Český novinár pomáhal policajtom, za hrdinu sa ale nepovažuje.Radek Vebr, Mafra/
StoryEditor

Kričal, nech radšej strieľa po ňom. Český novinár pomáhal policajtom, za hrdinu sa ale nepovažuje

Václav Janouš22.12.2023., 09:00h

Novinár Jiří Forman sa vo štvrtok ocitol priamo uprostred streľby šialeného strelca. Sám je držiteľom zbrojného preukazu. Na mieste na páchateľa kričal, aby strieľal po ňom, nie po ľuďoch, ktorí utekali z univerzity.

Lajkuj Brainee.sk na

Jiří Forman sa špecializuje na krimi spravodajstvo. O tom, ako to vyzeralo priamo uprostred masakru v Prahe porozprával Václavovi Janoušovi pre iDnes.cz

Ty si vedel, že polícia pátra v centre po nejakom páchateľovi?

Áno. V tej chvíli už tam bolo celkom dosť policajtov v civile, pretože oni po tom páchateľovi dlhodobo pátrali. Boli pred budovou, kde už ležalo telo zastreleného dievčaťa, ktoré ten páchateľ zabil, keď vchádzal do školy. Ja som bol pripravený strieľať, a bez toho, aby som sa chcem vyťahovať, tak mám skúsenosti, pretože som bol aj na bojových misiách. Najskôr som pomáhal policajtom, pretože sa tam schádzali ďalšie a ďalšie hliadky, evakuovať ľudí. Bolo to náročné. Ľudia boli úplne zdrevenení, neverili, že sa tam strieľa, nevedeli pochopiť, že sa to deje v Česku.

image

MASAKER NA ŠKOLE: 24-ročný študent popravil minimálne 14 ľudí. Médiá píšu, že David mal ráno zabiť svojho otca

Od začiatku tam bol zmätok?

Áno, ľudia nepočúvali, policajtom som pomáhal s evakuáciou, otáčať automobily, ktoré tam prichádzali. On strieľal aj po autách z tej strechy. Potom sme sa schovali u Rudolfina s jedným kriminalistom, ktorý pre mňa bol obrovský hrdina, pretože tento policajt bol totiž jeden z mála, kto opätoval paľbu.Ty si teda pri sebe mal pištoľ? 

Áno, mal som Glock. Mám niekoľko legálne držaných zbraní a áno, ja pri sebe normálne nosím zbraň, pretože robím krimi a niekedy je to nebezpečná práca a často som s políciou na mieste činu. Aj keď je to práca, keď som jednou nohou v hrobe, tak ma to jednoducho baví, ale nosím pri sebe zbraň. Zároveň mám určitý výcvik so zbraňou, je to môj koníček.

Chcel si strieľať?

Áno. Videl som, že strieľa na ľudí, ktorí utekajú z fakulty. Vedel som ale, že musím mať povolenie od polície, aby polícia nezačala strieľať po mne. Preto som si hovoril, že skúsim na seba strhnúť pozornosť, než aby strieľal do bezbranných ľudí.

Kričal si, nech strieľa na teba...

Áno, áno. Kričal som, hej, tu som, tu som ty zm*de, strieľaj po mne. A on vážne strieľal.

Neuveriteľná odvaha...

Chcel som dať tým ľuďom čas, aby mohli utiecť do krytu, pretože on im ten čas nedával. A bol dobre vybavený, mal naozaj veľmi dobrú zbraň s dobrou optikou a mal veľmi silný kaliber, ktorý bol schopný prestreliť aj nepriestrelnú vestu. Fakt bol pripravený.

Mal si strach?

Nemal. Môže to znieť nafúkane, ale vážne nemal. Mne tieto veci jednoducho nedochádzajú alebo dochádzajú vždy až ex post. Ja sa jednoducho prepnem do adrenalínového módu a snažím sa fungovať, ako najlepšie viem. Moje reakcie sú na videu počuť.

Úprimne, ja by som takú odvahu nemal, pre mňa to bol odvážny výkon, postaviť sa strelcovi a pútať na seba pozornosť...

Ja to tak neberiem. Nepodarilo sa nám zachrániť pätnásť ľudí. Teraz si hovorím, že možno keby som začal strieľať hneď... Ale mal som strach, že ma zavrú, že strieľam na ulici alebo že by po mne strieľali policajti. Preto som chcel od policajta, nech povie operačnému dôstojníkovi, že tiež budem strieľať, že ho vidím. Bohužiaľ.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 18:31