Filmový festival inakosť pozýva na nový ročník.Facebook/filmový Festival Inakosti/
StoryEditor

Filmový festival inakosť pozýva na aktuálny ročník. Tešiť sa môžeš na 50 filmov rozdelených do viacerých sekcií

Michal Čiernik17.10.2023., 13:00h

Inakosť spája je podtitul 17. ročníka Filmového festivalu inakosti (FFi), ktorý sa uskutoční od 22. do 28. 11. 2023 v Bratislave. Organizátori podujatia Iniciatíva Inakosť a Kvír film postupne zverejňujú novinky a filmy, ktoré si na podujatí budeš môcť pozrieť.

Lajkuj Brainee.sk na

Organizátori 17. ročníka Filmového festivalu inakosti chcú zdôrazniť jednotu a vzájomnú podporu v slovenskej LGBTI+ komunite a poukázať na odvahu nebáť sa byť iný.

„Príbehy, v ktorých sme hlavnými postavami my. Niekedy sú to drámy, inokedy komédie, no najradšej máme lovestory. Namiesto čiernobieleho filmu však volíme farebný. Naša rozdielnosť nás spája,“ znie odkaz na oficiálnom plagáte, ktorý pre FFi nafotil fotograf Jakub Gulyás a grafický dizajn navrhla Eva Šimovičová. Jeho tvárami sú ľudia reprezentujúci pestrú škálu slovenskej LGBTI+ scény.

image

Režisér filmu Prvý Slovenský Pride: Na pódiu ma prekvapil Ftáčnik, nie je to len o výstredných ľuďoch

Ako uvádzajú organizátori na svojej webovej stránke, tohtoročnou novinkou bude trojčlenná medzinárodná porota v súťažnej sekcii krátkych filmov. Okrem toho bude študentom filmových škôl pripravený aj nový Industry program a aj sprievodné podujatie inKonferencia.

Viac ako 50 filmov

Festival okrem úspešných zahraničných filmov, ktoré zaujali na medzinárodných podujatiach, predstaví aj skvosty z domácej tvorby. Sekcia Teplé Česko-Slovensko prinesie snímky českej a slovenskej produkcie, napríklad aktuálnu novinku Sone G. Lutherovej Šťastný človek, ktorá na MFF Cinematik získala cenu Literárneho fondu.

Sekcia venovaná ázijskej audiovizuálnej tvorbe je tento rok zameraná na Queer Hongkong. Premietanie pätice hongkonských titulov otvorí romantická klasika kultového režiséra Wong Kar-waia Šťastní spolu.

Obľúbená sekcia krátkych filmov bude rozdelená na štyri zahraničné pásma. Prvýkrát pôjde o súťažnú sekciu, v ktorej bude o najlepšom krátkom filme rozhodovať trojčlenná medzinárodná porota. V sekcii dostanú priestor aj slovenské krátke filmy. Medzi nimi aj nový film Gregora Valentoviča či dokument House of Velvet od Igora Smitku a Ivany Hucíkovej.

Ponuku krátkych filmov festivalu uzatvára nesúťažné pásmo zostavené v spolupráci s festivalom Fest Anča FFi x Fest Anča: Queer Animation, v ktorom dostanú priestor animované filmy. Podujatie myslí aj na najmenších a deťom premietne rodinné filmy zdôrazňujúce hodnoty lásky, priateľstva, tolerantnosti a vnímavosti voči inakosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 07:39