V Prahe sa strieľalo, hlásia mŕtvych aj zranených.David W Cerny/Reuters
StoryEditor

MASAKER NA ŠKOLE: 24-ročný študent popravil minimálne 14 ľudí. Médiá píšu, že David mal ráno zabiť svojho otca

Michal Čiernik21.12.2023., 15:00h

Útočník bol študentom školy, konkrétne odboru európskych štúdií. David Kozák mal 24 rokov. Motív streľby zatiaľ nie je známy. Podľa portálu Expres mal ráno doma zastreliť svojho otca, potom vziať zbraň a výbušniny a vyraziť do školy. Ľudí popravoval dlhou zbraňou so zameriavačom.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Karlovej Univerzite v Prahe sa strieľalo. Podľa portálu TV Nova sa ozval z miesta aj výbuch. „Na mieste v tejto chvíli prebieha zásah polície, celé Námestie Jána Palacha a blízke okolie je úplne uzavreté,“ uviedla polícia na sieti X. Dodala, že obetí je najmenej jedenásť - z toho jeden je strelec. Komplica polícia vylučila, nateraz ľuďom nehrozí nebezpečenstvo. Ďalších deväť ľudí je vážne zranených.

Podľa informácií zo sociálnych sietí sa po škole pohyboval muž s dlhou streľnou zbraňou, a "strieľal" veľa. Podľa očitých svedkov spadol z budovy a zomrel - najprv sa však mal zastreliť. Túto informáciu polícia zatiaľ nepotvrdila.

Podľa zdroja MF DNES povoláva polícia na miesto do centra Prahy všetky dostupné prvosledové hliadky, zasahuje už zásahová jednotka. Podľa zdroja MF DNES je prípad nahlásený ako „streľba šialeného strelca“.

„Teraz ešte nemôžem podávať žiadne informácie, mám ich povrchné. Idem na miesto, keď budem na mieste, tak nejaké informácie podáme,“ povedal iDNES.cz minister vnútra Vít Rakúšan.

„Nemáme vôbec žiadne ďalšie informácie, všetko vieme iba cez twitterové profily polície a zatiaľ prebieha zásah. Pani prodekanka pre vonkajšie vzťahy teraz rieši to, aby všetci v poriadku opustili budovu. Aké budú ďalšie kroky univerzity, nevieme,“ uviedla pre iDNES.cz tlačová hovorkyňa FF UK Tereza Marková.

Študenti sa barikádovali do učební. 

,,Momentálne som uviaznutý v mojej triede v Prahe. Strelec je mŕtvy, ale čakáme na evakuáciu. Modlime sa, aby sme prežili. Zamkol som dvere skôr, ako sa ich strelec pokúsil otvoriť. Ku*va!" píše jeden študent na X.

Na mieste asistujú aj pražskí hasiči. Pražský dopravný podnik v mieste odkláňa dopravu. Na mieste je už aj psychologička.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 10:40