Ilustračná fotografiaHenrich Mišovič/Tasr
StoryEditor

Užívaš si festivaly s výčitkami svedomia, že nie si ekologický? Prinášame tipy, vďaka ktorým budeš

Viera Nemcová12.08.2023., 10:30h

Možno je to tvoja ideálna predstava – užiť si leto na festivaloch. Presúvať sa z miesta na miesto a nechať sa unášať vlnou zážitkov. Každá cesta a každá aktivita má však svoju cenu, a nielen ekonomickú, ale aj ekologickú. Prezradíme ti, čo robiť, aby si bol k planéte viac ohľaduplný, ale neprišiel o žiadnu zábavu.

Lajkuj Brainee.sk na

Môže byť leto na festivaloch ohľaduplné k prírode?

Odpoveď na túto otázku by mala zaujímať teba, ale aj organizátorov. Ak sa čoraz väčší počet ľudí  bude zaujímať o osud našej planéty, s jej katastrofálnymi vyhliadkami by to nemuselo byť také čierne.

Niekedy stačí urobiť iba malé kroky, ktoré v globálnom meradle môžu znamenať významnú zmenu. Napríklad si predstav, že si všetci účastníci festivalu prinesú vlastnú fľašu (nie z jednorázovo použiteľného plastu). O koľko tisíc kusov zbytočného a škodlivého odpadu z fliaš sa príroda ušetrí? A pritom, ide o úplne najjednoduchšiu vec, ktorú môže urobiť každý z nás.

Udržateľnosť je jednou z najväčších súčasných výziev celého sveta. Extrémnejšie a častejšie sa opakujúce následky klimatických zmien nás nútia, aby sme život uchopili odlišným spôsobom, ako to robili ľudia roky pred nami.

Pokiaľ ide o organizátorov, bolo by ideálne, keby išli príkladom a ukázali, že zdolať výzvy na ceste k zníženiu uhlíkovej stopy, nemusí byť tak náročné, ako sa zdá. Mnohé festivaly, a nezáleží na ich zameraní, už zapracovali na tom, aby prinášali ekologické alternatívy pri ponúkaných službách. Stále však je, čo zlepšovať.

Tipy, s ktorými odľahčíš svoju uhlíkovú stopu aj na festivale

Poradíme ti 5 dôležitých tipov, s ktorými sa hrdo môžeš zaradiť medzi ekologických, festivalových nadšencov.

1. Prines si vlastný stan. Nie, naozaj nemusíš nevyhnutne kupovať nový. Ak je to možné, požičaj si ho alebo kúp z druhej ruky. Ušetríš peniaze aj planétu. Niektoré festivaly stany požičiavajú priamo na mieste konania.

Stan nie je práve vec, ktorá sa dá ľahko a kompletne zrecyklovať. Najbežnejšie používaným materiálom na jeho výrobu je polyester alebo nylon. Sú to syntetické vlákna, ktoré majú dlhú životnosť, dobre držia tvar aj farbu, ale ich rozložiteľnosť v prírode trvá roky. Recyklácia je síce možná, ale je náročná.

image

Ilustračná fotografia

Henrich Mišovič/Tasr

2. Každý festival alebo každé podujatie by malo dôsledne recyklovať a rozmiestniť vhodné separačné nádoby po celom areáli. Tým motivuje návštevníkov a pomôže znížiť množstvo nerecyklovateľného odpadu, ktoré sa pohybuje v stovkách kilogramov.

Zmiešaný odpad sa prakticky nedá recyklovať, obyčajne putuje len na skládky a do spaľovní. Ak sa rozhodneš vyhodiť nádoby, v ktorých si mal jedlo, určite v nich nenechávaj zvyšky jedla. Takto špinavé obaly tiež patria k tým, ktoré sa nedajú zrecyklovať.

3. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť používaniu jednorázových plastových obalov, je nahradiť ich udržateľnými a opakovateľne používateľnými verziami. Fľaša zo skla alebo z nerezu, prenosné poháre na kávu alebo čaj. Dnes je na trhu neskutočne široká ponuka, vyberieš si z rôznych materiálov, ale aj dizajnov.

Prines si tiež vlastné nádoby na jedlo alebo si ho kúp v obaloch, ktoré sa dajú kompostovať. Medzi obnoviteľné a recyklovateľné materiály patrí aj korok alebo bambus. Sú ľahké, dobre sa udržiavajú a sú skvelou alternatívou plastov. Existujú už aj náhrady plastov, ktoré sú vyrobené na báze kukurice, cukrovej trstiny alebo pšeničnej slamy. Sú pevné a na pohľad ich nerozoznáš od plastu.

4. Cestovanie ja kapitola sama o sebe. O jeho vplyve na životné prostredie vieme už veľa, a napriek tomu, je úplne bežné, že v nekonečnej kolóne smerujúcej na to isté miesto, v každom aute sedí jeden človek celkom sám. Riešením je zdieľaná doprava, verejná doprava alebo niektoré festivaly ponúkajú svoje autobusy, ktoré návštevníkov zvážajú na miesto konania.

5. Zvažuj každý svoj nákup. Je jedno, či sa na festival chystáš alebo už na ňom si, premysli si svoje nakupovacie návyky. Naozaj potrebuješ nové oblečenie, topánky, náramky alebo trblietavé tetovacie šablóny? Iste, sú to lákavé kúsky, ale naozaj ich využiješ? To isté platí aj pri jedle. Žalúdok máme všetci iba jeden a plytvanie jedlom je celosvetový problém, ktorý vyčerpáva vzácne prírodné zdroje (voda, pôda, energie). Ak si vyberieš prevažne zeleninové jedlá, planéta rozhodne nebude protestovať.

Festivaly budúcej generácie

V roku 2022 sa organizácia hudobných podujatí vrátila na vrchol (po období pandémie) a prekonávala trendy z minulých rokov. Tento typ biznisu sa stal jedným z najdôležitejších v Európe a s obratom 643 miliárd EUR reprezentoval 4,4 % HDP celej Európskej Únie.

Vzhľadom na také významné čísla, je vhodné si položiť otázku, aký vplyv majú festivaly a príslušné priemyselné odvetvie na životné prostredie? Odhaduje sa, že na festivale každá osoba, návštevník alebo zamestnanec, môže vytvoriť uhlíkovú stopu 25 kilogramov oxidu uhličitého.

image

Ilustračná fotografia

Henrich Mišovič/Tasr

Existuje organizácia AGF (A Greener Festival), ktorá pomáha festivalom stať sa udržateľnými už od roku 2005 a od roku 2007 poskytuje aj certifikáty pomocou nezávislého auditu. Hodnotenie zahŕňa prístup festivalu ku kľúčovým prvkom udržateľnosti, vrátane energie, jedla, dopravy, odpadu, využívania vody a tiež dodržiavanie stratégií na znižovanie uhlíkových emisií.

Dvakrát bol nominovaný v užších výberoch aj Festival Pohoda, pričom v roku 2019 bol jediným festivalom z okolitých krajín, ktorý sa dostal do shortlistov týchto prvých európskych zelených ocenení.

V prvom rade ide o činy, a preto vybrané európske festivaly už ponúkajú výhradne vegetariánske a vegánske jedlá, workshopy o upcyklácii, zabezpečujú recykláciu vody, ponúkajú jedlo v kompostovateľných nádobách, využívajú lokálne firmy a ich služby.

Okrem toho, obmedzujú používanie dieslových motorov a generátorov na fosílne palivá, uprednostňujú energiu zo znovuobnoviteľných zdrojov a tiež vítajú prechod na digitalizáciu, ktorá výrazne znižuje náklady a aj odpad spojený s tlačením papierových plagátov a lístkov.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 01:52