Dalo sa masakru v Prahe predísť?Petr David Josek/Tasr
StoryEditor

Dalo sa masakru v Prahe predísť? Polícia po vrahovi pátrala už pred streľbou, hľadali ho však v zlej budove

Václav JanoušiDnes.cz23.12.2023., 10:08h

Stačilo zrejme len málo a šialeného masového vraha Davida K., ktorý na filozofickej fakulte v Prahe zastrelil štrnásť ľudí, mohla polícia zastaviť. Vedela, že vrah má zbrane, že už zabíjal a odišiel do Prahy. Zasiahla rýchlo, ale na zlom mieste.

Lajkuj Brainee.sk na

Policajti už tri hodiny pred činom vedeli, že chce spáchať samovraždu, zabil otca, mieri do Prahy a má zbrane ako rýchlonabíjaciu pušku alebo brokovnicu. Už v tom čase ho kriminalisti navyše mali medzi možnými podozrivými v súvislosti s dvojnásobnou vraždou v Klánovickom lese, kde zastrelil bezdôvodne dvojmesačné dievčatko v kočíku a jej tridsaťdvaročného otca.

Polícia vedela, že si arzenál zbraní vrátane pušiek s optikou kúpil iba pred pol rokom, že študuje na filozofickej fakulte a môže mieriť práve tam. Evakuovala ale iba jednu z budov, kde fakulta sídli. Z druhej – tej hlavnej – hliadka polície odišla po tom, čo sa dozvedela, že David K. má podľa rozvrhu prednášok byť inde. Nikto z policajtov v hlavnej budove nezostal. Po chvíli tam dorazil vrah.

Správa mame

Strelec David K. poslal vo štvrtok na poludnie svojej mame SMS správu: spácham samovraždu. Idem do Prahy.

Matka okamžite zavolala záchranku, ktorá zalarmovala presne o 12:19 hodine políciu. Kriminalisti sa snažili zamerať jeho mobilný telefón, jedna hliadka vyrazila aj do rodinného domu v Hostouni na Kladensku. Tam v pivnici našla zastreleného otca Stanislava.

image

Kričal, nech radšej strieľa po ňom. Český novinár pomáhal policajtom, za hrdinu sa ale nepovažuje

Vrah tam tiež podľa policajného zdroja MF DNES nastražil výbušnú pascu z plynovej tlakovej fľaše, chemikálií a krabice s nábojmi. V elektrických zásuvkách boli na časovače zapnuté prístroje, ktoré by spôsobili detonáciu, keby ich policajti včas nevypli.

V tej chvíli policajti vedeli, že je to problém. Ešte nebolo trinásť hodín a oni už z detailného prehľadu komunikácie záchranných zložiek, vedeli, že naozaj ide do Prahy – pretože jeho telefón sa naposledy prihlásil do siete v Unhošti. Presne o 12:17. Polícia sa neustále snažila telefón lokalizovať, žiadala aj o špeciálny prístroj Agáta, ktorým je možné telefón odpočúvať.

Následne poslala stredočeská polícia tej pražskej kľúčovú požiadavku: „Žiada Prahu o šetrenie na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej, Praha 1, ulice Jána Palacha s upozornením na možnosť, že David K. bude ozbrojený,“ stojí v prehľade komunikácie polície a ďalších zložiek.

Osudné rozhodnutie

Do hlavnej budovy prichádza policajná hliadka. „Poslali sme hliadku. Tam dostala informáciu, predpokladám, že na študijnom oddelení, že o 14. hodine bude mať (David K.) výučbu na Celetnej ulici,“ opísal včera policajný riaditeľ krajského riaditeľstva hlavného mesta Prahy Petr Matějček.

Prišlo osudné rozhodnutie - policajti mieria k druhej budove do Celetnej ulice s tým, že ju kompletne evakuujú okrem triedy, v ktorej má byť podozrivý študent. A v hlavnej budove nezostal z policajtov nikto. „Hliadka miesto opustila. Tých fakúlt je neskutočne,“ argumentuje Matějček.

A prichádza druhé kľúčové rozhodnutie - nikto z policajtov vedeniu univerzity nevaroval, že hrozí nebezpečenstvo. Že do školy môže prísť ozbrojený vrah.

„Nebola jediná indícia, že chce niekomu ublížiť. Bolo podozrenie, že chce spáchať samovraždu,“ obhajuje políciu vedúci oddelenia vrážd pražskej polície Aleš Strach napriek tomu, že chvíľu predtým David K. zastrelil otca, pred týždňom v piatok bábätko v kočíku s oteckom a dom chcel vyhodiť do povetria.

image

Študenti stoja na rímse budovy Filozofickej fakulty Karlovej univerzity počas streľby v centre Prahy vo štvrtok 21.decembra 2023. 

Petr David Josek/Tasr

Z policajných vysielačiek o 13:49 zaznie, že David K. má výučbu na Celetnej ulici, ktorá má začať za jedenásť minút.

Tri minúty pred štrnástou hodinou sú na mieste tri družstvá špeciálne poriadkové jednotky. U dekanky zisťujú, či je študent v škole, a desať minút pred pol treťou začínajú vypratávať budovu, okrem triedy, kde by mal podozrivý byť. Polícia potom vtrhne do učebne. David K. medzi študentmi však nie je.

Vedeli, kde sa nachádza

Presne v tej chvíli policajti lokalizujú jeho telefón. Presne o 14.35 hodine ho zapol na Revolučnej ulici. To je zhruba kilometer ďaleko od školy na námestí Jána Palacha. Ide o ďalší kľúčový moment, pretože polícia uviedla, že na miesto činu prišiel „mestskou hromadnou dopravou“. A z Revolučnej ulice je možné napríklad autobusom číslo 207 odísť pár zastávok priamo pred školu.

image

Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku

Je minúta pred treťou hodinou a na políciu volajú prví študenti a hlásia streľbu v hlavnej budove filozofickej fakulty.

Jedno dievča zastrelil David K. pred budovou a následne spustil paľbu vo vnútri. Mal pri sebe stovky nábojov a tašku plnú zbraní. Ako dlhú pušku so zameriavačom, tak brokovnicu.

Rýchla reakcia polície

Polícia je na mieste iba za štyri minúty a postupne sa k budove fakulty schádzajú ďalšie a ďalšie policajné vozidlá. Policajti vbiehajú do školy a zisťujú, že páchateľ je na štvrtom poschodí.

Polícia včera zverejnila videozáznamy z kamier na helmách zasahujúcich policajtov. Zábery ukazujú nesmierne profesionálny a efektívny zásah. Bleskurýchlo zabezpečujú jedno poschodie za druhým, poskytujú vážne raneným prvú pomoc a odnášajú ich bezpečným koridorom z budovy.

Video zo zásahu polície: 

Z vysielačky sa potom policajti po pár minútach dozvedajú, že David K. sa dostal na strechu fakulty az ochodze páli po okolí, trafil aj policajné auto. Po deviatich minútach, keď už sa k nemu na strechu blíži zásahová jednotka, si brokovnicou prestrelil bradu.

David K. podľa polície je tiež vrahom z Klánovického lesa . Balistická expertíza potvrdila, že jedna zo zbraní, ktorú polícia našla u vraha doma, bola totožná s vražednou zbraňou z Klánovíc.

K vraždám ako v škole, tak v Klánoviciach nemal ani jeden konkrétny dôvod. Polícia predpokladá, že išlo o kombináciu viacerých motívov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:39