V utorok podvečer sa v Bratislave a ďalších slovenských mestách uskutočnili protesty proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry i ďalším navrhovaným vládnym zmenám.Radovan Stoklasa/Reuters
StoryEditor

FOTO Fico si robí, čo sa mu zachce. Tisícky ľudí vyšli do ulíc, protesty proti vláde gradujú

TASR20.12.2023., 09:00h

V utorok podvečer sa v Bratislave a ďalších slovenských mestách uskutočnili protesty proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry i ďalším navrhovaným vládnym zmenám.

Lajkuj Brainee.sk na

V hlavnom meste zaplnili tisíce ľudí celé Námestie SNP. Na Hlavnej ulici v Košiciach sa zišlo vyše dvetisíc osôb, na protestoch v Banskej Bystrici sa podľa očitých svedkov zúčastnila približne tisícka ľudí.Protest sa konal aj v Žiline, tiež napríklad v Trnave, Prešove, Poprade či v Liptovskom Mikuláši.

Protestujúci rečníci vyjadrujú svoju nevôľu k navrhovaným vládnym zmenám v Trestnom zákone či zákone o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a ďalším vládnym návrhom, v ktorých vidia deštrukciu právneho štátu i budúcnosti krajiny.

V Bratislave polícia v dôsledku konania protestu uzavrela Námestie SNP pre motorové vozidlá i MHD.

Protestovalo sa aj v Bruseli

V utorok večer sa zhromaždili Slováci na symbolickom proteste aj v blízkosti hlavného sídla inštitúcií EÚ v Bruseli, aby na diaľku podporili občanov Slovenska nespokojných s krokmi novej slovenskej vlády v oblasti justície a právneho štátu. 

Iniciatíva zorganizovať protest vyšla z radov slovenských študentov na belgických univerzitách a organizačne sa toho ujala platforma Od Tatier k Schumanu, ktorá v minulosti pripravila v Bruseli viacero protestov aj po zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

image

Nebinárneho sudcu našli podrezaného vo vlastnom dome. Ľuďom došla trpezlivosť, státisíce vyšli do ulíc žiadať spravodlivosť

Na podujatí sa zúčastnili študenti, zamestnanci inštitúcií EÚ, Európskej školy v Bruseli a aj krajania, ktorí pracujú v súkromnom sektore. „Chceli sme vyjadriť solidaritu s ľuďmi, ktorí protestujú na Slovensku. Ako Slovenka žijúca v zahraničí cítim potrebu vyjadriť svoj nesúhlas s tým, čo sa deje doma, čo robí vláda,“ povedala pre TASR študentka európskych štúdií Dominika Jurášová z Univerzity v Leuvene, ktorá prišla s iniciatívou zorganizovať protestné zhromaždenie aj v Bruseli.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 18:24