Masové zabíjanie migrantov na hraniciach.Twitter/afrahnasser/
StoryEditor

Masové zabíjanie migrantov na hraniciach. Tisíce afrických utečencov hľadali lepší život, našli len smrť

Michal Čiernik21.08.2023., 12:30h

Nová správa organizácie Human Rights Watch obviňuje saudskoarabskú pohraničnú stráž z masového zabíjania migrantov pozdĺž jemenskej hranice.

Lajkuj Brainee.sk na

Stovky ľudí, prevažne z Etiópie, po prekročení vojnou zmietaného Jemenu, mali byť bez milosti zastrelení na hraniciach so Saudskou Arábiou. Do krajiny išli za lepším životom a lepšími pracovnými podmienkami. Pohraničná stráž im však venovala len spŕšku guliek.

Správa od organizácie Human Rights Watch, odhaľuje priame svedectvá migrantov, ktorí tvrdia, že na drsnej severnej hranici Jemenu so Saudskou Arábiou na nich saudská polícia a vojaci strieľali výbušnými zbraňami.

Ako na strelnici

Jedným z nich je aj Mustafa Soufia Mohammed ktorý na vlastnej koži zažil nočnú moru na hraniciach. Prezradil, že v jeho 45 člennej skupine boli ženy aj deti. Niektorí z nich krupobitie guliek neprežili. „Streľba neutíchala. Ani som si nevšimol, kedy ma postrelili,“ povedal, „až keď som sa pokúsil vstať, zistil som, že mi chýba časť mojej nohy,“ opísal pre BBC desivý zážitok 21-ročný Etiópčan.

image

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa do Saudskej Arábie každý rok pokúsi dostať viac ako 200-tisíc ľudí.

Twitter/afrahnasser/

Bol to brutálny, chaotický koniec trojmesačnej cesty plnej nebezpečenstva, hladovania a násilia zo strany jemenských a etiópskych pašerákov. „Do Saudskej Arábie som odišiel, pretože som chcel zlepšiť život svojej rodiny,“ povedal otec dvoch detí, „ale to, v čo som dúfal, sa nenaplnilo. Teraz za mňa robia všetko rodičia,“ prezradil.

Nebezpečná cesta k hraniciam

Už len dostať sa k hraniciam so Saudskou Arábiou je náročná a nebezpečná cesta. Všetko začína už na mori. Príkladom je aj nedávne stroskotanie lodi pri pobreží Džibutska, po ktorom zostalo nezvestných viac ako 24 migrantov. V Jemene sú hlavné trasy migrantov posiate hrobmi ľudí, ktorí na ceste zomreli.

image

Imigrantka s iránskymi koreňmi. Nová švédska ministerka životného prostredia má len 26 rokov

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa aj napriek tomu viac ako 200-tisíc ľudí ročne pokúsi o túto smrteľnú cestu, za ktorú si podľa BBC musia utečenci zaplatiť približne 2500 dolárov na osobu. 

Masové vraždenie

Incidenty uvedené v najnovšej správe HRW sa však líšia rozsahom a povahou. „To, čo sme zdokumentovali, sú v podstate masové vraždy,“ povedala pre BBC hlavná autorka správy Nadia Hardmanová. „Ľudia opisovali miesta, ako vražedné polia, telá boli porozhadzované po celom svahu,“ povedala.

Správa, ktorá sa vzťahuje na obdobie od marca 2022 do júna tohto roku, podrobne popisuje 28 samostatných incidentov s výbušnými zbraňami a 14 incidentov streľby z bezprostrednej blízkosti. „Videla som stovky snímok a videí, ktoré mi poslali tí, čo prežili. Zobrazujú dosť desivé zranenia a výbuchy,“ prezradila Hardmanová.

Odľahlosť hraničných priechodov a ťažkosti pri pátraní tých čo prežili znemožňujú zistiť presný počet obetí, tvrdia autori. „Vieme o minimálne 655 mŕtvych, ale pravdepodobne to budú tisíce,“ povedala Hardmanová. „Fakticky sme preukázali, že vraždenie je rozšírené a systematické a môže predstavovať zločin proti ľudskosti,“ povedala.

Saudskoarabské popierania

Saudskoarabská vláda uviedla, že berie obvinenia vážne, ale dôrazne odmietla charakteristiku OSN, že zabíjanie bolo systematické alebo rozsiahle. „Na základe obmedzených poskytnutých informácií,“ odpovedala vláda, „orgány v kráľovstve neobjavili žiadne informácie ani dôkazy, ktoré by potvrdili alebo podložili obvinenia.“

Správa od Human Rights Watch je zatiaľ najpodrobnejšia, obsahuje viaceré správy očitých svedkov a satelitné snímky hraničných priechodov, kde údajne došlo k mnohým vraždám, ako aj provizórnych pohrebísk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:50