Jedna z údajne nevhodných fotografií.Twitter/kaearnah/
StoryEditor

Mladým v Maďarsku zakazujú výstavu Word Press Photo. Vraj porušuje kontroverzný homofóbny zákon

Michal Čiernik02.11.2023., 15:49h

Známu putovnú výstavu fotografií World Press Photo, ktorú si teraz môžeš pozrieť v maďarskom Národnom múzeu v Budapešti, si každoročne príde pozrieť viac ako štyri milióny návštevníkov do desiatok miest po celom svete. Päť fotografií od filipínskej fotoreportérky však tento rok porušuje extrémny maďarský zákon, ktorý zakazuje zobrazovanie LGBTI+ obsahu neplnoletým.

Lajkuj Brainee.sk na

Tínedžeri mladší ako 18 rokov majú zakázaný vstup na tohtoročnú výstavu World Press Photo v Budapešti po tom, čo maďarská pravicová populistická vláda rozhodla, že niektoré z jej fotografií porušujú sporný zákon obmedzujúci LGBTI+ obsah.

Konkrétne za to môže päť fotografií od filipínskej fotoreportérky Hannah Reyes Moralesovej. Tie dokumentujú komunitu starších LGBTI+ ľudí na Filipínach, ktorí už desaťročia spolu žijú starnú a starajú sa jeden o druhého, píše portál Euronews.

image

Filmový festival inakosť pozýva na aktuálny ročník. Tešiť sa môžeš na 50 filmov rozdelených do viacerých sekcií

Joumana El Zein Khoury, výkonná riaditeľka World Press Photo, označila za znepokojujúce, že sa na sériu fotografií zamerala maďarská vláda. „Je to prvýkrát, čo v Európe čelíme cenzúre pre nejaké fotografie alebo obmedzenie pre určitý typ publika,“ povedala Khoury pre The Associated Press. „Bolo to pre nás naozaj niečo nové a mne to pripadalo veľmi smutné a hlavne veľmi znepokojujúce,“ dodala.

Prísny zákon

Maďarská vláda pod vedením nacionalistického premiéra Viktora Orbána zakázala mladým ľuďom účasť na výstave a obmedzila dostupnosť materiálov, ktoré propagujú alebo zobrazujú homosexualitu. Zatiaľ čo vláda trvá na tom, že zákon o „ochrane detí“ z roku 2021 je navrhnutý tak, aby chránil deti pred tým, čo nazýva sexuálna propaganda. 15 krajinách Európskej únie proti nemu podniklo právne kroky, pričom predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová to označila za „hanbu“.

Krajne pravicová poslankyňa Dóra Dúró, ktorá podala sťažnosť na fotografie, povedala, že bola pobúrená návštevou výstavy a odmietla tvrdenia, že rozhodnutie vlády obmedzuje slobodu tlače alebo slobodu prejavu. „To, ako žije LGBTI+ menšina, nie je najväčší problém na svete,“ povedala Dúró pre AP.

Fotografka Reyes Moralesová vo vyhlásení zaslanom e-mailom uviedla, že subjekty na jej fotografiách slúžia ako „ikony a vzory“ pre komunitu LGBTI+ na Filipínach a že „nie sú nebezpečné ani škodlivé“. „Čo je škodlivé, je obmedzenie viditeľnosti komunity LGBTI+ a jej práva na existenciu,“ napísala Reyes Morales. „Je mi smutno, že ich príbeh sa možno nedostane k ľuďom, ktorí to najviac potrebujú, je mi ľúto, že ich príbeh zostáva v tieni,“ dodala.

Tamas Revesz, bývalý člen poroty World Press Photo, ktorý je organizátorom maďarských výstav už viac ako tri desaťročia, uviedol, že mnohé fotografie na výstave – ako napríklad víťazná reportáž o vojne na Ukrajine – sú „tisíckrát vážnejšie a šokujúcejšie“. Než Moralesov seriál. „Rozhodnutie považujem za pomýlený a bezprecedentný krok,“ povedal Revesz.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:15