Streľba Praha - filozofická fakulta. Radek Vebr, Mafra
StoryEditor

Českí záchranári hneď po streľbe v Prahe aktivovali traumaplán. Čo to je a ako vlastne funguje?

Miroslav Kamody21.12.2023., 16:00h

Traumaplán pomáha koordinovať pomoc a maximalizovať šance pri záchrane životov. Takto funguje ten v Česku.

Lajkuj Brainee.sk na

Len niekoľko okamihov po tom, čo internet zaplavili správy o masovej streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej na námestí Jána Palacha v Prahe, aktivovala záchranná služba takzvaný traumaplán.

Deje sa tak pri krízových a tragických situáciách, v minulosti napríklad aj pri výbuchu plynu na pražskej Divadelnej ulici alebo pri náraze vlaku do mosta v Studénke na Novojičínsku, píše český portál EuroZrpávy. Čo tento traumatologický plán vlastne predstavuje?

image

MASAKER NA ŠKOLE: V Prahe strieľal útočník, hlásia najmenej 11 mŕtvych. Strelec je „eliminovaný", potvrdila polícia

Presný scenár

V prípade tragickej udalosti sa snažia záchranné zložky zistiť, ako vyzerá situácia na mieste. Pokiaľ je počet zranených väčší (zvyčajne viac ako 10), prípadne sa na mieste nachádzajú aj obete, je aktivovaný takzvaný traumaplán.

„Tento scenár má aj svoju písomnú podobu, každý zdravotník ho ale pozná a dúfa, že sa s ním v praxi stretne čo najmenej. Jeho úlohou je totiž bezodkladná záchrana mnohých ľudských životov. Preto smeruje predovšetkým na nemocnice v okolí, ktoré sa začínajú okamžite po aktivácii pripravovať na väčší príjem zranených pacientov,” píše sa na portáli.

Nemocnice v tomto prípade musia uviesť do pohotovosti všetok dostupný personál, a to predovšetkým na urgentnom príjme traumatológie, rovnako ako chirurgov, anestéziológov a ďalších lekárov. Do nemocníc tak smeruje každý, kto môže zachraňovať životy.

image

Streľba Praha - filozofická fakulta. 

Radek Vebr, Mafra

Čierne visačky pre obete

„Počas toho, čo sa nemocnice pripravujú na príchod pacientov, vyráža na miesto nešťastia Atego, ťažkotonážne veľkokapacitné vozidlo, ktoré sa popasuje s akýmkoľvek terénom a poskytne zasahujúcim záchranárom to najmodernejšie lekárske vybavenie. Záchranárom robia sprievod policajné vozidlá a rozbieha sa presne stanovený plán, ktorý nahrádza všetky individuálne zásahy.”

Pri veľkom počte obetí a zranených záchranári najskôr označia ľudí visačkami podľa závažnosti zranenia. Tí s ľahkými zraneniami dostanú zelenú, stredne zranenú žltú a ťažko zranenú červenú. Mŕtvi dostanú čiernu visačku. Potom záchranky odvážajú postupne podľa závažnosti toľko ľudí, koľko im kapacity dovolia.

Idú do vzdialenejších nemocníc 

„Napriek očakávaniam s nimi ale nemieria do najbližších, ale naopak vzdialenejších nemocníc. Tie blízke totiž nechávajú voľné pre tých, ktorí trpia len ľahkými zraneniami a môžu si do nich dôjsť pešo či hromadnou dopravou alebo taxíkom,” píše portál.

image

Za pár tisíc eur zavraždíme. Do švédskych gangov sa hlásia aj deti, berú to ako hru a chcú získať peniaze

V momente, kedy sanity rozvezú pacientov, sa pre nich trumaplán končí, zároveň sa ale naplno rozbieha lekársky personál v nemocniciach. K dispozícii sú aj psychológovia pre príbuzných zranených či prípadné obete. „Nemocnica sa skrátka nezastaví do doby, kým sú všetci pacienti s visačkou mimo ohrozenia života, na lôžkových oddeleniach či v domácej starostlivosti,” dodávajú EuroZprávy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 04:51