Za Ukrajinu bojujú a zomierajú po boku obyčajných ľudí aj známe osobnosti.Instagram/Anastasiia.lenna, Vitaliyklitschko/
StoryEditor

Politici, olympionici či úspešní herci. Za Ukrajinu bojujú a zomierajú po boku obyčajných ľudí aj známe osobnosti

Michal Čiernik07.12.2023., 12:00h

Zbraň do ruky zobral každý, kto chcel ochrániť svoju krajinu pred ruským agresorom. Na fronte sa tak ocitli bežní ľudia, profesionálni vojaci no aj známe ukrajinské celebrity. Niektorí z nich sa však už pred svojich fanúšikov nepostavia.

Lajkuj Brainee.sk na

Vojnu na Ukrajine čaká druhá zima. V zamrznutom konflikte, v ktorom podobne ako v prvej svetovej vojne bojujú obe strany o každý meter, zbytočne vyhasli desaťtisíce ľudských životov.

Podľa odhadov New York Times mohlo na ukrajinskej strane padnúť okolo 70-tisíc vojakov a na strane Ruska až o 50-tisíc viac. Presné počty obe strany nechcú a v mnohých prípadoch ani nevedia zverejniť.

Vo vojne však najviac trpia civilisti. Podľa novembrovej správy OSN zomrelo vo vojne na Ukrajine viac ako 10-tisíc civilistov a z toho 560 detí. Aj v tomto prípade sa však presné čísla nikdy nedozvieme. Podľa portálu Statista do septembra 2023 zomrelo 9614 civilistov no podľa ukrajinskej vlády už druhého augusta bolo potvrdených 10 746 civilných strát.

Známi boxeri 

Krvavá vojna prinútila vystúpiť zo svojich komfortných zón a bojovať za svoju vlasť a rodiny nielen obyčajných ľudí, ale aj známe ukrajinské osobnosti. Na fronte sa ako rovný s rovným stretli úspešní športovci, či známi umelci.

Do boja proti ruským ozbrojeným silám sa hneď od začiatku invázie zapojili aj najznámejší ukrajinskí bratia. Bývalí boxerskí šampióni ťažkej váhy Vitalij a Vladimir Klitschkovci sa stali v priebehu vojny aj akousi ikonou a vzorom pre ostatných vojakov. Vitalij, ktorý je starostom Kyjeva od roku 2014, tak osobne čelil masívnemu útoku na hlavné mesto na začiatku vojny.

Ďalším známym boxerom, ktorý a začiatku invázie vymenil rukavice za uniformu bol dvojnásobný držiteľ zlatej olympijskej medaily a dvojnásobný majster sveta Vasyl Lomachenko. Na fronte strávil takmer osem mesiacov, keď sa do ringu vrátil v októbri 2022.

Miss Ukrajina

Na začiatku vojny sa do ozbrojených síl prihlásila aj bývala Miss Ukrajina Anastassia Lenna. Po absolvovaní prvotného vojenského výcviku však jej vojenská služba kvôli tehotenstvu skončila skôr ako zažala.

Podobne zbraň do ruky na začiatku vojny zobrala aj politička Kira Rudik. „Učím sa používať kalašnikov a pripravujem sa nosiť zbrane. Znie to surreálne, keďže pred pár dňami by mi to nikdy neprišlo na um,“ napísala na sociálnej sieti. 38-ročná politička sa však v neskoršej fázy vojny snažila pomôcť Ukrajine logicky skôr na diplomatickej úrovni ako na fronte.  

Bojov sa zúčastnil aj frontman známej ukrajinskej rockovej kapely BoomBox Andriy Khlyvnyuk. 26. marca 2022 sa však jeho jednotka dostala pod mínometnú paľbu a speváka trafil šrapnel do tváre. Zo zranenia sa však dostal a stále pomáha pri obrane krajiny.

image

Bojov sa zúčastnil aj frontman známej ukrajinskej rockovej kapely BoomBox Andriy Khlyvnyuk.

Instagram/Andriihorolski/

Smrť nerobí rozdiely

V tejto bezcitnej, zbytočnej a krvavej vojne však nemali všetci také šťastie ako Khlyvnyuk. Mnohé známe osobnosti Ukrajiny, či už zo športu alebo umenia, zaplatili za svoju vlasť tú najvyššiu daň. Jedným z nich bol aj obľúbený ukrajinský filmový aj divadelný herec a televízny moderátor, ktorý bol známy hlavne z dabovania zahraničných veľkofilmov do ukrajinčiny ako Hobit či Leví kráľ Pasha Lee.

Hneď od začiatku vojny sa prihlásil ako dobrovoľník v meste Irpin. Zomrel 6. marca, keď sa jeho auto dostalo pod paľbu ruských vojakov. Svoju poslednú fotku na sociálne siete pridal dva dni pred smrťou.

Podľa neoficiálnych výsledkov ukrajinského portálu PEN zomreli od začiatku vojny 77 ukrajinských umelcov. Od hudobníkov, hercov, spisovateľov až po riaditeľov divadiel čí režisérov.

Anjeli športu

Medzi obeťami invázie žiaľ patria aj športové osobnosti Ukrajiny. Športový výbor Ukrajiny sa rozhodol na ich pamiatku zorganizovať výstavu fotografií. Od začiatku vojny výstava prešla desiatkami ukrajinských miest a organizátori ju plánujú rozšíriť aj do Európy.

„Na fotografiách sú majstri sveta a Európy, viacnásobní víťazi národných súťaží v olympijských a neolympijských športoch, športoví veteráni a deti - budúce hviezdy, ktorým Rusi vzali život,“ hovorí prezident Športového výboru Ukrajiny Iľja Ševlyak.

Podľa najnovších správ v rusko-ukrajinskej vojne zahynulo už 361 ukrajinských športovcov a trénerov. Na svojej facebookovej stránke to oznámil prezident Národného olympijského výboru Ukrajiny, minister mládeže a športu Vadym Gutzait. V radoch Obranných síl Ukrajiny podľa neho proti ruským útočníkom bojuje viac ako 3000 športovcov a trénerov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 11:04