Je to 59 rokov od atentátu na J. F. Kennedyho.Wikipedia/
StoryEditor

Vražda Kennedyho je zahalená rúškom tajomstiev aj po takmer 60 rokoch. Pravdu sa už asi nedozvieme, zabili aj jeho vraha

Michal Čiernik21.11.2023., 11:00h

Pripomíname si 60. výročie atentátu na amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Vražda americkej hlavy štátu aj dnes prináša viaceré otázniky.

Lajkuj Brainee.sk na

V roku 1960 sa stal 43-ročný Kennedy 35. prezidentom USA a po Rooseveltovi bol aj druhý najmladší. Počas svojho krátkeho pôsobenia však zažil turbulentné udalosti s ktorými sa musel vysporiadať. Studená vojna v plnej sile vyskúšala nie len zahraničnú, ale aj domácu politiku mladého prezidenta.

Kubánska kríza

Najprv v roku 1961 sa snažil zvrhnúť komunistického vodcu Fidela Castra a tak poraziť východný režim na Kube. Plán poslať 1400 kubánskych exulantov vycvičených CIA však skončil krvavým fiaskom a najväčšou prehrou Kennedyho.

image

Atentát na Kennedyho či šírenie HIV. Z čoho všetkého obviňujú tajomný Maltézsky rád?

Problémy na Kube však musel riešiť aj nasledujúci rok, počas neslávne známej raketovej krízy. Po tom, čo sa Kennedy dozvedel, že Sovietsky zväz buduje na Kube množstvo jadrových a raketových stanovíšť dlhého doletu, ktoré by mohli predstavovať hrozbu pre kontinentálne Spojené štáty, vyhlásil námornú blokádu Kuby. Dva týždne trvajúca napätá patová situácia vyústila v dohodu. Chruščov súhlasil s likvidáciou sovietskych rakiet na Kube výmenou za americký prísľub, že nenapadnú ostrov a odstránia americké rakety v blízkosti sovietskych hraníc, uvádza History.com

image

K atentátu na Kennedyho došlo 22. novembra krátko po 12:30.

Wikipedia/

Atentát prezidenta

22. novembra 1963 prezident a jeho manželka pristáli v mexickom Dallase. Z letiska potom skupina cestovala v kolóne na Dallas Trade Mart, miesto Jackovho ďalšieho stretnutia. Krátko po 12:30, keď kolóna prechádzala centrom Dallasu, zazneli výstrely. Kennedy bol zasiahnutý dvakrát, do krku a hlavy, a bol vyhlásený za mŕtveho krátko po príchode do neďalekej nemocnice. Vo vozidle ho sprevádzala manželka Jacqueline, texaský guvernér a jeho manželka.

image

Vo vozidle ho sprevádzala manželka Jacqueline, texaský guvernér a jeho manželka.

Wikipedia/

Polícia vzápätí zatkla dvadsaťštyri ročného Leeho Harveyho Oswalda, bývalého ostreľovača námornej pechoty. Podľa oficiálneho vyšetrovania Oswald konal sám a vypálil tri guľky z okna na šiestom poschodí v juhovýchodnom rohu Knižného depozitára kde pracoval.

„Tým mužom je 24-ročný Lee Oswald, zástanca ľavicových káuz, aktívny člen výboru Fair Play pre Kubu, zarytý obdivovateľ Ruska a kubánskeho Fidela Castra, muž, ktorý kedysi žil v Rusku,“ informovala o tom v tom čase CBS News. Oswald počas výsluchu akúkoľvek vinu poprel. „Nikoho som nezastrelil,“ povedal novinárom.

image

Atentát na údajného vraha Oswalda, ktorý mal zabiť 35. amerického prezidenta.

Wikipedia/

Vražda vraha

Skutočnú pravdu sa však už nedozvieme. V nedeľu ráno 24. novembra pred novinármi viedli Oswalda z policajného riaditeľstva v Dallase k premiestneniu do okresnej väznice. Na chodbe však zaznel výstrel zo zbrane majiteľa nočného klubu Jacka Rubyho, ktorý Oswalda trafil do brucha. „Chcel som ušetriť vdovu po zosnulom prezidentovi od útrap, ktorými by musela prejsť pri procese s vrahom svojho manžela,“ tvrdil na svoju obhajobu.

V tom istom rozhovore však povedal niečo, čo rozdúchalo závan pochybností. „Svet sa nikdy nedozvie pravdu o atentáte: inými slovami, moje pravdivé motívy... Nanešťastie ma tí ľudia, ktorí tým toľko získali a ktorí mali silný motív ma dostať do tejto situácie, nikdy nedovolia, aby skutočná pravda uzrela svetlo sveta.“ Ruby bol odsúdený na trest smrti, odvolal sa, ale než mohol začať ďalší proces, dostal rakovinu pľúc a v roku 1967 zomrel uvádza iDnes.cz Oswald zomiera na strelné zranenie pár dní po atentáte v rovnakej nemocnici ako prezident Kennedy.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 11:48