Havai v plameňoch.Čtk/
StoryEditor

Havaj v plameňoch. Ľudia pred požiarmi utekali do oceánu, celé historické mesto ľahlo popolom

iDnes.czČTK10.08.2023., 10:30h

Americký prezident Joe Biden nariadil mobilizáciu všetkých dostupných federálnych prostriedkov na pomoc Havajským ostrovom, ktoré sužujú lesné požiare. Podľa najnovších informácií si plamene na ostrove Maui vyžiadali už 36 mŕtvych a desiatky zranených.

Lajkuj Brainee.sk na

Tisíce ľudí sa museli evakuovať, niektorí pred ohňom utekali do oceánu. Americká pobrežná stráž uviedla, že z vody zachránila najmenej tucet ľudí. Oheň pohltil veľkú časť historického mesta Lahaina a poškodil alebo zničil 270 budov. „Vyzerá to tu ako z nejakého vojnového filmu,“ povedala pre Hawaii News Now miestna obyvateľka Chrissy Lovittová. Podľa nej v mestskom prístave horia všetky lode.

Biden v noci na štvrtok uviedol, že okrem federálnej pomoci sa do záchranných prác na Havajských ostrovoch zapojí aj pobrežná stráž a námorníctvo, zatiaľ čo námorná pechota poskytla na boj s požiarmi vrtuľníky Black Hawk.

Zničujúce plamene na druhom najväčšom havajskom ostrove sú živené silným vetrom spôsobeným hurikánom Dora, ktorý sa prehnal južne od Havajských ostrovov. Až keď búrka o niečo zoslabla, umožnila záchranárom prelet nad historickým mestom Lahaina aby vyhodnotili rozsah skazy.

Mesto spálené na popol

Letecké zábery ukázali v letovisku desiatky domov a podnikov zrovnaných so zemou. Spálené boli aj lode v prístave a nad mestom sa vznášal hustý dym, píše AP.

Viceguvernérka Sylvia Lukeová, ktorá v utorok vyhlásila stav núdze, uviedla, že plamene „vypálili celé komunity“  a vyzvala cestovateľov, aby sa miestu vyhýbali. „Nie je to bezpečné,“  uviedla.

image

Podľa predstaviteľa štátnej dopravy Eda Sniffena sa pokúša opustiť ostrov asi 4-tisíc návštevníkov.

Twitter/green_party_us/

Nie je jasné, koľko ľudí sa muselo evakuovať, píše AP, podľa ktorej je však v štyroch dostupných ubytovacích kapacitách viac ako 2 100 ľudí. Ďalšie tisíce ľudí našli prístrešie na letisku Kahului, hlavnom letisku na Maui. Podľa predstaviteľa štátnej dopravy Eda Sniffena sa pokúša opustiť ostrov asi 4-tisíc návštevníkov.

image

Požiare v Grécku vyháňajú turistov aj z ďalších ostrovov. V plameňoch je Korfu a Evia

Miestne úrady uviedli, že tri veľké požiare sú na Maui stále aktívne a mimo kontroly. Niekoľko požiarov horí aj na ostrove Big Island, známom aj ako ostrov Havaj, ktorý je susedným ostrovom Maui.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 22:03