Elizabeth Short mala telo prerezané na polovicu a príšerný úsmev vyrytý do tváre.Twitter/missingvanished, Gonzalomjimenez/
StoryEditor

Stovky podozrivých, brutálna vražda zostáva aj tak nevyriešená. Krásnu ženu rozrezali napoly, do tváre jej vyryli úsmev

Michal Čiernik14.09.2023., 08:00h

15. januára 1947 bola 22-ročná začínajúca herečka Elizabeth Short nájdená brutálne zavraždená v Los Angeles. Telo mala prerezané na polovicu a príšerný úsmev vyrytý priamo do tváre. Ohavný skutok ostáva dodnes nevyriešenou záhadou.

Lajkuj Brainee.sk na

15. januára 1947 bolo v losangeleskej štvrti Leimert Park nájdené mŕtve telo Elizabeth Short, prezývanej Black Dahlia. Prvá osoba, ktorá nahlásila hrozný výjav, bola matka na rannej prechádzke so svojím dieťaťom, uvádza portál Allthatsinteresting.

Podľa spôsobu, akým bolo telo Shortovej naaranžované, si žena najskôr myslela, že ide o figurínu. 

Zmrzačené telo

22-ročná Short bola v páse rozrezaná na dve časti a úplne zbavená krvi. Niektoré z jej orgánov boli odstránené a úhľadne položené k telu. Z jej stehien a pŕs boli odrezané kusy mäsa.

Najmrazivejším zmrzačením však boli tržné rany na jej tvári. Vrah jej rozrezal každú stranu tváre od kútikov úst až po uši, čím vytvoril takzvaný „ glasgowský úsmev “.

Keďže telo už bolo umyté, detektívi z losangeleského policajného oddelenia dospeli k záveru, že musela byť zabitá inde. V blízkosti jej tela detektívi zaznamenali odtlačky päty a cementové vrece so stopami krvi, ktoré pravdepodobne použili na prevoz jej tela na prázdny pozemok.

Novinárska bomba

Ako prví na miesto dorazili reportéri z miestnej tlače, ktorí pred uzavretím miesta činu urobili množstvo fotografií. Po tom, čo ju identifikovali, novinári zavolali jej matke a predstierali, že vyhrala súťaž krásy. Najprv z nej takýmto spôsobom dostali všetky informácie zo života Elizabeth a na konci jej povedali, že je mŕtva.

Média sa začali o prípad viac zaujímať a z tajomnej brutálnej vraždy chceli vyžmýkať čo najviac. Elizabeth Short, začali označovať za sexuálnu deviantku. Dali jej prezývku „Black Dahlia“, pretože údajne často nosila vyzývavé čierneho oblečenie. Išlo o odkaz na film The Blue Dahlia , ktorý bol v tom čase hitom. Niektorí ľudia šírili falošnú fámu, že obeť je prostitútka, zatiaľ čo iní bezdôvodne tvrdili, že rada provokovala mužov, pretože je lesba.

K jej tajomnosti sa pridalo aj to, že Short bola údajne hollywoodskou nádejou. Len šesť mesiacov pred smrťou sa presťahovala do Los Angeles, kde pracovala ako čašníčka. Žiaľ, nemala žiadnu známu hereckú rolu a preslávila ju až jej smrť.

Odmena za vraha

K obrovskej medializovanosti nepomohla ani vysoká odmena až 10-tisíc dolárov za vraha. Tá totiž viedla k hromadným priznaniam, ktoré políciu ešte viac zmiatli. Len za nasledujúci rok po vražde sa kvôli peniazom priznalo viac ako 60 ľudí a dokopy je evidovaných 500 priznaní.

image

Nevysvetliteľné zmiznutie či vraždy sériového vraha. Prinášame ti ďalšie prípady, o ktorých si pravdepodobne nepočul

Polícia vypočula 150 podozrivých mužov, ktorí s ňou mali spojenie alebo by mohli byť schopní trestného činu. Nikomu však ohavný skutok nedokázala pripísať.

Možní páchatelia

Jedným z podozrivých bol George Hodel. Roky po vražde dokonca polícia odpočúvala jeho dom, no ani po zaujímavých nahrávkach ho neboli schopní obviniť. „ Ak by som aj zabil Black Dahliu, nemôžu to nijako dokázať. Nemôžu hovoriť s mojou sekretárkou, pretože je mŕtva,“ znela časť nahrávky

Na Hodela upozornil po rokoch aj jeho vlastný syn, ktorý našiel vo veciach po svojom otcovi dôkazy spojené s brutálnou vraždou. Z jeho vyšetrovania nakoniec vznikla aj kniha Black Dahlia Avenger.

V roku 2017 britská autorka Piu Eatwell oznámila, že konečne vyriešila desiatky rokov starý prípad, a svoje zistenia zverejnila v knihe s názvom Black Dahlia, Red Rose: The Crime, Corruption, and Cover-Up of America‘s Greatest Unsolved Murder.

Tvrdila, že skutočným vinníkom bol Leslie Dillon, muž, ktorého polícia nakrátko považovala za primárneho podozrivého, ale nakoniec ho nechala ísť. Podľa autorky Dillon, ktorý pracoval ako poslíček, zavraždil Shortovú na príkaz Marka Hansena, majiteľa miestneho nočného klubu a kina. Ten mal byť do obeti zamilovaný no ona ho odmietla.

Napriek všetkým dôkazom, ktoré na neho poukazovali, Dillon nebol nikdy obvinený zo zločinu. Eatwell tvrdí, že bol prepustený kvôli väzbám Marka Hansena na niektorých policajtov v LAPD.

Eatwellovej teórie však neboli dokázané, pretože každý, kto sa podieľal na pôvodnom prípade vraždy Black Dahlia, je už s najväčšou pravdepodobnosťou mŕtvy a mnoho oficiálnych dokumentov LAPD zostáva zamknutých v trezoroch.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 20:42