôcť okrem kardia môže aj obyčajný čas strávený s tvojou milovanou osobou. Byť si jeden druhému oporou, porozprávať sa alebo zažiť nejaké spoločné aktivity, samozrejme bez hádky, sú skvelým liekom na každú depresiu.

Poslednou dobrou radou, ktorú by mal praktizovať naozaj každý aj mimo Modrého pondelka je vnímať neúspech ako lekciu. Mnohých ľudí zlyhanie alebo len strach zo zlyhania tak ovplyvní, že im bráni v ďalšom fungovaní a napredovaní. Uprav preto svoj pohľad tak, aby si neúspech vnímal ako ponaučenie a aj ten najhorší deň v roku môžeš premeniť na ten najšťastnejší.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. apríl 2024 23:40