.Twitter/cespoolpod/
StoryEditor

Smrť Jeannette nedá vyšetrovateľom spávať ani po 50 rokoch. Bola súčasťou satanistického rituálu alebo obeťou masového vraha?

Michal Čiernik27.08.2023., 08:00h

V tomto dodnes nevyriešenom prípade z roku 1972 bolo na vrchole útesu vysoko nad opusteným kameňolomom v meste Springfield objavené telo dospievajúceho dievčaťa. Mŕtvolu našli vďaka psovi, ktorý domov svojmu pánovi priniesol ľudské predlaktie v pokročilom štádiu rozkladu. Z tajomnej vraždy podozrievali miestne čarodejnice či sériového vraha.

Lajkuj Brainee.sk na

Jeannette DePalma zmizla 7. augusta 1972, len štyri dni po svojich 16. narodeninách. Odišla z domu v Springfield Township v štáte New Jersey a povedala svojej matke, že ide vlakom k svojmu priateľovi. Tam však nikdy nedorazila a nevrátila sa ani domov.

Po jej zmiznutí bola pred bytovým komplexom na Wilson Road nájdená ľudská ruka v rozklade. Podľa policajných správ končatinu doniesol pes jedného z majiteľov bytov z bývalého lomu na štrk Houdaille. Prehľadávanie oblasti čoskoro priviedlo vyšetrovateľov k telu Jeannette ležiacemu na vrchole vysokého skalného útvaru 19. septembra 1972.

Jeannette, ktorá bola veľmi oddaná svojej viere, pochádzala z kresťanskej rodiny, ktorá žila na Clearview Road. Nikdy nedošlo k žiadnemu zatknutiu a stopy sa v priebehu rokov stratili. Dodnes údajne nie je potvrdená ani presná príčina smrti, uvádza portál The Crime Wire.

Obeť satanistického rituálu

Jeannettina smrť prišla v období takzvanej „satanskej paniky“, keď sa do správ dostávali rozšírené nepodložené fámy o čarodejníctve a satanizme. Telo Jeannette bolo nájdené na útese, ktorý bol miestnym známy ako „Diablove zuby“ a čoskoro sa po celom štáte objavili zvesti o okultných praktikách. Teórie siahajúce od skupiny čarodejníc praktizujúcich čiernu mágiu až po satanské rituálne obete sa šírili komunitou rýchlejšie ako lesný požiar.

Podľa vtedajšej policajnej správy našli dievča ležať tvárou nadol na skalnom útvare. Jej telo malo byť uložené v niečom čo sa podobalo rakve vyrobenej z dreva, obklopenej provizórnymi krížmi vyrobenými z konárov.

V okruhu troch kilometrov sa malo v tom čase nájsť aj množstvo obetí zahŕňajúcich mŕtve zvieratá, miesta s horiacimi sviečkami, misku krvi či holuby s vykrútenými krkmi.

Podľa vtedajších správ boli v tejto oblasti ľudia, ktorí sa identifikovali ako čarodejnice a čarodejníci. V článku Associated Press, zverejnenom 31. októbra 1972, viedla žena menom Lilith Sinclairová skupinu asi 30 satanistov, ktorí uviedli, že sú odnožou Cirkvi Satanovej, ktorú založil Anton S. Lavey v San Franciscu.

image

Najnechutnejší sériový vrah Československa. Hubert Pilčík obete bil a pálil, 12-ročné dievča uväznil a znásilňoval

Na druhej strane rodičia Jeannette opísali svoju dcéru ako niekoho, „kto sa snažil priviesť iných k Ježišovi“ a bol zapojený do komunitných programov na pomoc drogovo závislým. Povedali, že tiež plánovala navštevovať biblickú školu.

Zničený policajný spis

O tajomnej vražde vznikla aj kniha. Smrť na diablových zuboch: Podivná vražda, ktorá šokovala predmestie New Jersey napísali autori Jesse P. Pollack a Mark Moran, ktorí sa do prípadu ponorili po dlhých rokoch.

Keď títo dvaja autori a redaktori WeirdNJ začali prípad vyšetrovať, miestna polícia tvrdila, že všetky spisy a dôkazy sa stratili počas záplav z hurikánu Floyd v roku 1999. Keď sa odvolali na zákon o slobode informácií, čoskoro zistili, že to nebola pravda.

V roku 2021 sa Pollackovi a Moranovi podarilo získať spis Jeannette spolu s fotografiami miesta činu. Po starostlivom preskúmaní miesta činu sú Pollack a Moran presvedčení, že nedošlo k žiadnej okultnej činnosti, ktorá by spôsobila Jeannettinu smrť. Na fotografiách chýbali údajné drevené kríže aj údajný oltár a na okolitých stromoch nebolo nič vytesané, ako sa uvádzalo vo vtedajších správach. 

Tragická párty

Vyšetrovatelia policajného oddelenia v Springfielde povedali Pollackovi a Moranovi, že miesto, kde bolo nájdené telo Jeannette, často mladí využívali na organizovanie akcií. Jedna teória hovorila o tom, že Jeannette bola na obľúbenom párty mieste s ostatnými a možno sa predávkovala.

Pollack a Moran nesúhlasia ani s týmto. Oblasť, kde sa našli pozostatky Jeannette, bola z veľkej časti zarastená a v početných dôkazových správach a fotografiách sa nenašli žiadne dôkazy o párty.

Obeť sériového vraha

Niektorí veria, že Jeannette bola obeťou sériového vraha Richarda Cottinghama, ktorý V 70. rokoch 20. storočia lovil mladé dievčatá a ženy. Rodinne založený muž žil v New Jersey. Pracoval ako počítačový operátor pre Blue Cross Blue Shield v New Yorku, no pre celý svet sa stal známym ako „Torso Killer“.

Cottingham tvrdí, že predtým, ako ho chytili, zabil 85 až 100 mladých žien. Po mučení, znásilňovaní a brutálnom zabíjaní svojich obetí bežne vyhadzoval mnohé telá do zalesnených oblastí.

V roku 2021 odsúdený vrah napísal Pollackovi sériu listov a zmienil sa, že Jeannette mohol uniesť a zabiť, keď stopovala. Pollack odovzdal korešpondenciu prokuratúre okresu Union. Odvtedy sa však polícia k prípadu nevrátila a ani nevyjadrila.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 03:57