Ako sú na tom európske krajiny s recykláciou? Umiestnenie Slovenska ťa prekvapíUnsplash/jas Min/
StoryEditor

Ako sú na tom európske krajiny s recykláciou? Umiestnenie Slovenska ťa prekvapí

Michal Čiernik19.10.2023., 13:00h

Podľa zverejnených údajov z Eurostatu to z recykláciou v Európe nevyzerá až tak zle. Rýchlosť tohto pokroku sa však spomaľuje, varujú odborníci.

Lajkuj Brainee.sk na

Recyklácia nášho odpadu je kľúčovým spôsobom, ako znížiť spotrebu primárnych zdrojov ich nahradením sekundárnymi materiálmi, ktoré už boli aspoň raz použité. V nektorých krajinách Európy je to však stále sci-fi.

Priemerný občan EÚ vyprodukoval v roku 2020 4,8 tony odpadu – ale len 38 percent z toho bolo recyklovaných. V niektorých členských štátoch ide stále viac ako 60 percent odpadu z domácností na skládky, uvádza portál Euronews.

Domácnosti produkujú len 9 percent celkového odpadu

V roku 2020 predstavoval celkový odpad vyprodukovaný v EÚ všetkými hospodárskymi činnosťami a domácnosťami 2 154 miliónov metrických ton. To je 4 815 kilogramov na osobu.

image

Zelené videohry. Ako virtuálny svet môže pomôcť uzdraviť ten skutočný

V skutočnosti však domácnosti vyprodukovali len 9,4 percenta tohto odpadu. Za drvivú väčšinu je zodpovedné stavebníctvo (37,5 percenta) a ťažba nerastných surovín (23,4 percenta). Tieto odvetvia vytvárajú viac ako 60 percent celkového odpadu v Európskej Únii.

image

V skutočnosti však domácnosti vyprodukovali len 9,4 percenta tohto odpadu.

Eurostat/

Čo sa týka krajín, najhoršie sú na tom Nemecko a Francúzsko. Na celkovom množstve vyprodukovaného odpadu v EÚ sa najviac podieľali Nemecko (401 miliónov ton) a Francúzsko (310 miliónov ton). Do roku 2020 boli tieto dve krajiny zodpovedné za jednu tretinu ceôkového odpadu EÚ na úrovni 19 a 14 percent.

Slovensko je na tom prekvapivo dobre. Ročne vyprodukujeme v priemere 12,8 milióna ton odpadu. Lepšie je na tom už len jedenásť krajín, ktoré majú ale menej ako štyri milióny obyvateľov. V produkcii odpadu sme predbehli napríklad Nórsko, Estónsko, Írsko, Dánsko, či dokonca Fínsko, ktoré s približne rovnakým počtom obyvateľov vyprodukuje až 116 miliónov ton odpadu ročne.

Spracovanie odpadu

V roku 2020 sa v EÚ spracovalo 1 971 miliónov ton odpadu, zvyšok vyprodukovaného odpadu sa vyviezol. Spracovanie odpadu sa delí na dve hlavné kategórie: zhodnocovanie a zneškodňovanie. Zhodnocovanie zahŕňa recykláciu, energetické zhodnocovanie a zasypávanie, pri ktorom sa odpad využíva na reštrukturalizáciu vyťažených priestorov, ako sú štrkoviská a podzemné bane. Zneškodňovanie zahŕňa skládkovanie a spaľovanie.

image

Namiesto odkaliska umelecká galéria a botanická záhrada na mieste toxickej hlušiny. Aj takto môžu vyzerať bývalé bane

Eurostat zistil, že 39,9 percent spracovaného odpadu sa recyklovalo, 12 percent sa zasypalo a podiel energetického zhodnotenia predstavoval 6,5 percent.

V EÚ sa podiel spracovania odpadu zvýšil zo 45,9 percenta v roku 2004 na 59,1 percenta v roku 2020. Podiel zneškodňovania klesol v rovnakom období z 54,1 percenta na 40,9 percenta.

Recyklovanie v Európskej únii

V roku 2020 bol podiel recyklácie na celkovom spracovaní odpadu v EÚ 39,9 percenta. Miera recyklácie sa značne líšila od 5,2 percenta v Rumunsku po 83,2 percenta v Taliansku.

Slovensko je aj v tomto ukazovateli na tom veľmi dobre. Spolu s Litvou je na treťom mieste so 64 percentami zrecyklovaného odpadu. Pred nami je už len Belgicko so 74 percentami a spomínané Taliansko. Najhoršie je na tom Srbsko, kde sa recykluje len tri percentá odpadu.

Hlavným dôvodom tohto obrovského rozdielu v podiele recyklácie sú ekonomické aktivity, ktoré vytvárajú odpad. V roku 2020 bol totiž vo Fínsku podiel ťažby na celkovom odpade 75 percent, vo Švédsku 77 percent a v Rumunsku 84 percent.

Môžu za to obrovské zásoby nerastov v týchto krajinách. Vo Fínsku , je napríklad v prevádzke približne 40 baní, ktoré okrem iného produkujú nikel, zinok, lítium, kobalt a zlato.

Od roku 2001 do roku 2021 vrástla miera recyklácie v EÚ o 21 percent. Aj v tomto ohľade sme si ako krajina najviac polepšili spolu s Litvou, Lotyšskom a Slovinskom. V priebehu 20 rokov sa naša miera recyklácie zvýšila až o 44 percent.

Vyvážame najmenej

Slovensko je poctivé aj čo sa týka vývozu odpadu do zahraničia. Spolu s Maltou, Českom a Cyprusom vyvážame len 0,1 milióna ton, čo je najmenej z celej Európskej únie.

Podľa Európskej environmentálnej agentúry môže za lepšie výsledky jednotlivých krajín v oblasti recyklácie zavedenie systémových opatrení. Ide napríklad o zákaz skládkovania biologicky rozložiteľného odpadu alebo neupraveného komunálneho odpadu a povinný triedený zber druhov komunálnych odpadov, najmä bioodpadov. 

Popredné krajiny majú tiež ekonomické nástroje, ako sú dane zo skládkovania a spaľovania a poplatky za zber odpadu, ktoré výrazne podporujú recykláciu.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 16:28