Policajt hliadkuje pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej po streľbe v centre PrahyTASR/AP Photo/Petr David Josek
StoryEditor

Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku

Miroslav KamodyiDnes.cz22.12.2023., 10:00h

Pokiaľ máš strach, skry sa a čakaj na pomoc. Za žiadnu cenu sa nehraj na hrdinu, pretože nemôžeš vedieť, akým arzenálom disponuje strelec.

Lajkuj Brainee.sk na

Filozofická fakulta v Prahe a jej okolie sa vo štvrtok popoludní stali terčom šialeného strelca. Jeho vyčíňanie má štrnásť obetí, zomrel aj on sám. Záchranári sa starajú o ďalších dvadsaťpäť zranených. Táto tragická udalosť u našich západných susedov pripomína, že podobná krízová udalosť sa môže stať kdekoľvek a kedykoľvek. 

image

MASAKER NA ŠKOLE: 24-ročný študent popravil minimálne 14 ľudí. Médiá píšu, že David mal ráno zabiť svojho otca

Nehraj sa na hrdinu

Aj preto je dobré vedieť, ako sa v takýchto situáciách zachovať. A úplne najdôležitejšie je nehrať sa na hrdinu a nesnažiť sa páchateľa zneškodniť sám. Bezpečnostný expert Stanislav Kazbunda, ktorý pôsobí aj ako lektor odborných predmetov na Policajnej akadémii ČR a inštruktor streľby, pre iDnes hovorí, že bránenie sa pred dlhou zbraňou s optikou je veľmi náročné. 

„Veľmi ťažko, naozaj veľmi ťažko, pokiaľ ten strelec použije nejakú aj priemerne výkonnú pušku, tak bežné veci, ktoré sú dostupné na ulici, vás nezachránia. Nemá teda zmysel napríklad schovať sa v aute. Samozrejme nehovoriac o tom, že vo vzdialenosti šesťdesiat či osemdesiat metrov sa aj s priemernou puškou poľovného typu trafí strelec do oka. Z takejto situácie sa nedá vykorčuľovať už preto, že človek jednoducho streľbu z diaľky nečaká. Cieľ strelca vôbec netuší, že je v tej chvíli zameraný. Je to ako na strelnici,” opisuje.

image

Policajti v dodávke zabezpečujú oblasť neďaleko budovy Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej po streľbe v centre Prahy

TASR/AP Photo/Petr David Josek

Jednoduchý návod

Ako pokračoval, tieto zbrane sú schopné strieľať presne v horizontoch stoviek metrov, čo je v podstate v rámci námestia celá plocha. „Nie je šanca uniknúť,” dodáva. A ako sa teda v takejto krízovej situácii zachovať? Polícia Slovenskej republiky na svojom facebookovom profile priniesla stručný, no zásadný návod, ktorý ti môže pomôcť.

„Sú to štyri kľúčové slová, ktoré môžu zachrániť život. Uteč, skry sa, zavolaj,” píše sa v príspevku:

  • UTEČ na bezpečné miesto, nesnaž sa s útočníkom vyjednávať a neriskuj svoj život.
  • SKRY SA v prípade, že by bol útek nebezpečnejší, vypni si na mobile zvuky a vibrovanie.
  • ZAVOLAJ políciu v momente, keď to bude bezpečné. Kdekoľvek v EÚ volaj 112, na Slovensku volaj 158.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 04:45