Masaker na východe USA.Čtk/
StoryEditor

Masaker na východe USA. Inštruktor zbraní zastrelil 22 ľudí a ďalších 60 zranil

iDnes.czČTK26.10.2023., 09:00h

Pri streľbe na niekoľkých miestach amerického mesta Lewiston v štáte Maine prišlo o život podľa rôznych zdrojov 15 až 22 ľudí. Zranených je okolo 50 až 60. Po podozrivom Robertovi Cardovi, ktorého v minulosti armáda vycvičila ako inštruktora zaobchádzania so zbraňami, pátrajú stovky policajtov.

Lajkuj Brainee.sk na

K tragédii došlo v stredu večer miestneho času v 36-tisícovom meste Lewiston. Hlásenia prišli z bowlingovej herne, reštaurácie a distribučného centra maloobchodného reťazca Walmart.

Podľa agentúry Reuters je masaker z Lewistonu najhorší od augusta 2019, kedy strelec v texaskom El Pase zabil 23 ľudí.

image

Masové zabíjanie migrantov na hraniciach. Tisíce afrických utečencov hľadali lepší život, našli len smrť

Polícia na sociálnych sieťach vyzvala miestnych obyvateľov, aby sa zamkli vo svojich domovoch a nevychádzali von. Na Facebooku tiež zverejnila fotografiu podozrivého, na ktorej je vidieť muž v modrých nohaviciach a hnedej mikine so zrejme automatickou či poloautomatickou zbraňou. Verejnosť strážcovia zákona prosí o pomoc pri identifikácii podozrivého.

Člen armádnych záloh

Neskôr identitu muža zverejnili a upresnili, že hľadajú štyridsaťročného Roberta Carda, certifikovaného inštruktora strelných zbraní a člena amerických armádnych záloh. V minulosti bol zatknutý kvôli domácemu násiliu. „Je ozbrojený a považujeme ho za nebezpečného,“ stojí v oznámení.

Agentúra AP napísala, že Card je armádou vyškolený inštruktor v zaobchádzaní so zbraňami, ktorý mal v poslednom čase psychické problémy. Dva týždne tento rok v lete strávil v psychiatrickom zariadení. Počul vraj hlasy a vyhrážal sa, že zaútočí na vojenské výcvikové stredisko v meste Saco v Maine.

Desiatky obetí

Server spravodajskej televízie NBC News pôvodne s odvolaním sa na políciu mesta Lewiston informoval o 22 mŕtvych, neskôr bilanciu znížil na 15 až 20 obetí. Zranených je podľa NBC 50, pričom nie všetci boli postrelení. Niektorí zrejme utrpeli zranenie v tlačenici. Televízia CNN píše stále o najmenej 22 mŕtvych, podľa agentúry AP zahynulo v Lewistone najmenej 16 osôb a počet obetí zrejme ďalej porastie.

Polícia tiež oznámila, že našla biele auto SUV, ktorým podľa nej Card odišiel z Lewistonu do 11 kilometrov vzdialeného mesta Lisbon. Aj v Lisbone boli ľudia vyzvaní, aby nevychádzali z domovov, v oboch mestách dnes zostanú zatvorené úrady a školy.

image

Polícia zverejnila zábery z bezpečnostných kamier, na ktorých je podozrivý Robert Card. 

Čtk/

Server NBC News uviedol, že 22 mŕtvych je takmer rovnaký počet, ktorý je v 1,4-miliónovom Maine bežne zavraždený za celý rok. Vlani tu polícia registrovala 29 vrážd, v roku 2020 o deväť menej.

Útoky strelnou zbraňou sú v USA veľmi časté. Od začiatku tohto roka bolo v krajine zaznamenaných 564 prípadov masovej streľby, uvádza nezisková organizácia Gun Violence Archive. Tá do štatistiky zahŕňa prípady, keď pri streľbe utrpia zranenie alebo prídu o život najmenej štyria ľudia, nepočítajúc v to strelca.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 11:43