LGBTI+ žiadateľov o azyl zatvoria do plávajúceho väzeniaWikipedia/ashley Smith/
StoryEditor

LGBTI+ žiadateľov o azyl zatvoria do plávajúceho väzenia. Ružová loď Bibby Stockholm pojme až 500 pasažierov

Michal Čiernik26.10.2023., 11:30h

Na obytnú loď v Dorsete premiestnia niekoľko LGBTI+ ľudí, ktorí v Spojenom kráľovstve žiadajú o azyl. Údajne sa obávajú diskriminácie a obťažovania zo strany ostatných imigrantov.

Lajkuj Brainee.sk na

Charitatívna organizácia Rainbow Migration, ktorá pracuje s LGBTI+ ľuďmi hľadajúcimi azyl v Spojenom kráľovstve eviduje množstvo queer ľudí, ktorí budú premiestnení na obytnú loď.

Hovorca charitatívnej organizácie vo vyhlásení opísal kontroverznú loď ako „plávajúce väzenie“ a uviedol, že presťahovanie LGBTI+ ľudí do Bibby Stockholm by mohlo ešte viac traumatizovať tých, ktorí utiekli z „nepredstaviteľných a život ohrozujúcich situácií“.

image

Svetoznáma letecká spoločnosť po 20 rokoch zmenila uniformy. Po novom sú navrhnuté pre nebinárnu posádku

„Niektorí z LGBTI+ ľudí hľadajúcich azyl, ktorých podporujeme, už začali dostávať listy potvrdzujúce tento krok, čo je mimoriadne znepokojujúce,“ povedal pre PinkNews hovorca Rainbow Migration.

Zakázaný pohyb po prístave

Podľa organizácii sa nebudú môcť ľudia umiestnení na lodi voľne pohybovať po prístave a budú mať značne obmedzený prístup k potrebnej pomoci, keby došlo k nejakým incidentom. „Vieme, že LGBTI+ ľudia žiadajúci o azyl sú obzvlášť vystavení riziku ujmy a môžu čeliť vážnym problémom, keď sú nútení žiť v preľudnených podmienkach,“ prezradil hovorca.

Organizácia sa obáva, že  LGBTI+ ľudia zažijú diskrimináciu a obťažovanie zo strany iných ľudí, ktorí môžu mať homofóbne názory. Trans a intersexuálni ľudia môžu byť vystavení ešte väčšiemu riziku zneužitia a môžu byť nútení skrývať svoju rodovú identitu alebo sexuálnu orientáciu. „Ľudia, s ktorými pracujeme, sa obávajú presunu na loď kvôli vysokým rizikám,“ prezradila organizácia.

Zdravotné riziko

Zástancovia ľudských práv a britská vláda sa mesiace nevedela zhodnúť či je loď Bibby Stockholm vôbec schopná ubytovať imigrantov. Hlavne kvôli nedávnemu objavu nebezpečnej baktérie Legionela v zdroji pitnej vody na lodi. Táto baktéria môže spôsobiť vážnu formu zápalu pľúc.

Vláda sa však pevne drží svojho plánu. Podľa ministra pre imigráciu Roberta Jenricka bolo v utorok (24. októbra) na palube 50 ľudí. Ministerstvo vnútra však kapacitu lode plánuje maximálne využiť a ubytovať tam 500 ľudí.

image

Ministerstvo vnútra však kapacitu lode plánuje maximálne využiť a ubytovať tam 500 ľudí.

Profimedia.cz/

Plán Bibby Stockholm bol spustený v snahe znížiť náklady na ubytovanie imigrantov. V súčasnosti väčšina ľudí zostáva v hoteloch, kým čakajú na rozhodnutie ministerstva vnútra.

Ani to sa im však veľmi nedarí, pretože podľa tieňovej ministerky vnútra Yvette Cooperovej, sú náklady na loď päťkrát vyššie ako v azylových hoteloch. Uviedla, že v súčasnosti to vychádza na približne 800 libier (vyše 900 eur)  na osobu a noc.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 12:32